x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fala lui Lazăr: prezumtivi infractori la Regimul Circulației și dosare de acum 27 de ani

Fala lui Lazăr: prezumtivi infractori la Regimul Circulației și dosare de acum 27 de ani

de Ion Alexandru    |    08 Mar 2018   •   11:03
Fala lui Lazăr: prezumtivi infractori la Regimul Circulației și dosare de acum 27 de ani

1.752.067. Acest număr prezentat, ieri, în cadrul unei ceremonii festive organizate la Cercul Militar Naţional, de către Augustin Lazăr, șeful Parchetului General, reprezintă totalul dosarelor pe care procurorii le-au instrumentat anul trecut, dar din care au finalizat puțin peste o jumătate de milion. Aproape 60.000 de persoane au fost trimise în judecată în 2017, dintre care peste 20.000 sunt acuzate că au săvârșit infracțiuni la regimul circulației rutiere. Pompos, bilanțul Parchetului General a fost exemplificat cu patru dosare celebre. Dintre acestea, unul este vechi de 27 de ani – Mineriada din 1990, altul privește infracțiuni cu certificate de revoluționar, iar al treilea este cazul Hexi Pharma, a cărui apariție și deznodământ reprezintă elemente cu care procurorii nu ar avea motive de laudă. Ceremonia de ieri a reprezentat pentru președintele României, Klaus Werner Iohannis, un nou prilej de a-l ataca pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, absent de la “festivalul procurorilor”.

“În anul 2017, procurorii au avut de soluționat 1.752.067 dosare, din care au soluționat 533.040 dosare, 59.839 de inculpați fiind trimiși în judecată (circa 3.882 inculpați minori), din care arestaţi preventiv 6.092”, a declarat Augustin Lazăr. Acesta a continuat, precizând că, “din numărul total al inculpaţilor trimişi în judecată, 20.380 au săvârşit infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, din care, mai mult de jumătate pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”. Afirmația este una de o gravitate extremă, făcută de procurorul cu cea mai importantă autoritate, care consideră că persoanele trimise în judecată “au săvârșit infracțiuni”, cu toate că nu există sentințe definitive pronunțate în ceea ce-i privește.

O altă “realizare” menționată în raportul activității pe 2017 a Ministerului Public este aceea că, anul trecut, au fost achitate 1.036 de persoane, pe care Augustin Lazăr le-a numit “inculpați”, din care 123 de persoane au fost achitate ca urmare a efectelor hotărârii Curţii Constituționale de dezincriminare parțială a unor infracțiuni. În calculele procurorului general, acest număr reprezintă 1,7% din “inculpații trimiși în judecată”. Fără a preciza că aceste achitări nu au nicio legătură cu trimiterile în judecată de anul trecut.

Procurorul general citează doar din hotărârile CCR care îi convin

În alocuțiunea sa, procurorul general a mai afirmat că Parchetul, ca instituție, a acționat loial și constituțional în raport cu celelalte puteri ale statului. "Pornind de la echilibrul care trebuie să caracterizeze relaţiile dintre puterile statului, Ministerul Public a urmărit să coopereze loial şi în cadru legal cu celelalte puteri. În acest context, este necesar a fi subliniată intervenţia Curţii Constituţionale, care a fost chemată şi în 2017 să soluţioneze conflicte de natură constituţională între diverse alte autorităţi publice şi Ministerul Public. (…) În context, menţionăm cu titlu de exemplu decizia Curţii Constituţionale nr. 611 din 3 octombrie 2017, care a consfinţit că PÎCCJ a acţionat în limitele Constituţiei şi legilor interne atunci când a apreciat că nu există cadrul legal care să impună transmiterea către o comisie de anchetă parlamentară a unor dosare penale, indiferent de stadiul acestora", a declarat Augustin Lazăr.

Acesta a omis, însă, să citeze din alte două hotărâri ale CCR, prin care Curtea a stabilit că subordonata sa, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a încălcat autoritatea Parlamentului ca organ reprezentativ al poporului şi i-a împiedicat activitatea prin refuzul de se a prezenta în faţa comisiei speciale care anchetează scrutinul prezidenţial din 2009. Și nici că, în cazul anchetării OUG 13/2017, Curtea a constatat că, prin decizia procurorului de începere a urmăririi penale în acest caz, s-a încălcat principiul separaţiei puterilor în stat, iar DNA şi-a arogat o competenţă ce poate conduce la un blocaj instituţional.

Șefa ÎCCJ “se roagă la Dumnezeu” ca Parchetul să nu trimită dosarele finalizate

Cele mai răsunătoare dosare cu care Augustin Lazăr și-a lăudat instituția pe care o conduce sunt cauze vechi sau cu impact mediatic major, și nu neapărat pozitiv. Astfel, un dosar finalizat anul trecut este cel privind cauza având ca obiect fapte săvârșite de membrii comisiei pentru acordarea titlului de Luptător în Revoluție care au avut drept consecință prejudicierea bugetului de stat cu suma de 14.047.085 lei, reprezentând indemnizațiile acordate revoluționarilor, plătite de către casele județene de pensii.

Un alt dosar finalizat este cel al Mineriadei din 13-15 iunie 1990. La 27 de ani de la săvârșirea faptelor! La acesta se adaugă o cauză cunoscută sub denumirea de “tezaurele antice”, privind valorificarea și reciclarea de bunuri sustrase din siturile arheologice monument istoric.

Nu în cele din urmă, procurorul general s-a mai lăudat cu finalizarea dosarului Hexi Pharma, speță controversată atât cu privire la faptele reținute, la implicațiile acestei afaceri, dar și cu deznodământul tragic al morții suspecte a omului de afaceri Dan Condrea. În legătură cu această cauză, președinta Înaltei Curți, Cristina Tarcea, a declarat că se roagă la Dumnezeu ca acest dosar să nu vină, într-o formă sau alta, destul de curând la Înalta Curte, pentru că pur şi simplu Înalta Curte nu are unde să-l depoziteze.



Ţinta predilectă a lui Iohannis – Tudorel Toader

Invitat de onoare la această prezentare, președintele României, Klaus Iohannis, a ținut în fața procurorilor un discurs în care și-a atacat adversarii politici. După ce a lăudat activitatea parchetelor, Iohannis a ținut să-l atace punctual pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, afirmând că “ a devenit un obicei în România să se dezbată intens statutul procurorului, se invocă frecvent articolul din Constituţie care stabileşte că activitatea procurorilor se desfăşoară sub autoritatea ministrului Justiţiei. Vreau să fiu foarte clar - sintagma din Constituţie este sub autoritatea ministrului Justiţiei şi în niciun caz în subordinea ministrului Justiţiei. Se face în mod deliberat o confuzie între aceste două sensuri, tocmai pentru a se induce ideea unui control mult mai amplu asupra procurorilor decât cel prevăzut de legea fundamentală. Este doar o încercare de a slăbi independenţa procurorilor şi de a legitima supunerea lor faţă de voinţa politicului, fapt inacceptabil".

Replica ministrului Justiției a venit imediat. Într-o postare pe Facebook, Tudorel Toader a precizat că, “pentru corecta informare a opiniei publice: art. 132 din Constituţie prevede că «procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei». Nimeni nu a afirmat că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub controlul ministrului Justiţiei".

Pentru prima dată, Iohannis admite că pot exista și abuzuri ale procurorilor. "Dacă se fac greşeli, cei responsabili trebuie să fie traşi la răspundere, iar acolo unde se constată abuzuri, sancţiunile trebuie aplicate urgent şi cu severitate", a declarat șeful statului

×