Trimisul special al Financial Times la Bucureşti subliniază, în articolul său referitor la alegerile legislative din România că sondajele la ieşirea de la urne sugerează că electoratul a dat social-democraţilor din PSD un avans convingător în faţa principalilor lor rivali, din Partidul Democrat Liberal (PDL).
"Dar, chiar dacă cifrele preliminare sunt confirmate de rezultatele oficiale, care s-ar putea lăsa aşteptate câteva zile, adevăratul rezultat al alegerilor este departe de a fi sigur şi este de aşteptat o perioadă lungă de negocieri în vederea formării unei coaliţii de guvernare”, comentează trimisul special al Financial Times. El îl citează pe consultantul politic Dorin Şandor, potrivit căruia "ştim foarte sigur care sunt perdanţii, dar este dificil să concluzionăm care este adevăratul câştigător”.
Articolul din Financial Times subliniază că Traian Băsescu, preşedintele României, este obligat de Constituţie să-i ceară PSD-ului să formeze Guvernul, dar a declarat în trecut că nu-l va accepta pe Mircea Geoană, liderul PSD, ca premier. În continuare, articolul afirmă că Partidul Naţional Liberal, fost aliat al Democraţilor la precedentele alegeri, până la despărţirea de acum doi ani, este considerat potenţial partener de coaliţie pentru oricare dintre cele două mari partide care s-au clasat pe primele trei locuri la aceste alegeri. Dar, subliniază autorul, viitoarea guvernare va avea de-a face cu vremuri dificile, aşa cum a subliniat şi Mircea Geoană, în discursul său de după primele rezultate de la ieşirea de la urne. Autorul menţionează, în ton cu toate publicaţiile străine care au scris despre alegerile din România, problemele din economia românească, de la oprirea activităţii de la uzinele Dacia timp de trei săptămâni, până la şomajul care este aşteptat să crească de la nivelul actual de 7% prin posibila revenire în ţară a câtorva dintre milioanele de muncitori români din străinătate. Articolul subliniază promisiunile în vederea salvării economiei ţării în faţa crizei mondiale făcute de toate partidele care s-au clasat pe primele trei locuri la alegeri, dar adaugă că analiştii economici au avertizat deja că România s-ar putea să urmeze modelul vecinelor sale Ungaria şi Ucraina, de a cere ajutorul Fondului Monetar Internaţional.
Citește pe Antena3.ro