Opoziţia se adună, Puterea pregăteşte schimbări de miniştri.
Întruniţi la malul mării ca să gândească strategia politică a partidului pentru perioada următoare, liberalii au decis: este nevoie de creionarea unui "guvern din umbră", care să fie prezentat ca soluţia de guvernare după o eventuală cădere a actualului cabinet Boc, împreună cu un nou program politic.
"Cred că PNL trebuie să contribuie la găsirea unei soluţii cât mai curând pentru guvernarea României şi, de asemenea, ceea ce nu e uşor, să aibă grijă faţă de sine, faţă de alegători să nu facă guvernare oricum şi pentru orice. Trebuie să găsim o soluţie, dar care să fie o soluţie bună, deschisă către viitor, nu spre trecut", a spus Crin Antonescu, citat de Mediafax.
Propunerea făcută de Antonescu a fost acceptată de forul de conducere al partidului, urmând ca o astfel de "formulă" de guvern să fie prezentată în termen de câteva săptămâni. Până atunci, liberalul a susţinut ideea încheierii "războiului rece" cu partenerul de opoziţie, PSD. "Până când vom scăpa România de Traian Băsescu şi de ceea ce se întâmplă astăzi, mesajul meu către PSD e unul paracreştin - «Pace stângii!». Asta nu înseamnă că nu ştiu despre cine e vorba, că nu ştiu cu cine stau de vorbă, asta nu înseamnă că şi, dacă aş fi uitat, nu sunt oameni care ţin cu tot dinadinsul să ne aducă aminte. (...) Nu închei conturile în 2010 cu Traian Băsescu ca să mă întorc în 2004", a spus Antonescu.
El a susţinut că în acest moment trebuie căutat un proiect de urgenţă, un proiect de avarie prin care să se asigure că "nimic din ceea ce a dus la regimul Băsescu nu reapare în acest proiect". "Nu avem de ce să ne agităm ca să schimbăm doar personaje, doar păpuşi şi pentru a putea face altceva trebuie să admitem şi i-am invitat pe vecinii din PSD să admită că păpuşile acestea au purtat sau pot purta şi alt nume decât Băsescu, Udrea, Videanu sau chiar Boc, făcând în mare acelaşi lucru. Le-am spus şi le spun că încercăm să căutăm şi avem datoria să căutăm un proiect care să însemne ieşirea dintr-un cerc vicios al rotativei corupţiei, clientelei şi incompetenţei", a spus Antonescu. Liberalul a fluturat şi ideea unei noi suspendări a preşedintelui Băsescu, în ipoteza în care acesta ar refuza, după căderea Guvernului Boc, un premier al noii majorităţi a Opoziţiei.
De partea cealaltă, în rândurile Puterii, discuţiile despre schimbări de miniştri sunt tot mai frecvente la nivelul parlamentarilor PDL, adică al celor despre care preşedintele Băsescu spunea că vor avea un rol important în "retezarea" capetelor miniştrilor neperformanţi. De altfel, despre "marea judecată" a miniştrilor PDL decisă a avea loc la 1 septembrie se vorbeşte tot mai insistent, fără însă să existe o confirmare prezidenţială a informaţiei vehiculate încă de acum câteva zile, conform căreia la întâlnirea premierul Boc - miniştrii PDL - parlamentarii PDL va participa şi preşedintele Băsescu. O jumătate de confirmare a participării preşedintelui a venit de la deputatul PDL Sulfina Barbu, care a spus că "probabil" va veni şi preşedintele la reuniunea grupurilor PDL de la 1 septembrie. Până atunci, voci democrat-liberale, în funcţie de tabăra din care fac parte, rostesc deja diverse nume de miniştri căzuţi în dizgraţie, constanta acestor declaraţii fiind miniştrii Şeitan şi Vlădescu.
În schimb, la cealaltă formaţiune din guvern, UDMR, preşedintele Marko Bela spune că nu este cazul nici unei schimbări a vreunui ministru al Uniunii, nici măcar a lui Cseke Attila, care ar avea meritul descentralizării spitalelor. O analiză a activităţii miniştrilor lor vor face totuşi şi membrii UDMR săptămâna aceasta, după cum a anunţat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
Citește pe Antena3.ro