x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fără Băsescu Traian, ancheta moare!

Fără Băsescu Traian, ancheta moare!

de Gabriela Antoniu    |    08 Iul 2014   •   18:39
Fără Băsescu Traian, ancheta moare!

Asociaţii Băsescu Mircea şi Căpăţână Marian, aflaţi în arest, s-au reunit la DNA. Anchetatorii de la Bucureşti au acceptat că înregistrările făcute de clanul Bercea sunt reale şi au valoare de probe. Lipsesc câteva elemente importante care sunt, credem, investigate. Mormanul de bani a avut o destinaţie precisă: cumpărarea de libertate pentru Bercea Mondial. Cel care urma să aducă produsul “libertate” era Mircea Băsescu. Nu putea să o facă singur. Băsică îi indica limpede calea: fratele cel mare! Fratele de la Cotroceni cunoştea afacerea, era la curent cu “dillul” făcut ca între cumetri de Băsescu şi Bercea.

Preşedintele apare în înregistrări, dar nu şi la DNA. Mărturia lui este esenţială pentru anchetă. Fără aceasta, traficul de influenţă se opreşte în buza Portului Constanţa şi nu mai are sens mormanul de bani.

Ancheta poate progresa şi prin aducerea în faţa anchetatorilor a fostului procuror Iacobescu.

Cine i-a oprit în 2011 ancheta? Ce s-a întâmplat cu probele?

Fără aceste elemente ancheta DNA seamănă cu o muşamalizare a cazului. Pornită în forţă, ea moare.

Cine are interesul să castreze acest dosar de părţile lui care pot lămuri până la ce nivel ajunge corupţia?

În ciuda reacţiilor pe care le-a generat şi care au culminat cu declaraţia Parlamentului prin care i s-a cerut demisia, preşedintele Traian Băsescu nu a fost citat până acum în dosarul în care fratele său, Mircea Băsescu, este acuzat şi arestat preventiv pentru trafic de influenţă după un denunţ al familiei lui Bercea Mondial. Iar o audiere se impune, nu numai prin prisma celor declarate de şeful statului în acest scandal, dovedindu-se un bun cunoscător al acestei afaceri, dar şi a unor decizii controversate luate înainte ca bomba Mircea Băsescu-Bercea Mondial să explodeze. Este vorba în primul rând despre marginalizarea procurorului Eugen Iacobescu, pe motiv că acesta a declarat în presă că la dosarul de tentativă de omor a lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondia, aflat în 2011 la Parchetul Tribunalului Olt, există interceptări în care apare numele lui Mircea Băsescu, fratele şefului statului. Lui Iacobescu i s-a imputat că nu a respectat confidenţialitatea lucrărilor şi că şi-a exercitat funcţia cu gravă neglijenţă atunci când a oferit detalii despre dosarul lui Sandu Anghel. Ca urmare, i-au fost luate dosarele şi transferate Secţiei de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, iar procurorul a fost mutat disciplinar la altă instanţă şi, în final, pensionat cu forţa. “Mi s-a luat dosarul cu forţa, în mod ilegal, de către doamna procuror general Ponea Elisabeta, care era procuror general la vremea respectivă (n.r. – Elisabeta Ponea, şefa Parchetului Curţii de Apel Craiova)”, dezvăluia recent Iacobescu la Antena 3.

“Varianta justiţiei este cea adevărată”


În al doilea rând, după ce Parlamentul i-a cerut demisia, Traian Băsescu a declarat că nu va lua în consideraţie declaraţia forului legislativ şi a anunţat că “obiectivul meu este ca până la sfârşitul mandatului, până în ultima zi a mandatului meu, să continue procesul de consolidare a justiţiei, să continue lupta anticorupţie cu toată forţa statului”. Ori, şi colaborarea cu justiţia în cazul Mircea Băsescu-Bercea Mondial este tot o formă de a susţine lupta anticorupţie. Mai ales că tot şeful statului declara că nu este “dispus” să creadă decât în “varianta justiţiei”, şi nu în cea a fratelui său.

“Nu pentru că nu am încredere în el, dar într-un stat de drept varianta justiţiei este cea adevărată”, spunea şeful statului chiar în ziua în care fratele său era chemat la audieri de DNA. Numai că şi în acest caz, pentru ca varianta sa să fie cea corectă, cea adevărată, Justiţia trebuie să aibă toate datele, iar şeful statului o poate ajuta prin mărturia sa. Băsescu a declarat că ştia încă de anul trecut de la fratele său că este şantajat. “I-am cerut atunci să meargă imediat să informeze instituţiile statului. Eu nu puteam să merg să fac un denunţ de şantaj în numele lui, dar, repet, i-am cerut să meargă imediat să informeze instituţiile statului”, preciza Băsescu pe 22 iunie. Dacă atunci nu a putut merge să facă denunţ în numele fratelui său, şeful statului poate accepta acum să fie martor. Mai ales că Pavel Abraham, avocatului familiei lui Bercea Mondial, declara la 25 iunie că Traian Băsescu a fost citat ca martor în procesul în care este implicat fratele său şi familia lui Bercea Mondial.

Imunitate reinterpretată


Cât priveşte o posibilă invocare a imunităţii prezidenţiale patentate de fostul şef al DNA, Daniel Morar, reamintim că, potrivit unei decizii recente a Curţii Constituţionale, preşedintele României se bucură de aceeaşi imunitate ca şi parlamentarii. “Garanţia prevăzută la art.72 alin.(1) din Constituţie încurajează titularul mandatului în adoptarea unui rol activ în viaţă politică a societăţii, întrucât înlătură răspunderea juridică a acestuia pentru opiniile politice exprimate în exercitarea funcţiei de demnitate publică. Însă, titularul mandatului rămâne răspunzător, conform legii, pentru toate actele şi faptele săvârşite în perioada în care a exercitat funcţia publică şi care nu au legătură cu voturile sau opiniile politice”, se arată în Decizia 284 din 21 mai a CCR. În plus, instanţa supremă a decis sesizarea CCR în ceea ce priveşte imunitatea preşedintelui la cererea senatorului PSD Gabriela Firea, după ce aceasta a depus o plângere penală pentru şantaj împotriva şefului statului. Procurorii au suspendat însă cauza pe motiv de imunitate prezidenţială. În opinia lui Lucian Bolcaş, avocatul Gabrielei Firea, protecţia de care se bucură preşedintele preşedintele nu trebuie să încalce egalitatea în drepturi a cetăţenilor unui stat democratic. Pe fond, termenul de judecată este la 24 iulie.

Sechestru pe averea lui Mircea Băsescu şi a lui Marian Căpăţână

Procurorii anticorupţie fac noi acte de procedură în dosarul în care fratele preşedintelui Traian Băsescu este cercetat pentru trafic de influenţă, conform mediafax.ro. Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost duşi, ieri, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde procurorii le prezintă rezultatul expertizei tehnico-criminalistice, făcută în cazul înregistrărilor audio-video depuse de Florin Anghel ca probe împotriva lui Mircea Băsescu, acuzat că a luat bani de la familia Anghel pentru a obţine eliberarea lui Bercea Mondial. Expertiza a fost făcută de Institutul Naţional de Expertize Criminalistice, iar imaginile în care apar Mircea Băsescu şi Bercea Mondial nu au fost trucate. De asemenea, procurorii DNA le-a adus la cunoştinţă celor doi că au fost puse sechestre pe averile lor. În cazul lui Mircea Băsescu a fost pus sechestru pe bunuri mobile şi imobile până la suma de 600.000 de euro, au precizat sursele citate.

×
Subiecte în articol: mircea basescu marian capatana