Propunerile privind reorganizarea administrativa a Romaniei ar fi trebuit comunicate Eurostat cu cel putin doi ani inainte de a intra in vigoare, atrag atentia europarlamentarii liberali intr-o scrisoare deschisa trimisa catre presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc. In acest context, liberalii le cer celor doi oficiali sa precizeze daca forurile europene au fost informate cu privire la intentia Guvernului de a reorganiza teritoriul si daca s-au facut studii de fezabilitate si impact in acest sens. De asemenea, avand in vedere ca o eventuala reforma administrativa teritoriala efectuata de autoritatile romane pana la finele actualei perioade de programare va avea consecinte directe asupra capacitatii de finantare a proiectelor contractate deja, liberalii cer presedintelui si premierului sa precizeze ce solutii au pentru a contracara pierderea fondurilor aferente acestor contracte si care deja au fost aprobate.
Cititi aici scrisoarea europarlamentarilor PNL adresata presedintelui si premierului:
“Avand in vedere prevederile Regulamentul numarul 1059/2003 al Parlamentului European si al Consiliului privind instituirea unui nomenclator comun al unitatilor teritoriale de statistica (NUTS) precum si Comunicarea Comisiei (2007)87 si stiind ca o propunere privind reorganizarea administrativa a Romaniei, agreata pe plan intern, ar trebui inaintata spre analiza catre Eurostat cu cel putin doi ani inainte de momentul previzionat pentru a intra in vigoare, dorim sa va adresam urmatoarele intrebari:
1. A fost informata Comisia Europeana de catre guvernul Romaniei cu privire la intentia de a lansa reforma administrativ-teritoriala, astfel incat noile structuri administrative sa fie functionale pana in anul 2012? Daca da, care este stadiul discutiilor bilaterale in acest sens?
2. A primit Comisia Europeana o informare din partea guvernului Romaniei cu privire la rezultatele unor eventuale studii de impact si fezabilitate, care sa prezinte efectele unei eventuale reorganizari administrativ teritoriale a tarii intr-o perioada atat de scurta, fara o consultare publica prealabila?
3. O eventuala reforma administrativa teritoriala efectuata de autoritatile romane pana la finele actualei perioade de programare va avea consecinte directe asupra capacitatii de finantare a proiectelor contractate deja. Va rugam sa ne precizati cum veti contracara pierderile fondurilor aferente acestor contracte aprobate deja si de Comisia Europeana si ce solutii aveti in acest sens?'