x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Elena Udrea îl dă în judecată pe Orban

Elena Udrea îl dă în judecată pe Orban

de Elena Stan    |    15 Aug 2009   •   00:00
Elena Udrea îl dă în judecată pe Orban
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Elena Udrea, ministrul Turismului (MT), va face plângere penală pentru calomnie şi abuz în serviciu împotriva deputatului PNL Ludovic Orban, preşedintele comisiei parlamentare ce anchetează modalitatea cheltuirii banului public din bugetul MT. Anunţul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă.



Udrea a recurs la această metodă deoarece Orban a declarat la finalul şedinţei comisiei de joi că "toate cheltuielile de publicitate încheiate de minister nu au avut bază legală (...), încălcându-se grav art. 4 din Legea finanţelor publice şi toate celelalte articole care reglementează modul în care pot fi cheltuiţi banii publici". "Ministerul Turismului a hotărât să formuleze o plângere penală împotriva deputatului PNL Ludovic Orban pentru: săvârşirea infracţiunilor de calomnie, faptă prevăzută de art. 206 Cod Penal, şi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, faptă prevăzută de art. 248 Cod Penal", se arată într-un comunicat transmis joi seară de Biroul de presă al ministerului.

INSULTE
Reprezentanţii MT susţin că afirmaţia lui Orban "este mincinoasă şi calomnioasă, având în vedere faptul că toate cheltuielile Ministerului Turismului de promovare a turismului românesc, inclusiv cele de publicitate, au avut la bază, aşa cum, de altfel, a explicat comisiei directorul economic şi administrativ al ministerului, Alina Ioana Dincă, tocmai Legea finanţelor publice, coroborată cu HG nr. 314/2009 privind aprobarea Programului anual de marketing şi promovare şi a Programului anual de dezvoltare a produselor turistice".

Ministerul Turismului apreciază, de asemenea, că Ludovic Orban, "cu ştiinţă", şi-a îndeplinit "în mod defectuos" atribuţiile de serviciu, prezentând deja o concluzie a comisiei de anchetă ca fiind însuşită de toţi membrii, deşi comisia nu şi-a finalizat activitatea, "încălcând astfel dispoziţiile art. 10 din Hotărârea nr. 36/2009 a Camerei Deputaţilor".

REACŢIE "JENANTĂ"
Ludovic Orban consideră decizia MT de a face plângere penală împotriva sa ca fiind o reacţie "jenantă" şi "copilărească". "Doamna Udrea se războieşte cu mine prin Biroul de presă. Este jenant şi nu pot să o iau decât ca pe o reacţie copilărească şi ca pe o reacţie a unui om care este încolţit şi nu-şi asumă răspunderea unui astfel de demers", a declarat Ludovic Orban referitor la decizia MT de a face plângere penală împotriva sa.

Decizia Elenei Udrea nu a intimidat Comisia de anchetă, care va continua liniştită cercetarea tuturor procedurilor şi documentelor pentru a vedea dacă sumele alocate ministerului s-au cheltuit în conformitate cu legea. Orban a susţinut că cei doi funcţionari din cadrul MT, audiaţi joi, nu au putut dovedi care este baza legală prin care s-au făcut cheltuieli de publicitate. "Eu am solicitat celor doi reprezentanţi ai Ministerului Turismului să spună în ce bază legală au fost făcute aceste cheltuieli de publicitate şi ei nu au fost în stare să indice nici un articol de lege.

Mai mult, în bugetul ministerului pe capitole, la poziţia 20.30.01 este trecută suma de zero lei pentru reclamă şi publicitate. Toate cheltuielile de publicitate efectuate de minister nu au avut baza legală, au fost trecute la capitolul alte bunuri şi servicii, încălcându-se grav Legea finanţelor publice", a spus Orban.




STUDII
Deciziile ministerului de alocare de resurse financiare pentru campanii de publicitate au fost făcute fără a avea la bază studii de piaţă sau alte studii, potrivit declaraţiilor făcute de Sorin Munteanu, secretar de stat în cadrul MT, audiat joi. După audierile din comisie, Ludovic Orban a spus că există concluzii preliminare şi că membrii comisiei îşi pot formula puncte de vedere.

Orban s-a declarat din nou nemulţumit de faptul că Ministerul Turismului nu a pus la dispoziţia comisiei toate documentele solicitate de aceasta, precum şi de răspunsurile date în băşcălie de funcţionarii MT. "Potrivit contractelor postate pe site-ul instituţiei, ministerul a realizat campanii de publicitate pentru Paşte în Bucovina şi Lumină la malul mării. Răspunsul primit de comisie cu privire la Paşte în Bucovina este semnat de domnul Gheorghe Nastasia, însă este dat în băşcălie, deoarece ne transmite că ministerul nu a organizat şi nu a finanţat Paşte în Bucovina", a spus Orban.


Trăilă oferă expert gratis pentru Orban
Pedelista Cristina Trăilă, colegă de partid cu Elena Udrea, a declarat că, dacă ştia că membrii comisiei de anchetă în cazul Udrea au nevoie de un expert în Achiziţii Publice pentru lămuriri cu privire la achiziţiile făcute de Ministerul Turismului, ar fi pus gratuit la dispoziţia acestora un expert din cadrul ANRMAP. "Ne-am oferit disponibilitatea, inclusiv comisiilor parlamentare, de a oferi gratuit expertiza noastră. Salutăm cu interes că în comisie a fost numit ca expert fostul preşedinte ANRMAP, Marius Gogescu, însă am fi putut oferi gratuit aceste servicii prin experţii noştri şi nu ar fi fost necesar să se cheltuiască banul public", a susţinut Trăilă.

Orban a declarat la finalul întrunirii comisiei de joi că are mai multe semne de întrebare şi nelămuriri în legătură cu legalitatea unor proceduri de achiziţie. Mai mult, Orban s-a declarat nemulţumit de ordinul ANRMAP, prin care aceştia nu mai transmit documentele solicitate de Comisie decât după terminarea controlului şi întocmirea dosarului de supraveghere.

În replică, Trăilă a spus că Ordinul 107/2009, care modifică regulamentul Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP), la care face referire Orban, a fost adoptat pentru fluidizarea activităţii de control la autorităţile contractante, definirea cu claritate a tipurilor de supraveghere şi a unor termeni, formularea conţinutului unor documente şi stabilirea cu claritate a instituţiilor care se supun supravegherii. Cristina Trăilă va fi audiată de comisia de anchetă Udrea joi, 20 august, în aceeaşi zi cu ministrul Turismului, Elena Udrea.

×
Subiecte în articol: politic ludovic orban