x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Emma cere Guvernului sa deschida vanatoarea de rechini

Emma cere Guvernului sa deschida vanatoarea de rechini

13 Mar 2004   •   00:00

Aflata ieri la Bucuresti, baroana Emma Nicholson si-a deschis conferinta de presa cu trei cuvinte: "Coruptie, coruptie, coruptie". Raportorul european a sfatuit Guvernul roman ca in lupta anticoruptie sa urmareasca "rechinii" si nu "momeala".

"Coruptie, coruptie, coruptie." Cu aceste cuvinte dure a deschis baroana Emma Nicholson conferinta de presa tinuta ieri la Bucuresti, in care si-a pastrat acuzele la adresa Guvenului. Din intreg discursul raportorului Parlamentului European (PE) pentru Romania a reiesit clar ca problema cea mai importanta a tarii noastre in momentul de fata este coruptia. Pentru ca raportul votat in PE, cu privire la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (UE), nu face decat sa consemneze aceasta situatie si sa recomande reglementarea ei urgenta, daca vrem sa mai prindem trenul aderarii in 2007, cei care vor trebui sa munceasca din plin pentru eliminarea coruptiei sunt politicienii. "Credem cu putere si ne dorim ca Romania sa devina membru al UE, dar aceasta depinde numai de administratia tarii si de politicieni", a subliniat Nicholson.

DUS RECE. Va fi cu atat mai greu cu cat, in opinia baroanei, autoritatile de la Bucuresti par sa nu accepte ca problema coruptiei a devenit "de nesuportat". De aceea, Nicholson isi doreste ca autoritatile romane sa priveasca raportul ca pe "un dus rece", destinat trezirii sistemului democratic si politic. Desi Guvernul si premierul romin au apreciat ca votul din PE este un moment pozitiv, Emma Nicholson s-a declarat de alta parere. Dimpotriva, "raportul reflecta realitatea din Romania", iar mesajul este "dur si puternic": coruptia nu va mai fi tolerata de catre UE, iar sistemul judiciar trebuie eficientizat. Cat priveste impresia gresita pe care raportul a lasat-o in randul politicienilor romani, Nicholson intentioneaza sa se intalneasca cu primul-ministru Adrian Nastase, pentru a-i spune ca "succes" nu este un cuvant din vocabularul integrarii europene. Integrarea este de fapt un proces in care Romania s-a angajat de bunavoie, iar UE este un partener, a explicat baroana.

"RECHINI". Pentru ca raportul a primit tot felul de etichete in Romania, si pentru a evita "rastalmacirea" mesajului acestuia, baroana a tinut sa aduca documentul "corect si onest", pentru ca toata lumea sa isi poata forma o opinie proprie. "Am adus raportul, ca sa-l puteti vedea, sa-l cititi si sa va formati o opinie proprie", a sustinut baroneasa, care a adaugat ca "rastalmacirile nu mai merg".

Revenind la coruptie, ceea ce comisarul Gunther Verheugen numise "pestii mari", marii corupti care trebuie urmariti in justitie, au devenit la baroana "rechini". Nicholson crede ca Guvernul trebuie sa vaneze "nu momeala, ci rechinii". ( ANA ILIE )

Reactii la dezbaterile de la Strasbourg

PRESEDINTIE. Presedintele Ion Iliescu crede ca exista "exgerari" in criticile Emmei Nicholson. "Suntem interesati sa cunoastem parerile partenerilor nostri si trebuie sa tinem seama de ele. Probabil ca sunt si unele exagerari si pe astea le tratam cu toata sportivitatea, de asemenea: nu vrem sa intram in polemica cu nimeni si sa dam interpretari nici unora", a spus seful statului, explicand ca i se pare exagerat faptul ca baroana considera raportul a fi unul dur. Seful statului a mai spus ca rezolutia, care cere ca programul aderarii Bulgariei la UE sa nu fie legat "neaparat" de cel al Romaniei, reprezinta "pareri individuale".

GUVERN. Premierul Adrian Nastase a criticat ieri diferenta de abordare la dezbaterile din Parlamentul European, materializate printr-o "atitudine extrem de dura fata de Romania si una mult mai relaxata si linistita fata de alte tari". "Concluzia dezbaterilor din Parlamentul European este aceea ca au fost cativa parlamentari europeni care au cerut suspendarea negocierilor cu Romania, dar aceasta incercare nu le-a reusit", a declarat ieri premierul Nastase.

PD. Votul asupra raportului referitor la Romania este "specific unei motiuni de cenzura la adresa Guvernului roman, care a iesit castigator confortabil", a declarat presedintele PD, Traian Basescu. El considera ca raportul atrage atentia asupra faptului ca Romania este un stat corupt, cu o administratie ineficienta, cu o Justitie care nu se constituie in garantul statului de drept".

PUR. Bogdan Pascu, purtator de cuvant al Partidului Umanist, ne-a declarat: "Faptul ca raportul privind Romania a fost adoptat de Parlamentul European este in mod clar un avertisment la adresa Guvernului tarii noastre si, in acelasi timp, ne arata ca Europa ne doreste si chiar ne sustine in eforturile noastre de aderare".

PNL. Liderul PNL, Theodor Stolojan, considera ca votul din Parlamentul European demonstreaza ca Guvernul a implicat Romania intr-o profunda criza europeana: "Romania se afla aproape de un adevarat crah european. Mesajul oficialilor europeni este foarte clar: Romania nici nu a ajuns o economie de piata functionala si nici nu mai este un stat de drept". (Silviu Sergiu, Dana Piciu, Monica Iordache)

Romania nu are competenta sa faca adoptii internationale

Adoptiile internationale sunt in continuare un prilej de ingrijorare pentru Emma Nicholson, care a marturisit ca are cunostinta despre copii adoptati din Romania care nu au fost bine ingrijiti in familiile adoptive. In plus, Romania nu are competentele necesare pentru a aproba adoptii internationale. Este vorba aici de bani, asistenti sociali si experienta, pentru a avea succes in privinta protectiei copiilor in dificultate. Pe langa aceste lipsuri, trebuie luata in considerare coruptia din sistemul romanesc de adoptii. Nicholson este preocupata de faptul ca sistemul politic din Romania a sprijinit, prin lipsa de implicare, functionarii corupti din sistemul de protectie a copilului.

×
Subiecte în articol: politic romania raportul nicholson