Romania are 97.000 de bugetari cu venituri de peste 1.000 de euro pe luna, a declarat premierul Victor Ponta, care a lansat ideea de a taxa suplimentar din anul 2013 bugetarii cu venituri de peste 4.500 de lei pe luna.
"Sunt 97.000 de bugetari care primesc din diverse surse bugetare peste 1.000 de euro. Eu nu cred ca 1.000 de euro este o suma uriasa, dar 1.000 de euro iti asigura un trai decent. In acelasi timp, avem 1,2 milioane de alti bugetari, plus 6 milioane de pensionari care au venituri mult mai mici. Si am spus in zoponta bugetarina bugetara, pentru ca in zona privata nu vreau sa ma ating, sa ai venituri atat de mari trebuie sa existe o posibilitate legala prin care sa indrepti asemenea lucruri anormale", a spus Ponta la Realitatea TV.
Premierul a declarat ca datele privind veniturile bugetarilor le are de la Ministerul Finantelor.
Referitor la observatiile copresedintelui USL Crin Antonescu la adresa suprataxarii, Ponta a glumit spunand ca a hotarat impreuna cu liderul liberal sa vina impreuna cu un conflict intern.
"Am hotarat impreuna cu domnul Antonescu, daca nu avem niciun conflict, il vainventa media. Si atunci sa venim noi cu el", a spus Ponta.
Premierul Victor Ponta a explicat anterior ca se gandeste la o taxa suplimentara pentru bugetarii si pensionarii cu venituri mari, de 16% aplicata sumei din venit peste pragul de 4.500 de lei.
Guvernul va actiona in instanta impotriva fostilor demnitari care au creat prejudicii inclusiv prin schimbarea politica a sefilor diferitelor structuri din administratie, directori demisi care solicita in prezent daune din partea statului, a mai declarat premierul Victor Ponta la Realitatea TV.
Primul ministru spune ca sute de sefi din administratie concediati la instalarea Guvernului Boc au dat in judecata Executivul si au castigat, iar actualul Cabinet trebuie sa le achite daunele si anunta ca se va incerca sa se obtina in justitie banii de la persoanele care au semnat actele de demitere.
"Am cerut tuturor ministrilor si vom merge in instanta impotriva celor care au produs acest prejudiciu", a spus Ponta, care a mai anuntat ca si fondurile cheltuite nejustificat pentru "Gala Bute", bani europeni, trebuie recuperate.
Premierul Ponta sustine ca directorul Conpet a refuzat sa il demita pe tatal Robertei Anastase din postul de consilier, desi cererea i-a fost adresata chiar de catre ministrul Economiei.
"Ministrul Economiei, ieri, l-a chemat pe seful de la Compet si i-a zis
Cat despre ca salariul incasat de tatal Robertei Anastase de la Conpet, de 35.000 de lei, premierul spune ca "este absolut inacceptabil pentru cineva care lucreaza la o companie de stat care intamplator are si un tip de monopol, ca nu poti sa zici ca este in concurenta. Nu pot eu sa vorbesc, nu-l cunosc pe domnul Anastase, poate ca este un geniu al transportului de produse petroliere la Compet, dar 320 milioane lei de la o companie de stat este inadmisibil."
In fine, liderul PDL a declarat ca alegerile parlamentare ar trebui organizate in luna octombrie, astfel incat noul Guvern sa isi poata promova in Parlament proiectul de buget cel tarziu in luna noiembrie.
"Incerc sa obtin un acord al tuturor fortelor politice, pentru ca aici nu este vorba de a impune ceva, si sper sa fie pana la urma si PDL de acord, chiar daca tactica lor acum este sa nu fie de acord cu nimic. Eu cred ca ar trebui sa facem alegerile parlamentare undeva in luna octombrie. Constitutional este un mic impediment, deoarece este o prevedere care spune ca trebuie in 20 de zile de la alegeri sa convocam noul Parlament, dar daca avem un acord politic si daca intrebam si Curtea Constitutionala, sa nu adoptam o hotarare care sa nu fie declarata neconstitutionala, cred ca este in interesul tuturor ca in luna octombrie cand, pana sa vina sarbatorile de iarna, pana sa vina zapada, ploaia, toate celelate, sa avem alegeri, iar noul Guvern sa aiba timp sa isi adopte bugetul in Parlament in luna noiembrie, nu cum am facut tot timpul, in decembrie, de Craciun, cand nu este nimeni atent", a declarat premierul Victor Ponta.
Actuala putere ar putea declansa procedura de suspendare din functie a presedintelui Basescu daca acesta nu va accepta un eventual mandat al Parlamentului acordat premierului Ponta, de reprezentare a tarii la Bruxelles, seful Guvernului spunand ca nu doreste acest lucru, dar nici nu exclude scenariul.
El a amintit, la Realitatea TV, ca se va adresa Parlamentului pe tema reprezentarii Romaniei la Consiliul European, astfel incat Legislativul sa decida daca participarea trebuie sa fie asigurata de catre seful statului sau de primul-ministru, in functie de agenda europeana.
Intrebat daca actuala putere va incepe procedura de suspendare a presedintelui in cazul in care acesta nu accepta un eventual mandat acordat primului-ministru de catre Parlament pentru participarea la CE, in functie de agenda europeana, liderul PSD, premierul Victor Ponta a raspuns ca nu il ameninta pe presedinte, dar nici nu exclude un astfel de scenariu.
"Eu nu am spus lucrul asta, depinde de presedintele Traian Basescu, nu de mine depinde lucru asta. Eu nu-l amenint pe presedinte. Eu nu-mi doresc acest scenariu asta, dar nici nu-l exclud", a spus Ponta.