x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fenechiu, „itinerarii duhovniceşti” prin puşcărie

Fenechiu, „itinerarii duhovniceşti” prin puşcărie

de Marius Gîrlașiu    |    08 Aug 2017   •   09:50
Fenechiu, „itinerarii duhovniceşti” prin puşcărie
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani şi jumătate de închisoare după contopirea a două pedepse pentru fapte de corupţie, a fost eliberat condiţionat, deşi nu a achitat nici măcar un leu din prejudiciul de 5,7 milioane de lei din dosarul „Transformatorul” şi mita de 620.000 de euro din dosarul „Siveco”. Hotărârea, luată ieri de Tribunalul Vaslui, este definitivă.

Judecătorii de la Tribunalul Vaslui au respins ca nefondată contestaţia depusă de procurori la decizia iniţială a Judecătoriei din Vaslui, care a dispus, în iunie, eliberarea condiţionată a fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu. Acesta executa, din ianuarie 2014, o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă califi­cată în dosarul „Transforma­torul”. În timpul detenţiei, Fenechiu a fost condamnat la alţi trei ani şi zece luni de închisoare pentru trafic de influenţă în formă continuată şi spălare de bani în dosarul „Siveco”. În martie 2017, Tribunalul Vaslui a contopit cele două condamnări, iar liberalul s-a ales cu pedeapsa cea mai grea, de 5 ani cu executare în dosarul „Transformatorul”, la care s-a adăugat un spor de şase luni. În 28 iunie, Judecătoria Vaslui a dispus eliberarea condiţionată a fostului ministru. DNA a contestat decizia, însă Tribu­nalul a menţinut, în final, hotărârea Judecătoriei.

A ieșit pe legea mai favorabilă

Fostul ministru liberal iese din închi­soare fără a achita nici măcar un leu din preju­diciul de 5,7 milioane de lei din dosarul „Trans­formatorul” şi nici din mita de 620.000 de euro încasată, în calitate de deputat, în dosarul „Siveco”, caz în care Fenechiu a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA Ploieşti. Judecătoria Vaslui i-a aplicat lui Fenechiu legea penală mai favorabilă, adică vechiul Cod Penal, în care achitarea prejudiciului nu este o condiţie pentru eliberarea condiţionată. La ieşirea din penitenciar, Relu Fenechiu a povestit cum judecătoarea care l-a trimis după gratii ar fi venit la puşcărie să-i ceară iertare. „Mă refer la doamna jude­cător Sofica Dumitraşcu, care mi-a făcut o surpriză incredibilă venind la mine în detenţie, la Jilava, şi cerându-mi iertare. Este verificabil acest lucru, documen­tele sunt publice. Mi-a spus exact aşa: «Relu, te rog, iartă-mă! N-am avut ce face, doamna Livia Stanciu mi-a spus că trebuie o decizie luată în unanimitate». Mi-a spus, tot atunci, că a rugat-o pe Livia Stanciu să-i lase în pace măcar pe oamenii nevinovaţi care sunt condamnaţi alături de mine şi a spus că nu se poate, că aşa trebuie să se întâmple. Dacă trăia, – sunt convins, de fapt –, mi-a promis că îşi va asuma toate riscurile şi va declara toate aceste lucruri. Dumnezeu a luat-o dintre noi, dar sunt convins că adevărul va ieşi la iveală”, a spus Fenechiu. Despre recuperarea prejudiciului din dosarul „Transformatorul” Fenechiu a spus că nu are de ce să dea banii înapoi statului, atât timp cât statul nu îi returnează transformatoarele. „Vedeți telefonul ăsta? Să presupunem că eu vi-l vând, cum am vândut transformatoarele. Şi dvs spuneţi că e prost, e scump şi vechi. Logic, îmi cereţi banii înapoi. Dar dacă-mi cereţi banii, trebuie să-mi daţi telefonul înapoi sau nu? Vreau să aud răspunsul tare. Deci, atunci când îmi daţi telefonul înapoi, vă dau şi banii pe el. La fel şi cu transformatoarele”, a spus Fenechiu.

 

A primit vestea acasă

Relu Fenechiu a primit vestea eliberării condiţionate acasă, la Iaşi, el fiind învoit la sfârşitul săptă­mânii trecute, potrivit purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Vaslui. Fostul ministru a ajuns la penitenciar în jurul după-amiezii, într-o limuzină Mercedes. Pedeapsa lui Relu Fenechiu s-a redus cu 120 de zile şi datorită celor patru cărți scrise după gratii, care i-au adus fiecare câte 30 de zile de libertate, având următoarele titluri: „Soluţii fezabile privind construcţia de autostrăzi în Regiunea Moldovei”, „Itinerarii duhovniceşti în judeţul Iaşi”, „Contribuţii privind recondiţionarea prin metalizare prin pulverizare în câmp ultrasonic” şi „Ingineria avansată – Soluţie strategică pentru o dezvoltare durabilă a Regiunii de Dezvoltare Nord-Est”.

×