x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică EXCLUSIV: PDL se pregăteşte să importe un milion de voturi. Ambasadele – agenţii publicitare pentru votul prin poştă

EXCLUSIV: PDL se pregăteşte să importe un milion de voturi. Ambasadele – agenţii publicitare pentru votul prin poştă

de Monica Iordache Apostol    |    27 Iul 2011   •   12:56
EXCLUSIV: PDL se pregăteşte să importe un milion de voturi. Ambasadele – agenţii publicitare pentru votul prin poştă
Dupa ce s-a angajat ca va aduce PDL un milion de voturi prin promovarea proiectului de lege privind votul prin corespondenta, ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi a inceput repetitia generala cu ambasadorii sI consulii Romaniei pentru promovarea legii in randul romanilor de peste granite. Desi legea e abia in stadiul de proiect, neintrat inca in dezbaterea parlamentara, diplomatii romani trebuie deja sa o "disemineze' printre conationali. "Prada' este grasa: 3 milioane de romani cu drept de vot aflati peste granite. Dintre acestia, la alegerile prezindentiale din 2009, pentru care s-au infiintat cele mai multe sectii de votare de pana acum ( 294 ) si-au exprimat optiunea politica doar 140.000. "Dumneavoastra - cei 3.000.000 de cetateni romani cu drept de vot care traiti si lucrati in afara Romaniei – ati trimis acasa intre 5 si 9 miliarde de euro pe an din propria munca si este firesc sa va doriti sa participati activ la modelarea viitorului acestei tari', ii invata ministrul Teodor Baconschi pe ambasadori sI consuli cum sa-i convinga pe romanii din afara sa participe la viitoarele alegeri.

Citatul face parte dintr-o serie de documente pe care Ministerul Afacerilor Externe le-a trimis, in urma cu cateva zile, catre ambasadorii sI consulii Romaniei, documente prin care acestia primesc instructiuni clare despre modul in care trebuie "sa disemineze' informatiile. "Rolul misiunilor Romaniei din afara tarii este esential in acest proces avand in vedere contactul direct cu comunitatile locale. Scopul acestor demersuri este ca un numar cat mai mare de romani din afara granitelor sa inteleaga in profunzime noua lege pe care MAE o propune, sa aiba claritate in privinta procedurii de vot si a facilitatilor pe care le aduce noua lege', se arata in documentul pe care ambasadorii l-au primit de la MAE roman. Acestia au primit sI sugestii in privinta "actiunilor de promovare a legii', precum intalniri de informare cu asociatiile sI comunitatile de romani de pe plan local, "plasarea unui editorial al Ministrului Afacerilor Externe in cele mai importante publicatii din diaspora' sau "diseminarea' brosurii informative "Votul prin corespondenta in 10 pasi'.

"Cetatenii romani prezenti vor fi indemnati sa acceseze pentru informare si familiarizare site-ul special creat de MAE pentru votul prin corespondenta: votprincorespondenta.mae.ro; Cetatenii vor fi incurajati sa transmita punctual, prin intermediul site-ului, opinia sau intrebarile pe tema votului', se mai arata in instructiuni, dupa care li se cere ambasadorilor sa informeze Centrala MAE 'cu privire la modul in care a decurs evenimentul'.

Ambasadorii sau consulii Romaniei trebuie sa acorde interviuri "publicatiilor si posturilor cu cea mai semnificativa acoperire si popularitate in randul comunitatii locale' pe tema votului prin corespondenta sI trebuie sa caute publicatii in care sa apara un editorial al lui Teodor Baconschi pe aceeasi tema. In fine, ultima modalitate de promovare a legii va fi publicarea unei brosuri "Votul prin corespondenta in 10 pasi', care va fi distribuita in randul comunitatii si asociatiilor de romani.

Mai mult, Ministerul de Externe le-a trimis ambasadorilor sI recomandari in privinta modului in care trebui sa raspunda criticilor primite in legatura cu proiectul legislativ. "Dupa adoptarea legii votului prin corespondenta in forma propusa de MAE, romanii din afara granitelor nu vor mai trebui sa se deplaseze la ambasadele si consulatele Romaniei pentru a vota decat daca doresc acest lucru. Votul va putea fi trimis prin posta, in deplina siguranta si confidentialitate, misiunilor Romaniei din tara de resedinta. Singura conditie va fi inscrierea, din timp, pe o lista electorala. Singurul cost pentru fiecare cetatean roman din strainatate care opta pentru aceasta modalitate de vot va fi pretul unui timbru', este argumentul pe care ambasadorii trebuie sa-l expuna pentru sustinerea oportunitatii legii.

In documentele trimise de MAE se regasesc sI mesajele-cheie pe care trebuie sa le foloseasca diplomatii. Sunt sfatuiti sa argumenteze ca legea este necesara pentru ca "situatia economico-finanaciara nu va permite organizarea mai multor sectii fata de ultimul scrutin (prezidentialele din 2009 – n.n.)' sI ca "diaspora are elite, are forta financiara considerabila sI trebuie sa isi poata exercita influenta in mod adecvat asupra viitorului tarii'.

In privinta criticilor pe care reprezentantii Romaniei le-ar putea primi, MAE are grija sa formuleze raspunsurile. Astfel, vreo obiectie legata de faptul ca sI fostul ministru Adrian Cioroianu (PNL) a incercat sa promoveze un proiect de lege similar ar trebui contracatara cu faptul ca proiectul respectiv nu a primit avizele necesare, iar obiectiile legate de securitatea votului prin corespondenta vor fi respinse prin faptul ca la elaborarea legii "s-a acordat o atentie deosebita pentru asigurarea secretului votului precum si pentru prevenirea fraudarii'.

"Acest proiect de lege trebuie salutat ca un progres al democratiei romanesti, ca pe un instrument de consolidare a ideii de natiune si in acelasi timp ca pe o parghie de aprofundare a ceea ce eu numesc patriotism constitutional', sunt sfatuiti sa spuna consulii sI ambasadorii. O alta recomandare de discurs este urmatoarea: "Votul romanilor din strainatate NU poate echivala cu fraudarea alegerilor. Proiectul de lege actual nu a fost lansat pentru a obtine voturi pentru partidele din aceasta guvernare, fiindca nimeni nu are monopolul asupra votului romanilor, nimeni nu poate stii ce optiuni electorale veti avea dvs. in 2012 sau in 2014. Diaspora trebuie sa isi poata exercita influenta in mod adecvat intr-o democratie. Din cei 3.000.000 de romani cu drept de vot care traiesc si lucreaza in afara Romaniei, doar 140.000 au votat la alegerile cu cel mai mare grad de interes: prezidentialele din 2009. In timp ce participarea nationala la vot a fost de 57%, doar 4,6% (de zece ori mai putini) dintre romanii de peste hotare au reusit sa-si exprime cel mai elementar drept constitutionali'.

UPDATE - MAE: “Sunt demersuri firesti pentru orice campanie de informare publica'
Ministerul Afacerilor Externe a precizat, in urma publicarii de catre Jurnalul National a circularei prin care se face instructajul ambasadorilor romani in legatura cu votul prin corespondenta, ca demersul este unul firesc pentru orice campanie de informare publica. "MAE incuraja sefii de misiuni sa organizeze o serie de intalniri de informare cu asociatiile si comunitatile de romani de pe plan local pentru a prezenta initiativa MAE (conditii, procedura, securitatea votului etc.) si pentru a promova si incuraja o dezbatere activa pe aceasta tema. Sefii de misiuni sunt incurajati sa acorde interviuri pe aceasta tema si sa disemineze brosuri informative. Aceste instructiuni se bazeaza pe o serie de linii generale/standard, utilizate pentru toate campaniile publice initiate de MAE", precizeaza Ministerul de Externe, citat de Mediafax.

MAE mai spune ca, asa cum reiese din instructiunile transmise, "cetatenii romani vor fi indemnati sa acceseze pentru informare si familiarizare site-ul special creat de MAE pentru votul prin corespondenta: votprincorespondenta.mae.ro. Cetatenii vor fi incurajati sa transmita punctual, prin intermediul site-ului, opinia sau intrebarile pe tema votului".

Potrivit MAE, cetatenii romani sunt singurii care vor decide cum folosesc informatiile primite de la ambasada. De asemenea, Ministerul de Externe subliniaza ca majoritatea informatiilor cuprinse in circulara au fost facute deja publice la momentul promovarii initiativei MAE iar scopul acestor actiuni de comunicare este de a asigura o buna informare a publicului si de a promova o atitudine institutionala fireasca de transparenta si deschidere.

Miza prezidentialelor din 2009
Printre datele pe care ambasadorii sI consulii romanile le-au primit de la MAE se afla sI o comparatie intre numarul sectiilor de vot din strainatate organizate la fiecare scrutin. Astfel, pentru alegerile prezidentiale din 2009, MAE a sustinut cel mai mare efort organizatoric, infiintand 294 de sectii de vot, in timp ce la alegerile europarlamentare din iunie 2009 au fost organizate 190 sectii de vot. La parlamentarele din noiembrie 2008, au existat 221 de sectii de vot in strainatate, iar la referendumul si alegerile pentru Parlamentul European din noiembrie 2007 au fost organizate 181 de sectii. La referendumul din mai 2007 s-au creat 178 de sectii de votare, iar la alegerile prezidentiale din 2004 au fost 142 sectii vot.

"Sunt convins ca proiectul legii votului prin corespondenta ii va face pe romanii din comunitatile de peste hotare sa ne aduca nu 100.000 de voturi, cum ne-au adus randul trecut, ci un milion de voturi. Este un obiectiv pe care il putem atinge daca vom reusi sa dam acest necesar semnal de innoire", a declarat Teodor Baconschi , ministru de Externe

"Motivul pentru care ii cer oficial primului ministru sa-l destituie pe Teodor Baconschi e ca in calitatea sa de ministru de externe domnia sa ne-a spus tuturor ca proiectul legii privind introducerea votului prin corespondenta e gandit ca un instrument de a procura voturi in mod fraudulos pentu PDL", a spus Crin Antonescu, presedinte PNL.

×