x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Executiv din umbră şi remaniere guvernamentală

Executiv din umbră şi remaniere guvernamentală

de Aniela Nine    |    30 Aug 2010   •   00:00
Executiv din umbră şi remaniere guvernamentală
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Opoziţia se adună, Puterea pregăteşte schimbări de miniştri.



Întruniţi la malul mării ca să gân­deas­că strategia politică a partidului pentru perioada următoare, liberalii au decis: este nevoie de creionarea unui "guvern din umbră", care să fie pre­zentat ca soluţia de guvernare după o eventuală cădere a actualului ca­binet Boc, împreună cu un nou program politic.

"Cred că PNL trebuie să contribuie la găsirea unei so­luţii cât mai curând pentru gu­ver­na­rea României şi, de asemenea, ceea ce nu e uşor, să aibă grijă faţă de sine, faţă de alegători să nu facă guvernare ori­cum şi pentru orice. Trebuie să gă­sim o soluţie, dar care să fie o soluţie bu­nă, deschisă către viitor, nu spre trecut", a spus Crin Antonescu, citat de Mediafax.

Propunerea făcută de An­tonescu a fost acceptată de forul de conducere al partidului, urmând ca o astfel de "formulă" de guvern să fie prezentată în termen de câteva săp­tămâni. Până atunci, liberalul a sus­ţinut ideea încheierii "războiului rece" cu partenerul de opoziţie, PSD. "Pâ­nă când vom scăpa România de Traian Băsescu şi de ceea ce se întâmplă astăzi, mesajul meu către PSD e unul paracreştin - «Pace stângii!». Asta nu înseamnă că nu ştiu despre cine e vorba, că nu ştiu cu cine stau de vorbă, asta nu înseamnă că şi, dacă aş fi uitat, nu sunt oameni care ţin cu tot dinadinsul să ne aducă aminte. (...) Nu închei conturile în 2010 cu Traian Băsescu ca să mă întorc în 2004", a spus  Antonescu.

El a susţinut că în acest moment trebuie căutat un proiect de urgenţă, un proiect de avarie prin care să se asigure că "nimic din ceea ce a dus la re­gimul Băsescu nu reapare în acest proiect". "Nu avem de ce să ne agităm ca să schimbăm doar personaje, doar pă­puşi şi pentru a putea face altceva tre­buie să admitem şi i-am invitat pe ve­cinii din PSD să admită că păpuşile aces­tea au purtat sau pot purta şi alt nume decât Băsescu, Udrea, Videanu sau chiar Boc, făcând în mare acelaşi lu­cru. Le-am spus şi le spun că în­cer­căm să căutăm şi avem datoria să cău­tăm un proiect care să însemne ie­şi­rea dintr-un cerc vicios al rotativei corupţiei, clientelei şi in­competen­ţei", a spus Antonescu. Liberalul a flu­turat şi ideea unei noi suspendări a preşedintelui Băsescu, în ipoteza în care acesta ar refuza, după căderea Gu­vernului Boc, un premier al noii ma­jorităţi a Opoziţiei.

De partea cealaltă, în rândurile Puterii, discuţiile despre schimbări de miniştri sunt tot mai frecvente la nivelul parlamentarilor PDL, adică al celor despre care preşedintele Bă­ses­cu spunea că vor avea un rol im­por­tant în "retezarea" capetelor mi­niş­trilor neperformanţi. De altfel, des­pre "marea judecată" a miniştrilor PDL decisă a avea loc la 1 septembrie se vorbeşte tot mai insistent, fără însă să existe o confirmare prezidenţială a informaţiei vehiculate încă de acum câ­teva zile, conform căreia la întâl­ni­rea premierul Boc - miniştrii PDL - par­lamentarii PDL va participa şi pre­şedintele Băsescu. O jumătate de con­firmare a participării preşedintelui a venit de la deputatul PDL Sul­fi­na Barbu, care a spus că "probabil" va veni şi preşedintele la reuniunea gru­purilor PDL de la 1 septembrie. Pâ­nă atunci, voci democrat-liberale, în funcţie de tabăra din care fac parte, rostesc deja diverse nume de miniştri că­zuţi în dizgraţie, constanta acestor declaraţii fiind miniştrii Şeitan şi Vlă­descu.

În schimb, la cealaltă formaţiune din guvern, UDMR, preşedintele Mar­ko Bela spune că nu este cazul nici unei schimbări a vreunui minis­tru al Uniunii, nici măcar a lui Cseke Attila, care ar avea meritul descentralizării spitalelor. O analiză a activi­tă­ţii miniştrilor lor vor face totuşi şi membrii UDMR săptămâna aceasta, după cum a anunţat ministrul Mediu­lui, Laszlo Borbely.

×
Subiecte în articol: politic