x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Emil Constantinescu: "Discursul lui Băsescu seamănă până la identitate cu ale lui Hugo Chavez şi Lukaşenko"

Emil Constantinescu: "Discursul lui Băsescu seamănă până la identitate cu ale lui Hugo Chavez şi Lukaşenko"

30 Sep 2009   •   00:00

Fostul preşedinte al României Emil Constatinescu afirmă că, "dacă s-ar face o analiză semantică a discursului preşedintelui Băsescu", s-ar observa că "acesta seamănă până la identitate" cu discursurile liderului venezuelean Hugo Chavez şi ale celui din Belarus, Aleksandr Lukaşenko.



Emil Constantinescu a declarat, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Oradea, că împotriva preşedintelui Băsescu se duce o campanie de presă, însă "nu cum s-a dus împotriva" lui, menţionând că "între cele două campanii mediatice nu există nicio asemănare".

"Ne deosebeşte totul. Campania mediatică dusă împotriva mea a fost una fără precedent. În timp ce, în presa românească, nu se găseau în ce mă priveşte decât aspecte negative, în presa străină nu se întâmpla acest lucru. Pe de altă parte, când eram eu preşedinte nu exista în presa românească niciun ziar şi niciun post de televiziune apropiat preşedintelui, spre deosebire de perioada actuală", a spus fostul şef al statului din perioada 1996-2000.

Constantinescu a menţionat că el a decis, "împotriva tuturor sfaturilor consilierilor", să nu răspundă atacurilor din presă, dar "preşedintele Băsescu, dimpotrivă, este la polul opus: atunci când are interesul, răspunde la orice".
"Eu nu am avut un trecut în care să fi colaborat cu serviciile secrete şi în care să fi beneficiat de pe urma regimului comunist, familia mea nu a fost amestecată în afaceri, eu nu am fost susţinut de niciun grup economic de interese ca să ajung preşedinte. Alta este situaţia domnului preşedinte Băsescu", a spus el.

Emil Constantinescu a făcut o paralelă între "două afaceri" care au marcat cariera politică a sa şi cea a actualului şef al statului.
"Afacerea Ţigareta a fost un succes al luptei împotriva corupţiei, a contrabandei cu ţigări şi cu armament, dar a fost transformată într-o manipulare de presă de către generali în spatele cărora s-au aflat oameni de afaceri arabi. Numele consilierului meu, Dorin Marian, şi al fiului meu, Dragoş, au fost amestecate în această afacere cu totul abuziv, fiindcă în stenogramele convorbirilor telefonice interceptate figura un anume Marian, Marian Cheţa, şi un Dragoş, Dragoş Stoenescu, procuror", a afirmat el.

Constantinescu a spus că procesul Ţigareta s-a judecat după ce el nu a mai fost preşedinte, iar dacă el, familia sau colaboratorii său ar fi fost implicaţi într-un fel, "acest lucru ar fi fost arătat public".
"Dar ulterior, când s-a dovedit că nu a existat o asemenea implicare, nimeni din presă nu s-a grăbit să repare prejudiciul ce mi-a fost adus", a spus Emil Constantinescu.

Constantinescu a declarat că, în schimb, o "afacere" a actualului preşedinte n-a fost niciodată lămurită.
"La polul opus s-a aflat Afacerea Flota. Comisia Prezidenţială a dat undă verde cercetării acesteia, procurorii au şi întocmit un dosar, dar, din păcate, el a fost trimis la Parchetul Curţii Supreme de Justiţie cu vicii formale, astfel că, în loc să poarte semnătura procurorului general, o avea doar pe aceea a adjunctului. Urmarea este că, aruncat pe piaţă într-o perioadă electorală, dosarul nu a mai ajuns în instanţă, deşi prejudiciul este enorm", a spus fostul preşedinte.

Emil Constantinescu a mai spus că Traian Băsescu "este vinovat nu numai pentru această criză politică de acum, ci şi pentru maniera în care, în tot mandatul său, nu şi-a îndeplinit atribuţiile constituţionale, nu a fost un mediator între puterile statului şi între acestea şi societate, ci a fost un jucător".
"Dacă s-ar face o analiză semantică a discursului preşedintelui Băsescu şi o comparaţie, s-ar vedea că acesta seamănă până la identitate cu discursurile lui Hugo Chavez şi Aleksandr Lukaşenko", a spus Constinescu, adăugând că acest lucru denotă "o dorinţă de autoritarism contrară spiritului democratic şi o dorinţă de a fi altfel decât toată lumea".

El a concluzionat că "acest lucru determină un pericol real, ca preşedintele Băsescu să împingă în derizoriu politica externă a României".
"Orice analiză ne arată că, din 27 de state ale Uniunii Europene, 26 de şefi de stat au un anumit tip de atitudine, de comportament. Într-o democraţie, şeful statului trebuie să aibă un prestigiu moral", a spus Emil Constantinescu.
Mediafax

×
Subiecte în articol: politic basescu chavez lukasenko