x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Eveniment - S-a lansat Forumul Marii Negre

Eveniment - S-a lansat Forumul Marii Negre

de Ana Ilie    |    06 Iun 2006   •   00:00
Eveniment - S-a lansat Forumul Marii Negre

Forumul Marii Negre, lansat ieri la Bucuresti si reunind reprezentanti ai tuturor tarilor riverane si ai organizatiilor internationale, s-a dorit a fi, potrivit lui Traian Basescu, un "punct de plecare al dialogului intre civilizatii".

Bucurestiul a gazduit ieri, la Palatul Parlamentului, Summit-ul de lansare al Forumului Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat, un eveniment ce a reunit sefi de state, ministrii de Externe, reprezentanti ai organizatiilor internationale si multi jurnalisti. Ca la orice inceput, de Forum se leaga multe sperante, dar concretizarea acestora tine numai de ecoul pe care summit-ul de la Bucuresti va reusi sa il starneasca.

Inceput sub auspicii controversate, datorate in mare parte Rusiei (care a tratat summit-ul cu o doza de scepticism si a ales sa fie reprezentata doar de ambasadorul sau la Bucuresti), summit-ul s-a dorit a produce o efervescenta de idei si dialoguri pe teme care sa conduca la o mai buna colaborare intre tarile riverane Marii Negre si, pe termen lung, la securitatea, stabilitatea si prosperitatea regiunii.

CUVINTE MARI. De altfel, cuvinte mari precum "prosperitate", "beneficii", "dezvoltare", "istorie comuna", au fost rostite de toti participantii, constienti de oportunitatile pe care le ofera Marea Neagra si initiativa romaneasca de a pune fundatiile acestui Forum. "Evenimentul de astazi reprezinta un pas inainte in procesul de consolidare a unei regiuni a Marii Negre prospere si dezvoltate", a apreciat ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu. "Statele Unite sprijina eforturile de creare ale unei regiuni a Marii Negre mai prospera, mai libera si mai sigura", a spus si reprezentantul Americii la Forum, fostul ambasador SUA in Romania, actualmente consilier-adjunct pentru securitate al presedintelui George W. Bush, Jack D. Crouch.

ASTEPTARI. Una dintre sperantele care se leaga de acest Forum este crearea auspiciilor de rezolvare a unor conflicte regionale. Dupa spusele presedintelui Traian Basescu, controversata problema a enclavei Nagorno-Karabah a fost timp de doua zile subiectul negocierilor intre presedintele armean Robert Kocharian si presedintele azer Iilham Aliyev. O alta criza de care se legau multe sperante, cea transnistreana, va fi pusa in discutie abia dupa Forum, cand presedintele Traian Basescu intentioneaza sa prezinte Moscovei si Chisinaului un plan de solutionare 100% romanesc.

Un subiect asupra caruia toti participantii au parut a cadea de acord a fost colaborarea economica, mai precis rutele alternative de transport al energiei, rute care sa fereasca Europa de un al doilea "razboi al gazului". Unul dintre putinele puncte concrete ale reuniunii de ieri a fost anuntul facut de Fondul Marshall al Statelor Unite, care a creat Fondul Marii Negre (FMN), pentru a finanta proiectele de consolidare a democratiei, bunei guvernari si de dezvoltare a cooperarii regionale si societatii civile in zona pontica.

20 DE MILIOANE DE USD PENTRU FOND
Fondul Marshall al Statelor Unite a anuntat in cadrul Summit-ului Forumului pentru Dialog si Parteneriat la Marea Neagra crearea Fondului Marii Negre (FMN), care va finanta proiectele de consolidare a democratiei, bunei guvernari si de dezvoltare a cooperarii regionale si societatii civile in zona pontica. Fondul Marshall a alocat 20 de milioane de dolari in vederea lansarii Fondului Marii Negre si a lansat negocieri cu Agentia pentru Dezvoltare International" a SUA (USAID), Fundatia Charles Stewart Mott, Guvernul Romaniei si alti donatori publici si privati din SUA si Europa in vederea sustinerii acestei initiative. "Regiunea Marii Negre este vitala pentru asigurarea stabilitatii de durata, securitatii si pacii Europei, Statelor Unite si a Aliantei euro-atlantice. Fondul Marii Negre va ajuta la asigurarea progresului in regiune la nivel local, national si international", a declarat presedintele Fondului Marshall, Craig Kennedy, potrivit unui comunicat remis Jurnalului National. Un fond anual in valoare de doua milioane USD va fi disponibil pentru burse variind intre 1.000 si 75.000 de dolari ce vor putea fi accesate de ONG-uri, autoritati locale si regionale, institutii de invatamant si media din t"rile participante la Forumul Marii Negre pentru Parteneriat si Dialog - Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina, se precizeaz" in comunicat. Fondul Marii Negre va deveni operational, potrivit comunicatului citat, pana la sfarsitul acestui an.
×
Subiecte în articol: politic negre mării mării negre