x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Erodare: Alianta D.A. - 32%, PSD - 30%

Erodare: Alianta D.A. - 32%, PSD - 30%

de Gabriela Antoniu    |    23 Noi 2005   •   00:00
Erodare: Alianta D.A.  -  32%, PSD  -  30%

Barometrul de opinie publica prezentat ieri de Fundatia pentru o Societate Deschisa (FSD) arata ca Alianta D.A. si presedintele Traian Basescu pierd teren. Diferenta intre Alianta si PSD a ajuns la doar doua puncte.

Potrivit Barometrului de opinie publica realizat de Gallup si prezentat ieri de Fundatia pentru o Societate Deschisa (FSD), daca duminica ar avea loc alegeri prezidentiale, 53% dintre romani l-ar vota pe Traian Basescu, 15% ar opta pentru fostul premier, Adrian Nastase (PSD), 11% l-ar alege pe liderul PRM, C.V. Tudor, iar 7% pe Mircea Geoana (PSD). Fata de luna mai a acestui an, Traian Basescu inregistreaza o scadere de 12%, principalul beneficiar al scaderii presedintelui fiind liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, care are o crestere de cinci procente. Comparativ cu sondajul realizat de FSD in luna mai, si Alianta, si Traian Basescu au scazut in preferintele electoratului, informeaza Hotnews.

PARTIDE. Sondajul arata si ca PNL si PD, atat impreuna, cat si separat sunt preferate de peste jumatate dintre romani. 32% dintre cei intervievati ar alege Alianta, 11% PD si 8% PNL. PSD ar fi votat de 30% dintre romani, PRM de 12% , UDMR de 4% si PC 1%.

Doar 54% dintre respondenti au indicat un partid sau o alianta politica. La intrebarea: care este partidul cu care simpatizati, 45% dintre respondenti au mentionat NICI UNUL. Al doilea raspuns indica PSD, urmat de PNL, PD si PRM. Alianta D.A. este pozitionata abia pe locul al 6-lea, cu 1% din voturi. Sondajul de opinie a fost realizat in perioada 22 octombrie-4 noiembrie, pe un esantion de 1.776 de persoane, si are o marja de eroare de plus / minus 2%-3%.

INCREDEREA IN POLITICIENI
Dintre personalitatile politice, doar Traian Basescu reuseste sa obtina increderea a 50% dintre romani. In topul increderii, presedintele Basescu este urmat de Theodor Stolojan, in care au incredere 29% dintre cetateni, Mircea Geoana - 26% si Calin Popescu Tariceanu - 24%. Fata de luna mai 2005, toti liderii Aliantei D.A., precum si presedintele Traian Basescu inregistreaza scaderi ale procentelor de incredere. Acestea sunt de 10% in cazul premierului Tariceanu, 5% in ceea ce il priveste pe presedintele Basescu si cate 3% pentru Emil Boc si Theodor Stolojan. Dintre liderii principalului partid de opozitie, Ion Iliescu si Adrian Nastase inregistreaza cresteri de doua procente, dar in cazul lui Mircea Geoana cei care au incredere sunt cu 5% mai putini decat in urma cu sase luni.

×
Subiecte în articol: basescu politic