x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Emil Boc, cel mai pregătit candidat al dreptei pentru prezidenţiale

Băsescu: Emil Boc, cel mai pregătit candidat al dreptei pentru prezidenţiale

de Agerpres    |    15 Apr 2014   •   22:51
Băsescu: Emil Boc, cel mai pregătit candidat al dreptei pentru prezidenţiale

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că, în opinia sa, fostul premier Emil Boc are experienţa necesară pentru a candida în alegerile prezidenţiale din partea dreptei.

Preşedintele s-a referit, marţi seară, la Digi24, şi la Partidul Mişcarea Populară, precizând că deşi acesta este un partid "născut prematur", speră să obţină doi sau trei eurodeputaţi la alegerile din 25 mai.

"Prezenţa cred că va fi în jur de 30-35% (la europarlamentare - n.r.). Va fi o prezenţă slabă. Sigur că îmi doresc foarte mult ca PMP să treacă pragul şi să obţină doi-trei europarlamentari şi pe urmă, poate, după europarlamentare... În mod categoric va câştiga USD, dar socotind pe sondaje procentele partidelor de dreapta, dacă s-ar uni ar bate USD-ul şi ar da preşedintele României în alegerile prezidenţiale din noiembrie. Eu cred că dacă sunt responsabile (partidele de dreapta - n.r.) pot avea un candidat unic. Eu îmi termin mandatul, voi sprijini PMP, dar nu-mi daţi responsabilitatea unificării dreptei, că nici nu am cum să o fac, aici trebuie să fie un dialog între partide pentru că toţi au veleităţi să dea preşedintele. După europarlamentare, trebuie să stabilească că doar un partid dă preşedintele. Cel mai pregătit să fie preşedinte este, în mod categoric, Emil Boc. Nu ştiu dacă va vrea, însă experienţa pe care a căpătat-o, tipul de responsabilitate pe care a manifestat-o, capacitatea de a sacrifica voturi pentru binele ţării, nu că ar fi un om perfect, dar a trecut prin multe cu România. A acumulat o experienţă pe care nu mulţi premieri o acumulează", a spus Băsescu.

Acesta a adăugat că PMP nu a fost proiectat să participe la europarlamentare, explicând că obiectivul său a fost ca partidul să fie creat mai lent şi el să fie competitiv în 2016.

Preşedintele a ţinut să precizeze, totodată, că PDL reprezintă un "proiect închis", dar că niciodată nu va spune: "Nu vă aliaţi cu PDL".

În ceea ce priveşte posibilii candidaţi la alegerile prezidenţiale, Băsescu l-a indicat din nou pe social-democratul Mircea Geoană ca o variantă, afirmând că acesta, spre deosebire de premierul Ponta, are experienţă diplomatică, iar în comparaţie cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, are credibilitate.

"Şi acum e (Mircea Geoană omul mogulilor - n.r.). Eu cred că dacă ar mai exista un Vântu, Geoană şi acum s-ar duce cu o zi înainte să facă jacuzzi acolo. Dar comparat cu Ponta, are relaţii externe. Geoană nu s-a schimbat, tot mintea aia o are. Măcar prezintă credibilitate în relaţia cu partenerul strategic Statele Unite şi este un diplomat destul de experimentat. Atunci când spun că Geoană poate fi o soluţie mă refer pur şi simplu la faptul că asta avem. Nu avem altceva decât un Ponta, un Geoană, un Crin. Uitaţi-vă la Crin. Cât de credibil mai este omul ăsta, vine acum şi îl critică pe Ponta, când el a fost... mi-l aduc aminte: parcă era o maimuţă pe pupitrul de la Preşedinţie. Am şi schimbat pupitrele după ce s-a terminat referendumul, că era pupitrul compromis din pricina celui care l-a compromis. Iar acum vine, dă lecţii, se urcă în nori", a mai spus şeful statului.

×