x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Florin Cîțu explică majorarea accizei la carburanți și acuză PSD de minciună

Florin Cîțu explică majorarea accizei la carburanți și acuză PSD de minciună

01 Ian 2020   •   15:28
Florin Cîțu explică majorarea accizei la carburanți și acuză PSD de minciună

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a explicat motivul pentru care s-a decis majorarea accizei la carburanți, la numai o zi după ce președintele Klaus Iohannis promulgase legea prin care se renunță la supracciză.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Cîțu afirmă că Ministerul Finanțelor a recalculat nivelul accizei carburanților, astfel încât să țina cont de legea promulgata și de articolele 342 si 442 din Codul Fiscal.

El a mai scris că eliminarea supraacizei a redus prețul carburanților la pompă.

„Vești bune din prima zi a anului 2020. Am avut dreptate din nou ( PSD iar a mințit) . Eliminarea supraccizei a redus prețul la pompă, pentru ca lumea să nu înceapă anul cu știri contradictorii. Dupa ce legea care elimina supraacciza a fost promulgată, MFP a recalculat nivelul accizei care să țină cont de legea promulgată și de articolele 342 și 442 din codul fiscal. Cele două articole actualizează acciza în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum publicat de INS”, a scris ministrul Cîțu, pe Facebook.

Ministerul Finanţelor a majorat marți accizele la carburanţi, după ce cu o zi înainte președintele Klaus Iohannis promulgase legea prin care se elimină supraacciza la carburant.

Majorarea accizei nu a fost anunțată public de guvernanți.

Profit.ro scrie că Ministerul de Finanțe a decis, marţi, la ora 19, că ieftinirea de 45 de bani/l cu tot cu TVA efectuată de Parlament este prea mare, dar şi că nivelul minim al accizelor din UE este prea mic, şi au majorat accizele cu 9,11% faţă de nivelul publicat cu o zi înainte în Monitorul Oficial, cu 117 lei/1.000 l la benzină şi cu 107 lei/1.000 l la motorină.

Dacă respectă legea publicată în Monitorul Oficial şi decid să transfere integral efectul eliminării supraaccizei în preţul la pompă, companiile ar trebui să opereze ieftiniri de 45 de bani/l (acciza + TVA aferentă).

Dacă respectă noua listă cu accize publicată de minister, companiile ar trebui să reducă preţurile cu 31 de bani la benzină şi cu 32 de bani/l în cazul motorinei.

×
Subiecte în articol: Florin Cîțu acciza carburanti