Preşedintele Traian Băsescu a participat, azi după-amiază, la şedinţa de bilanţ a activităţii SRI pe anul 2007, reprezentanţii presei neavând acces la eveniment. Reprezentanţii mass-media au fost ţinuţi în faţa clădirii SRI, într-un ţarc, fiind puşi să treacă printr-un filtru de securitate, înainte de sosirea şefului statului. Băsescu a stat la SRI peste două ore, plecând fără a face declaraţii presei.
Preşedintele Traian Băsescu a participat, azi după-amiază, la şedinţa de bilanţ a activităţii SRI pe anul 2007, reprezentanţii presei neavând acces la eveniment. Reprezentanţii mass-media au fost ţinuţi în faţa clădirii SRI, într-un ţarc, fiind puşi să treacă printr-un filtru de securitate, înainte de sosirea şefului statului. Băsescu a stat la SRI peste două ore, plecând fără a face declaraţii presei. După plecarea şefului statului, purtătorul de cuvânt al SRI a susţinut o scurtă declaraţie de presă în care a fost întrebat de ce, spre deosebire de ceilalţi ani, de această dată presa nu a avut acces la bilanţ. "Anul acesta am decis, împreună cu invitaţii noştri, să nu fie un eveniment foarte fastuos, să fie unul cu un pronunţat caracter tehnic, foarte pragmatic", a spus purtătorul de cuvânt al SRI. El a adăugat că s-a preferat să fie abordate preponderent aspecte tehnice care, "rămân de cele mai multe ori în afara ochilor publici". SRI a dat ulterior un comunicat în care a prezentat pe scurt subiectele abordate de şeful statului cu conducerea SRI. La sedinţa de bilanţ au fost prezenţi , potrivit SRI, şi membrii Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. Astfel că, dupa şedinţă, secretarul comisiei SRI, deputatul PSD Ion Stan a declarat că nemulţumirile exprimate de şeful statului la bilanţ au fost legate de faptul că parlamentarii nu au fost în măsură să elaboreze legislaţia necesară funcţionării structurilor din sistemul de securitate. Deputatul a mai spus că începând de luna viitoare se va aplica strategia de modernizare şi restructurare a SRI, aprobată recent de CSAT. De asemenea el a declarat că anul acesta nu va creşte nivelul de alertă teroristă, dar că, în momentul în care se va constata că ameninţările vizează direct şi iminent România, gradul de alertă se va modifica. Răspunzând unei întrebări, Ion Stan a mai spus că în şedinţă nu s-a discutat "despre niciun scandal", cum ar fi cel legat de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Serviciului, Marius Bercaru, a precizat că SRI şi Comisia de control "au găsit puncte comune referitoare la problemele cu care se confruntă Serviciul". El a menţionat că aceste probleme sunt legate de terorism şi de ameninţări transfrontaliere. Bercaru a fost întrebat ce a declarat şeful statului la şedinţă, răspunzând că acesta a formulat o serie de aprecieri în legătură cu activitatea Serviciului. Bercaru i-a îndemnat pe ziarişti ca, pentru a obţine detalii privind cele spuse de preşedinte la bilanţul SRI, să întrebe Administraţia prezidenţială. Pina la aceasta oră, Biroul de presă de la Cotroceni nu a dat nici un comunicat de presă referitor la participarea preşedintelui Băsescu la bilantul SRI.
După bilanţ, decoraţii pentru austrieci
După bilanţul SRI, preşedintele Băsescu a decorat la Palatul Cotroceni, mai multe personalităţi pentru contribuţia la dezvoltarea şi aprofundarea legăturilor dintre România şi Austria. Şeful statului a decorat 25 de persoane care în ultimii 18 ani au contribuit la diagnosticarea şi tratarea unui număr de peste 200 de pacienţi români care au suferit de boli grave. Persoanele decorate s-au remarcat, de asemenea, prin activităţi umanitare diverse, mergând de la ajutoare constând în medicamente şi până la construirea unui spital. La ceremonia de decorare au fost prezente doar 12 dintre persoanele decorate, celelalte urmând să primească distincţiile la sediul Ambasadei României la Viena, la o dată ulterioară.Preşedintele Traian Băsescu le-a mulţumit celor prezenţi pentru activitatea pe care au avut-o, precizând că gestul său este unul de recunoştinţă.Veronica Prisecariu, preşedinta Organizaţiei de ajutor pentru Cancer, invaliditate şi boli greu vindecabile pentru pacienţi din Romania a fost distinsă cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de comandor. Ordinul naţional "Pentru Merit" în grad de ofiţer a fost acordat unui număr de trei medici austrieci, printre care profesorul unuiversitar Ernst Wollner, conducătorul clinicii de chirurgie toracică din Viena şi vicepreşedintele chirurgiei toracice pe Europa. A fost de asemenea acordat Ordinul "Meritul Sanitar" în grad de ofiţer unui număr de patru medici austrieci. Preotul Vasile Lutai, şeful Misiunii romano-catolice a României la Viena, a primit Ordinul "Meritul Cultural" în grad de cavaler.
Citește pe Antena3.ro