Pentru prima oară-n istoria recentă, Guvernul a înfiinţat, în interiorul Palatului Victoria, un minister pentru o singură persoană. Fiindcă Elenei Udrea i se părea că n-are unde să vegeteze intelectual şi să-şi cazeze grupurile de interese, iar lui Traian Băsescu îi era teamă să-l lase nesupravegheat pe Emil Boc, două etaje ale Guvernului au fost evacuate, în ultima zi a anului trecut, pe baza unui bileţel. Cea care-l acuza la televizor, în gura mare, pe fostul premier liberal de corespondenţa pe bileţele cu preşedintele în funcţie a ajuns, tot prin intermediul unui bileţel, scris de noul premier democrat-liberal, stăpână peste ceva mai puţin de jumătate din clădirea Executivului. Ca să nu se simtă cumva singură în imensitatea culoarelor şi să n-o sperie ecoul, mentorul său politic i-a trimis-o, la acoperirea pe schimburi a filajului lui Emil Boc, pe post de secretar general al Guvernului, pe Daniela Andreescu. Astfel, absolut întâmplător, agenda şedinţelor de guvern va fi făcută, de acum încolo, de fosta mână bionică a legendarului Dorin Cocoş în Ministerul Muncii. Pasionată de parcări şi de afacerile imobiliare până-n sufletul ei generos decoltat, Elena Udrea şi-a desăvârşit, în doar şase ani de carieră, parvenirea politică. Ca un iepuraş pufos, a făcut ţup-ţup şi bani cu lopata pe traseul PSD – PNL – Cotroceni – PD-L şi, într-un final dramatic, după ce s-a consacrat prin parcurile Sectorului 6 în luptă dreaptă cu Luminiţa Anghel, i-a picat la zar un minister. Fiindcă suntem prea puţini oameni de valoare-n ţara asta ca să ne certăm între noi, nu-i aşa?
- 6 ani este vechimea în politică a Elenei Udrea.
- 2 ani a durat până când din simplu membru PD, Elena Udrea a ajuns ministrul Turismului.
- 8 luni a fost Elena Udrea şefa Cancelariei Prezidenţiale.
La numai 35 de ani, Elena Udrea a avut o ascensiune rapidă pe scena politică. A fost consilier juridic la PSD, membru PNL, pentru ca apoi să treacă la PD, unde s-a afirmat ca secretar executiv, şef al Cancelariei prezidenţiale, deputat şi în prezent ministru al Turismului. Totul în numai şase ani.
Elena Udrea a făcut primul pas spre politică în 2002. Atunci a fost consilier juridic la PSD. Dezvăluirea a fost făcută de Cozmin Guşă, fost secretar general al PSD. Potrivit spuselor lui Cozmin Guşă, Udrea i-a fost, “pentru circa două luni”, “consilier pe probleme juridice”. “Nu mai ţin minte dacă am făcut-o sau nu membră de partid, dar a fost consilierul meu. Voia să facă politică şi era foarte ambiţioasă”, afirma Guşă în 2006. “Eu consiliera lui juridică n-am fost niciodată oficial”, a fost replica Elenei Udrea, ea recunoscându-se doar un sfătuitor amical pentru Guşă. Tot în 2002, Elena Udrea a intrat în Partidul Naţional Liberal, iar în iunie 2004 a devenit consilier municipal din partea PNL. La 21 octombrie 2005 a demisionat din PNL, pentru ca la 12 februarie 2006 să se înscrie în PD. În decembrie acelaşi an este aleasă secretar executiv al partidului.
AFACERI AVOCĂŢEŞTI
Între 1997 şi 2005, a fost avocat titular al Cabinetului Individual de Avocatură “Udrea Elena Gabriela” din Bucureşti, iar între iunie 2004 şi februarie 2005 a fost consilier în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, preşedinte al Comisiei Juridice şi de disciplină. De această perioadă sunt legate şi o serie de acuzaţii, însoţite de documente, la adresa Elenei Udrea, aduse de către Mugur Ciuvică, preşedintele Grupului de Investigaţii Politice (GIP). Astfel, în 2004, în timp ce era consilier general la Primăria Capitalei din partea Alianţei D.A. şi înfiera aproape “proletar” “sistemul ticăloşit”, după cum era el catalogat de Traian Băsescu, Elena Udrea era avocatul RAAPPS, o instituţie aflată atunci în subordinea Guvernului... PSD. Conform unui comunicat al GIP, într-o singură săptămână, între 21 şi 28 septembrie 2004, Cabinetul Individual de Avocatură “Udrea Elena Gabriela” a primit din partea RAAPPS contracte din bani publici în valoare de 710 milioane de lei.
TUNURILE PE TĂRICEANU
Din februarie până în octombrie 2005, Elena Udrea a fost consilier de stat la Administraţia prezidenţială, şef al Cancelariei prezidenţiale. Ea a demisionat din funcţia deţinută la Preşedinţie, invocând atacurile “profund nedrepte” îndreptate asupra sa şi a altor persoane care susţin lupta anticorupţie, precum şi faptul că nu doreşte ca prin insinuările la adresa sa să devină “o vulnerabilitate a demersurilor preşedintelui”. Tot în aceeaşi perioadă, Udrea a declanşat un imens scandal lansând o serie de acuzaţii la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu, atunci premier şi intrat în dizgraţia preşedintelui Băsescu, pentru că s-a opus alegerilor anticipate. Concret, ea l-a acuzat pe Tăriceanu că ar fi intervenit telefonic pe lângă procurorul general Ilie Botoş în cazul arestării omului de afaceri Dinu Patriciu, prieten şi partener de afaceri al premierului. “L-a întrebat cineva pe Tăriceanu dacă a sunat la Parchet în ziua arestării lui Patriciu pentru a interveni în favoarea prietenului său?”, s-a întrebat Udrea. De asemenea, ea a fost implicată în 2007 în ceea ce a fost cunoscut în presă ca fiind “scandalul bileţelul”. Elena Udrea a declarat, tot într-o emisiune televizată, că premierul Tăriceanu i-a solicitat preşedintelui Băsescu, într-o scrisoare, o intervenţie în justiţie în favoarea lui Patriciu.
FECIOARA DIN PLEŞCOI, BLONDA DE LA GOLDEN BLITZ
Elena Udrea este doamna Cocoş. În 2003, s-a căsătorit cu omul de afaceri Dorin Cocoş la Consulatul român din New York, chiar de ziua ei, la 26 decembrie. De asemenea, i se mai spune şi “fecioara din Pleşcoi”, pentru că s-ar trage din această localitate, loc de provenienţă a faimoşilor cârnaţi. Ea spune însă că s-a născut la Buzău, şi “nu în Pleşcoi, aşa cum se încăpăţânează unii să susţină”. Un alt apelativ folosit de presă în cazul Elenei Udrea este “Blonda de la Golden Blitz”. O poreclă cu care s-a ales din cauza legăturilor de afaceri ale soţului ei Dorin Cocoş cu Dan Besciu şi Sorin Vulpescu, patronii restaurantului Golden Blitz (aflat în apropierea Cotrocenilor şi preferat la un moment dat de şeful statului), precum şi ai firmei Euroconstruct Trading 98, acuzaţi că sunt abonaţi la lucrări din bani publici, mai ales asfaltări. Dorin Cocoş a negat însă în presă parteneriatul cu aceştia. Udrea s-a mai făcut cunoscută, printre altele, pentru o confuzie făcută într-o emisiune televizată, ea vorbind despre preşedintele Norvegiei (care este regat) şi apartenenţa acestei ţări la UE.
AFACERI CU PARCĂRI
Numele Elenei Udrea este asociat, via Dorin Cocoş, şi de afacerile cu parcări în Bucureşti. În vara trecută, ea a explicat că adversarii săi politici au continuat să pună activitatea Dalli în seama sa, deşi contractul există din 1995, de când era studentă. Mai mult, spunea Udrea, soţul său a vândut acţiunile pe care le deţinea încă din iunie 2004. “Acum nu pot decât să mă bucur că nu mai există, deoarece mi-ar fi creat o problemă în plus, nemeritat, în campania electorală care urmează”, declara Elena Udrea citată de Mediafax. În declaraţia de interese depusă la 16 decembrie la Camera Deputaţilor, Udrea scrie că este asociat, deţinând 50% din acţiuni, la firma Dalli International SRL. De altfel, în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, fostul coleg de partid al Elenei Udrea, deputatul Sorin Paveliu, susţinea că averea blondei de la PD-L ar trebui luată la bani mărunţi de Agenţia Naţională de Integritate. “În declaraţia depusă la dosarul candidaturii, doamna avocat susţine că una din sursele sale de venit este celebra firmă Dalli Internaţional (...)”, declara Paveliu, amintind declaraţia prin care Udrea susţinea că soţul său a vândut acţiunile pe care le deţinea încă din iunie 2004. Mai mult, Paveliu afirma că “amănuntul” potrivit căruia Elena Udrea deţine 50% din acţiunile firmei Dalli Internaţional nu a apărut în declaraţia de avere şi interese de pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, dată de aceasta la încetarea funcţiei de consilier al preşedintelui Băsescu. Luni, 5 ianuarie, în declaraţia de interese depusă la Guvern în calitate de ministru, Elena Udrea a ţinut să menţioneze chiar în formularul cu pricina că Dalli Internaţional “este altă societate decât Dalli Exim care administrează parcările din Bucureşti”. Atât, acolo, şi nimic mai mult.
DE LA DEPUTAT LA MINISTRU
La alegerile parlamentare uninominale din 30 noiembrie 2008, Elena Udrea a candidat în colegiul uninominal 25 Bucureşti pentru Camera Deputaţilor. A obţinut 43,43 % din voturi, dar a câştigat mandatul de deputat după redistribuire. A fost deputat doar trei zile pentru că la 22 decembrie a fost învestită ministru al Turismului. În campania electorală pentru aceste alegeri, Elena Udrea a fost protagonista unui alt scandal. Bunica lui R., un băieţel autist din Capitală, i-a cerut ajutor Elenei Udrea pentru nepoţelul ei, înmânându-i un dosar cu problemele copilului. Candidata PD-L i-a dat asigurări că se va rezolva, dar peste câteva zile însă, mama lui R. avea să primească un telefon: “Doamnă, v-am găsit pozele copilului dumneavoastră pe nisip, lângă o bancă”. Dosarul despre care bunica credea că o va impresiona pe doamna Udrea zăcea aruncat pe pământ. Când la următoarea întâlnire candidata PD-L i-a spus că se va rezolva, bunica lui R i-a amintit că dosarul l-a găsit aruncat în parc. «I-am făcut fotografii, ştiu despre ce este vorba», a fost reacţia Elenei Udrea, reprodusă de bunică. Cu toate acestea, Elena Udrea a negat că ar fi făcut aşa ceva, aruncând vina pe familia băieţelului care ar fi susţinut acest lucru nemulţumită că nu i-a oferit suficienţi bani.