x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică (EXCLUSIV) Victor Ponta: „Băsescu a fost preşedintele hoţilor şi corupţilor. Opt ani sunt suficienţi”

(EXCLUSIV) Victor Ponta: „Băsescu a fost preşedintele hoţilor şi corupţilor. Opt ani sunt suficienţi”

de Eliza Popa    |    22 Iul 2012   •   10:49
(EXCLUSIV) Victor Ponta: „Băsescu a fost preşedintele hoţilor şi corupţilor. Opt ani sunt suficienţi”

Premierul Victor Ponta a acordat un interviu in exclusivitate pentru Jurnalul National in care il acuza pe Traian Basescu ca este primul presedinte care si-a atacat tara pentru a ramane in functie. Aceeasi tara in numele careia s-au imprumutat miliarde de euro pentru a ne salva de criza, dar care au sfarsit in mari tunuri date de clientela politica a PDL sI a lui Basescu, mai spune Victor Ponta.

Participarea la vot va fi una dintre marile chei ale aceste campanii. Vor putea fi mobilizati oameni la vot? Exista interes fata de referendum?

Categoric, da. Oamenii sunt mobilizati, vedem asta peste tot in tara. Chiar daca este vara, chiar daca sunt vacante, se va putea vota peste tot, indiferent de domiciliu. Sunt convins ca romanii nu vor rata aceasta sansa.

Nu credeti ca exista sanse ca Traian Basescu sa demisioneze daca votul popular va fi categoric impotriva sa, dar referendumului nu va fi validat?

Sper sa aiba aceasta demnitate, desi nu cred. Sunt convins ca, asa cum striga acum, asa va face si dupa referendum, chiar daca il pierde. Nu stie sa piarda, si se va agata de orice pentru a ramane pe scaunul de presedinte...

Pana la urma, care este miza votului din 29 iulie?

Au fost suficienti 8 ani cu Traian Basescu sau nu? Aceasta este, pana la urma, intrebarea. Decizia din 29 iulie se refera viitor, cu o judecata foarte corecta a trecutului. Traian Basescu a avut 8 ani la dispozitie sa demonstreze daca vrea sa fie un bun presedinte. Eu cred ca a esuat. Si cred ca romanii nu vor sa mai piarda nici o zi din viata lor alaturi de Traian Basescu.

“Primul presedinte care si-a atacat tara'

Activul USL intelege miza? Care este starea de spirit in organizatiile locale?

Toata lumea este constienta ca victoria in alegerile locale nu poate fi pe deplin fructificata atat timp cat guvernarea USL este sabotata de un presedinte care nu actioneaza niciodata in interes national. Ca dovada, ceea ce a facut acum in plan extern, fapt care va ramane ca o pata majora a presedintiei sale. Este primul presedinte care si-a atacat tara pentru a ramane in functie.

De ce credeti ca s-a mers atat de departe?

Traian Basescu este disperat, si ar face orice sa ramana in functie. Inclusiv sa distruga Romania. El este presedintele care a izolat Romania, iar acum este presedintele care a facut Romania de ras. Continua sa vorbeasca de lovitura de stat, desi suntem in fata unor alegeri libere. Si, oricum, nu este singurul care are ceva de pierdut...

La cine va mai referiti?

La toti cei care au incalcat legea in acesti ani. Baietii destepti din jurul lui Basescu, cei care capusau Hidroelectrica, si ale caror contracte le-am oprit. Aveau contracte din care furau cam 1 miliard de euro pe an, iar acum am oprit aceasta risipa! Evident ca sunt suparati si ar face orice sa isi recupereze banii! La fel, oamenii lui Flutur, Falca, Pinalti, Udrea sau Videanu. Cu totii, fraudau milioane si milioane de euro, iar auditurile pe care ministerele le-au facut au scos la iveala mari tunuri. La ANRMAP, la Loterie, in vami, la fisc, la agentii si regii. Romania a fost furata in acesti ani cu zecile de miliarde de euro! Exact sumele pe care Traian Basescu le-a imprumutat in numele Romaniei, spunand apoi ca acestia vor fi folositi pentru a proteja tara de criza. Criza au fost ei!

Veti vota, evident, 'Da' la referendum. Care ar trebui sa fie semnificatia acestui vot?

Voi vota 'Da' pentru demiterea lui Traian Basescu pentru ca vreau ca, impreuna cu echipa USL, sa putem indrepta tot raul facut in toti acesti ani de regim Basescu. Votul meu inseamna o sansa pentru Romania si pentru romani.

Ce inseamna de fapt aceasta sansa despre care vorbiti?

Inseamna in primul rand sa oferim romanilor o guvernare care se tine de cuvant. Am inceput sa dam bugetarilor banii inapoi, asa cum am promis, sa returnam banii pensionarilor, luati abuziv la plata CASS, sa redeschidem unele spitale inchise de guvernul lui Traian Basescu, sa inchidem robinetul prin care 'baietii destepti' se alimenteaza din bani publici. Dorim acum sa dam o gura de oxigen economiei, prin introducerea platii TVA la incasare si sa stimulam crearea de noi locuri de munca, prin eliminarea platii CAS pentru toti patronii care angajeaza persoane aflate in somaj, sub 25 de ani si peste 55 de ani.

Este Traian Basescu o piedica in calea actiunii guvernului USL?

Sigur ca da. Inca de la inceput a incercat sa saboteze activitatea guvernului USL. Basescu si oamenii lui lanseaza tot felul de atacuri mincinoase, creeaza scandaluri si dezinformeaza pentru ca nu vor ca USL sa arate romanilor ca se poate si altfel, ca austeritatea pe care ei au impus-o a insemnat de fapt sa se ia bani de la oamenii simpli si sa se dea clientelei PDL.

Aveti asadar asteptari mari de la Romania fara Traian Basescu

Sunt convins ca Romania, fara Traian Basescu presedinte, va putea, in sfarsit, sa urmeze un proiect de dezvoltare, ca tara membra a Uniunii Europene. Fara ura, fara dezbinare, fara scandal, fara minciuni...

'Nu se pot uita taierile de salarii si de pensii'

Ce ii reprosati de fapt lui Traian Basescu?

Ii reprosez faptul ca nu a fost presedintele tuturor romanilor. A fost presedintele lui Udrea si Blejnar, a fost presedintele 'baietilor destepti', a fost presedintele hotilor si coruptilor care, acum, se strang in jurul lui sa-l protejeze.

Nu l-a impiedicat nimeni, in toti acesti ani de control absolut asupra institutiilor statului, sa finanteze sistemul de educatie astfel incat, la finalul liceului, sa nu avem jumatate de generatie trimisa in somaj. Nu l-a oprit nimeni sa dea bani la sanatate astfel incat sa oprim exodul medicilor si sa avem un sistem sanitar care sa trateze, nu sa omoare pacientii. Nu a avut nicio piedica in a sustine dezvoltarea infrastructurii, a agriculturii si a satului romanesc.

Totusi, Traian Basescu nu a guvernat singur.

A detinut controlul absolut. Toate institutiile publice au fost acaparate de membri ai PDL sau de clientela de partid si s-au aflat la ordinul lui Traian Basescu. Tot ce au facut insa a fost sa fure din banul public si sa isi bata joc de populatie. Si asta, sub obladuirea lui Traian Basescu.

Credeti ca romanii isi vor mai aminti ce s-a intamplat in urma cu un an sau doi?

Taierea salariilor si a pensiilor nu cred ca se poate uita! Inchiderea spitalelor si a scolilor sunt imposibil de uitat! Telegondola si gentile doamnei Udrea sau imaginea domniei sale, pe geamul unei masini de lux, impartind ciocolata unor copii amarati raman mult timp intiparite in memorie. Furtul doamnei Anastase la votul pentru legea pensiilor, furt recunoscut acum de Traian Basescu nu cred ca s-a sters din memoria pensionarilor. Blejnar, Igas, Flutur, Videanu - sunt inca intipariti in mintea oamenilor. Jignirile la adresa medicilor, a militarilor si a profesorilor nu au cum sa fie uitate.

Si totusi, daca Traian Basescu ramane presedinte, cum credeti ca va evolua situatia pe scena politica?

Criza se va acutiza. Va fi un dezastru pentru Romania, pentru ca Traian Basescu nu se va opri aici. Va incepe sa faca iar rau. Va incerca sa reia masurile pe care le-a sustinut - deja spune ca sunt prea multe paturi de spital, ca toate veniturile trebuie impozitate, ca ar taia din nou salariile si pensiile.

'Vrea sa desfiinteze inca 100.000 de paturi de spital'

Nu credeti ca va invata totusi ceva din aceasta suspendare?

Nu. A mai fost odata suspendat si a demonstrat apoi ca nu a invatat nimic. In plus, Basescu va incerca dea jos guvernul USL prin orice mijloace.

De ce?

Pentru ca are nevoie de un guvern care sa desfiinteze 100.000 de paturi de spital, care sa nu dea banii retinuti ilegal pensionarilor, care sa nu descretizeze contracte precum cel de la Rosia Montana, care sa nu scoata la iveala imensa hotie facuta de PDL la guvernare. Basescu nu are decat o singura misiune ca presedinte: sa tina totul ascuns, sa saboteze Guvernul. Daca romanii nu vor sa se intample aceste lucruri, trebuie sa mearga la vot.

Ministrii USL au inceput sa prezinte rezultatele auditului. Confirma ele ce ati acuzat cu privire la guvernarea PDL?

Auditul din aceasta perioada a scos la iveala lucruri la care nici noi nu ne asteptam! Sute de milioane de euro cheltuite pentru clientela, pagube de miliarde de euro din mentinerea contractelor cu 'baietii destepti' pe care, iata, noi le reziliem acum. Este un dezastru si un jaf mai mare decat ne asteptam. Pana la urma, votul 'Da' din 29 iulie este nu doar solutia de deblocare a crizei, ci de blocare a autorilor acestui jaf sa mai revina la putere.

Se pare insa ca oficialii de la Bruxelles nu au vazut pana acum toate aceste lucrurui. Cum au decurs intalnirile pe care le-ati avut cu presedintele Comisiei Europene si cu presedintele Parlamentului European?

Am avut discutii extrem de constructive si de necesare, deoarece campania deosebit de agresiva de dezinformare si denigrare a Romaniei, pe care cei de la PDL au declansat-o, a creat o imagine complet falsa celor de la Bruxelles si opiniei publice europene in general. Este regretabil ca Traian Basescu si PDL, pusi in fata pierderii puterii, au preferat sa sacrifice interesul national doar pentru a-si apara propriile interese.

Ce le-ati transmis oficialilor europenilor?

Le-am transmis ca absolut nimeni din Romania nu a atacat Justitia si le-am subliniat ca nu exista nici macar o singura decizie care sa vizeze domeniul Justitiei. Le-am dat asigurari ferme ca deciziile Curtii Constitutionale sunt si vor fi respectate. In fine, le-am explicat ca Parlamentul l-a suspendat pe presedinte conform Constitutiei, iar pe 29 iulie va avea loc un referendum in care poporul roman va decide daca presedintele Basescu va fi demis sau nu.

Vi s-a pus cumva in vedere ca daca Romania nu respecta cerintele Comisiei Europene, risca sa piarda fondurile europene?

Nu, nici vorba! Cu fondurile europene este o alta problema, iar riscul ca finantarea pe anumite programe sa fie suspendata exista. Dar aceasta este una dintre mostenirile lasate de guvernele lui Traian Basescu. Coruptia si incompetenta guvernarii PDL incep sa iasa la suprafata.

Le ce va referiti?

Fie ca vorbim despre programul REGIO, acolo unde doamna Udrea a instalat un sistem extrem de defectuos, croit probabil pentru a drena banii publici, fie ca vorbim despre POSDRU, acolo unde fostii ministri ai muncii, Botis, Lazaroiu si Barbu au lasat una dintre cele mai mari gauri in buget, guvernarea PDL a esuat lamentabil in a atrage fonduri europene in interes public. Au fost insa extrem de eficienti in a directiona banii spre clientela de partid. Sper totusi ca, in urma auditului efectuat de Comisia Europeana, sanctiunile sa nu fie maxime.

Ce ati facut pana acum pentru a spori gradul de absorbtie?

Recent am anuntat intentia de a introduce TVA eligibil la decontare, pentru proiectele finantate din fonduri europene. De asemenea, am stabilit ca banii europeni sa fie directionati cu prioritate spre initiativele care creeaza locuri de munca, spre proiectele care deschid noi oportunitati de dezvoltare. In urma Consiliul European din iunie, am reusit sa obtinem posibilitatea relocarii fondurilor intre programele operationale, pentru a evita pierderea banilor europeni. In acest fel, eforturile noastre de a recupera gravele disfunctionalitati vor avea rezultate.

Cum va fi ultima saptamana de campanie?

As fi sperat sa fie una pozitiva si constructiva. Dar nu cred... Traian Basescu va lansa noi manipulari, va arunca cu noroi, va incerca sa faca orice sa nu se discute despre motivele suspendarii sale. Dar nu cred ca va reusi.

De ce?

Pentru ca romanii il cunosc deja pe Traian Basescu. Si, chiar daca unii dintre cei mai putin atenti pot sa il creada, sunt convins ca majoritatea stiu un lucru simplu: pe 29 iulie, este ziua in care Romania poate avea un nou inceput. E o zi a independentei Romaniei fata de Traian Basescu. Inca o data, ii indemn sa mearga la vot. Sa nu creada ca batalia e deja castigata. Nu este inca. Dar va fi!

×