x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Focurile de veghe ale autonomiei" vor arde la "Marele marş al secuilor". UDMR: "Dorim să demonstrăm forţa comunităţii noastre"

"Focurile de veghe ale autonomiei" vor arde la "Marele marş al secuilor". UDMR: "Dorim să demonstrăm forţa comunităţii noastre"

26 Oct 2013   •   20:23
"Focurile de veghe ale autonomiei" vor arde la "Marele marş al secuilor". UDMR: "Dorim să demonstrăm forţa comunităţii noastre"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a transmis participanţilor la marşul secuilor că evenimentul doreşte să demonstreze forţa comunităţii maghiare, că există voinţa necesară de a avea o atitudine unitară pentru Ţinutul Secuiesc, pentru viitorul Ţinutului Secuiesc.

"27 octombrie este o zi importantă pentru noi toţi. UDMR va participa şi ca organizator la "Marele marş al secuilor". Avem nevoie atât de tineri, cât şi de intelectuali, de vârstnici şi de agricultori, deopotrivă. Avem nevoie de întemeierea unui cămin, de dezvoltarea pământului natal, de fiecare om din jurul nostru. Dorim să demonstrăm forţa comunităţii noastre, faptul că avem voinţa necesară de a munci împreună şi de a avea o atitudine unitară pentru Ţinutul Secuiesc, pentru viitorul Ţinutului Secuiesc, pentru pământul nostru natal. Atunci când decidem asupra sorţii Ţinutului Secuiesc, de fapt decidem asupra viitorului familiilor şi comunităţii noastre. Noi vrem şi ne dorim să avem o formă de autonomie care să ne permită să decidem singuri în privinţa obiectivelor noastre. Am afirmat în nenumărate rânduri, repetăm şi azi: în viziunea noastră, autonomia nu înseamnă să luăm ceva de la cineva, ci să acţionăm în interesul cuiva", a arătat Kelemen.

"Marele marş al secuilor" va avea loc, duminică, în judeţul Covasna, iar la manifestare sunt aşteptaţi peste 150.000 de maghiari, care să protesteze faţă de proiectul de regionalizare propus de Guvern şi pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Evenimentul va începe la ora 11.00, cu slujbe ecumenice, iar marşul propriu-zis la ora 12.00 şi se va desfăşura de-a lungul DN 11, manifestanţii pornind din 14 locuri şi urmând să formeze, la finalul marşului, un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri, între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, şi Breţcu, la ieşirea către Bacău. Organizatorii au primit toate avizele şi autorizaţiile necesare şi spun că la marş sunt aşteptaţi nu numai covăsneni, ci şi maghiari din mai multe judeţe ale ţării şi din străinătate, în principal din Ungaria.

În Covasna, manifestarea va fi precedată de aprinderea, sâmbătă seara, a unor "focuri de veghe ale autonomiei". Astfel, reprezentanţii Asociaţiei Tinerilor din judeţul Covasna - HARIT vor aprinde un astfel de foc pe Creasta "Pivniţa Uriaşului" de lângă comuna Moacşa, iar alte două focuri vor fi aprinse de reprezentanţii CNS pe Muntele Perko (comuna Sânzieni) şi pe dealul "Larmafa" (între Ojdula şi Hilib).

×