x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Emil Boc: "PD nu e anexa lui Tariceanu"

Emil Boc: "PD nu e anexa lui Tariceanu"

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    02 Aug 2005   •   00:00
Emil Boc: "PD nu e anexa lui Tariceanu"

Colegiul Director al PD l-a avertizat ieri public pe seful Executivului ca a incalcat protocolul Aliantei cand a decis de unul singur sa nu demisioneze.

Dupa cinci ore de discutii, divergentele dintre PNL si PD s-au adancit. Democratul Boc a vorbit iar de posibilitatea declansarii anticipatelor, in timp ce liberalul Tariceanu a spus ca nu toata lumea are cum sa fie multumita de decizia lui de a nu mai demisiona si de a bloca practic scrutinul.

Liberalii si democratii s-au invartit ieri, timp de cinci ore, in jurul unui subiect fierbinte: alegerile anticipate. Dupa discutii prelungite, desfasurate in doua runde, liderii PNL si cei ai PD, reuniti in Consiliul de Coordonare al Aliantei, au tras concluzii diferite. Democratii au inteles ca vor fi alegeri anticipate sau, cel putin, ca sunt sanse mari pentru organizarea lor. Liberalii au inteles, din contra, ca nu vor fi alegeri anticipate sau, cel putin, ca sansele sunt mici.

Dimineata, la prima runda de discutii, intalnirea Consiliului Aliantei a esuat dupa circa doua ore, liderii PNL si PD neajungand la nici o concluzie in privinta remanierii, anticipatelor sau schimbarii presedintilor Camerelor, astfel incat sedinta a fost reluata dupa-amiaza.

TAIOS. Cateva ore mai tarziu, presedintele PD, Emil Boc, a iesit public, dupa sedinta Colegiului Director al partidului, cu acuze destul de dure la adresa colegului sau de Alianta Calin Popescu Tariceanu. "Colegiul Director al PD l-a avertizat pe primul-ministru ca PD nu este o anexa a premierului, iar deciziile luate in Alianta trebuie respectate", a facut Boc trimitere la hotararile adoptate in unanimitate de Delegatia Permanenta a PNL si de Consiliul National al PD privind declansarea anticipatelor. De altfel, democratii l-au acuzat pe Tariceanu chiar de incalcarea protocolului de functionare a Aliantei PNL-PD prin faptul ca a luat o asemenea decizie de capul lui, chiar daca demisia este un act unilateral. "Teza cu privire la alegerile anticipate este valabila atat timp cat nu a fost revocata de nici un for de decizie al PD. Ca sa se ajunga acolo insa, fie premierul ar trebui sa demisioneze, fie sa fie votata o motiune de de cenzura, dar nici una din variante nu pare posibila. Nu vom mai vorbi de anticipate, ele se fac sau nu", a aratat Boc.

SI TOTUSI... Doar cateva ore n-a mai vorbit liderul PD despre anticipate. Dupa sedinta de dupa-amiaza a Consiliului Aliantei, liderul PD, Emil Boc, a anuntat ca mai-marii liberali si democrati au cazut de acord sa puna pe masa Coalitiei un calendar cu trei propuneri pentru dinamizarea activitatii Executivului si Parlamentului. Ele vizeaza in primul rand schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, inlocuirea din functie a presedintilor de consilii judetene care nu apartin majoritatii parlamentare si dinamizarea procesului de integrare europeana. Toate, in cel mai scurt timp. "In caz contrar, alegerile anticipate raman in actualitate", a precizat Emil Boc.

Contactat de Jurnalul National pentru a-si lamuri declaratia, Boc a aratat ca, decizia Aliantei este aceea ca in cazul neindeplinirii conditiilor de mai sus, PNL si PD sa recurga la alegeri anticipate. "Calendarul este o conditie obligatorie. Nerespectarea acestuia va conduce la alegeri anticipate", a precizat Emil Boc, sustinand ca si liberalii au fost de acord.

PRIORITAR. Despre inlocuirea sefilor celor doua Camere ale Parlamentului a vorbit si liberalul Tariceanu, dar nuantele sunt diferite. El a spus ca schimbarea este o problema prioritara, care se va putea rezolva dupa inceperea sesiunii parlamentare din toamna. In plus, a catalogat drept aberanta ideea ca PD ar fi o anexa a Executivului. Cat despre planul anticipatelor, impiedicat pana acum chiar de refuzul sau de a demisiona din fruntea Executivului, Tariceanu s-a gandit ca nu-i poate multumi pe toti. "Unii sunt multumiti, unii nu sunt multumiti de aceasta decizie. Nu putem avea mereu unanimitate", a raspuns premierul, chestionat asupra supararilor PD legate de aceasta decizie.

PSD NU NEGOCIAZA
Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ieri ca in partid se va discuta despre functiile pe care le ocupa reprezentantii acestui partid in structura Camerei Deputatilor si a Senatului. La scurt timp, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat si el ca functiile de presedinti ai celor doua Camere nu sunt negociabile si nici nu vor face subiectul discutiilor anuntate de Diaconescu. Dupa replica presedintelui Senatului, Diaconescu a revenit asupra declaratiilor, precizand ca nu s-a referit la cele doua functii de presedinte. (Lavinia Dimancea)

IORGULESCU, LA CULTURA
Noul ministru al Culturii va fi Adrian Iorgulescu, membru PNL si presedinte al Uniunii Compozitorilor. El a fost ales aseara de Biroul Permanent al PNL. Aceasta ar fi singura schimbare certa in Guvern. Despre remaniere, PD va lua o decizie "cand va fi oportun", a aratat Boc. Dupa ce ministrii PD au prezentat ieri Colegiului Director un raport de activitate, Boc a recunoscut ca ministrii Gheorghe Seculici, Ene Dinga si Sulfina Barbu au fost criticati de colegii de partid si au primit chiar si "avertismente", in timp ce Vasile Blaga nu a primit nici o observatie. Boc a precizat ca lui Seculici, care este "omul numarul doi in Guvern", i s-a cerut "sa se manifeste ca atare", tinand cont si de pozitia politica a PD. Seculici s-a plans insa colegilor ca Tariceanu il tine la usa, discutand mai mult cu secretara acestuia, decat cu premierul.

BASESCU AVERTIZEAZA
Presedintele Traian Basescu se teme ca Guvernul Tariceanu este in pericol de a cadea in plasa unor grupuri de interese care sa-l abata de la programul de guvernare. Ieri, la finalul sedintei Comitetului pentru integrare europeana, seful statului "a tinut sa avertizeze asupra pericolului ca oameni din Executiv sa intre sub influenta unor grupuri de interese economice", a declarat ieri purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu. "Presedintele a cerut Guvernului sa actioneze doar sub influenta programului de guvernare si nu sub influenta unor grupuri care pot schimba decizia politica", a aratat Saftoiu. In replica, premierul Tariceanu afirma ca a luat "foarte in serios" avertismentul sefului statului si va cere oficial institutiilor abilitate sa ofere informatiile privind aceste posibile influente pentru "a lua masurile care se impun daca va fi cazul". In schimb, liderul PD, Emil Boc, spune ca nu despre ministrii PD este vorba, dar "cand Traian Basescu spune ceva, sigur e intemeiat".
×
Subiecte în articol: tariceanu politic pnl emil anticipate