Finul lui Gabriel Oprea şi câţiva apropiaţi ai Generalului îl somează pe Traian Băsescu să evacueze sediile UNPR din Bucureşti şi din alte şase judeţe. Progresiştii care au contestat fuziunea cu PMP în instanţă consideră că Băsescu nu are dreptul la mica avere pe care a vânat-o prin această manevră politică. Contestatarii au cerut Tribunalului un extras din Registrul partidelor care să arate că UNPR este o formaţiune de sine stătătoare.
Furtună într-un pahar cu apă. Cam aşa poate fi descrisă agitaţia din partidele mici în această perioadă electorală. Aripa anti-fuziune din UNPR-ul fondat de Gabriel Oprea a convocat o şedinţă a noii conduceri paralele pentru a decide calea de urmat în perioada următoare. Principala decizie luată de BPN-ul UNPR este solicitarea unei dovezi din partea Tribunalului Bucureşti că formaţiunea politică figurează încă în Registrul Partidelor.
"Fuziunea cu PMP nu a rămas definitivă printr-o decizie a instanţei pentru că noi am contestat-o şi încă nu s-a pronunţat. Asta înseamnă că UNPR nu a fost radiat din Registrul Partidelor, deci printr-un extras putem dovedi că existăm şi avem o altă conducere statutar aleasă", a declarat pentru Jurnalul Naţional, Nuţu Fonta, secetarul general al UNPR şi finul lui Gabriel Oprea.
Potrivit acestuia, preşedinte este senatorul Marian Vasiliev, ales după plecarea lui Valeriu Steriu la PMP. "Steriu este candidat la Parlament pe lista PMP. Potrivit legii, toţi cei de pe lista de candidaţi trebuie să fie membri de partid. Ori, dacă s-a înscris în PMP, domnul Steriu şi-a pierdut automat calitatea de membru al UNPR. Ca atare, fuziunea semnată şi pretinsă de el nu există", a comentat Vasiliev pentru Jurnalul Naţional. Curtea de Apel a amânat o decizie referitoare la contestaţia vechilor progresişti la fuziune.
Supărarea contestatarilor provine din faptul că nu au prins locuri pe listele de candidaţi la alegerile parlamentare.
Patrimoniul imobiliar, ţinta lui Băsescu
PMP ocupă ilegal sediile UNPR din şase judeţe din ţară şi sediul din Bucureşti, Traian Băsescu nu are nici un drept asupra patrimoniului formaţiunii ca efect al faptului că fuziunea nu a rămas definitivă, mai spun contestatarii. Ca atare, progresiştii cer PMP să evacueze clădirile respective fără să precizeze însă ce măsuri vor lua dacă acest lucru nu se va întâmpla.
O altă problemă a răzvărătiţilor din UNPR este contabilitatea pe care Valeriu Steriu, fostul preşedinte, nu a predat-o. "Steriu are de justificat felul în care au fost gestionaţi 1.800.000 de lei, bani din subvenţia de la stat. Curtea de Conturi a fost la noi la sediu, ne-a cerut acte doveditoare şi au avut şi o discuţie cu domnul Steriu", povesteşte Fonta.
Surse din UNPR au declarat pentru JN că banii au dispărut de fapt odată cu Simona Man, fosta preşedintă a PPDD, formaţiune pe care progresiştii au absorbit-o cu tot cu active şi pasive. Oricum, din cauza acestor probleme de justificare a cheltuielilor, AEP a blocat subvenţia lunară pentru UNPR.
În plus, surse din AEP susţin că această speţă a ajuns la DNA şi au fost deja audiaţi toţi cei implicaţi, inclusiv Valeriu Steriu, cel care a semnat toate documentele partidului. Steriu a refuzat orice comentariu pe această temă, dar spune că ia în calcul să le facă plângeri penale contestatarilor fuziunii cu UNPR-PMP.