x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Forinţi pentru Tökes

Forinţi pentru Tökes

de Teodora Ivan    |    06 Dec 2007   •   00:00
Forinţi pentru Tökes

Scena politică maghiară este inflamată in urma preluării de către intreaga presă maghiară a informaţiilor apărute la 30 noiembrie pe site-ul www.hvg.hu sub titlul "Un milion de forinţi sprijin pentru campania lui Tökes Laszlo din partea Primăriei din Esztergom".


SCANDAL - Primăria din Esztergom, acuzată că i-a dat bani de campanie

Scena politică maghiară este inflamată in urma preluării de către intreaga presă maghiară a informaţiilor apărute la 30 noiembrie pe site-ul www.hvg.hu sub titlul "Un milion de forinţi sprijin pentru campania lui Tökes Laszlo din partea Primăriei din Esztergom".

Â

Articolul apărut pe site-ul amintit face referire la o scrisoare trimisă de episcopul Tökes Laszlo către primăria respectivului oraş pentru finanţarea programelor culturale ale Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania. Deşi misiva din data de 26 august poartă antetul instituţiei mai sus amintite, atăt Tökes Laszlo, căt şi Szilagyi Zsolt, purtătorul său de cuvănt, neagă că ar fi cerut bani in vederea acoperirii cheltuielilor de campanie electorală. Totuşi, site-ul www.hvg.hu il citează pe Tökes, care in scrisoarea către autorităţile din Esztergom spune că: "Am dori susţinerea dvs. pentru următoarele programe pe care dorim să le realizăm in acest an şi, nu in ultimul rănd, aş vrea să vă amintesc de viitoarea campanie pentru alegerile europarlamentare". Totodată, Tökes ar fi făcut referire şi la faptul că administraţia de la Budapesta ar avea "un buget redus" pentru sprijinirea maghiarilor de dincolo de hotarele ţării-mamă.

Jurnaliştii de la www.hvg.hu au aflat că primarul din Esztergom, Meggyes Tamas, membru FIDESZ (partidul lui Viktor Orban, fostul premier al Ungariei, care s-a aflat alături de Tökes in toată campania pentru euroalegeri - n.n.), ar fi reacţionat rapid faţă de solicitarea lui Tökes, ordonănd Direcţiei Finanţelor Locale să aloce suma de un milion de forinţi, adică vreo 4.000 de euro. www. hvg.hu a intrat in posesia contractului semnat de Primăria din Esztergom şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, insă in acesta este stipulată doar finanţarea activităţilor consiliului condus de Tökes, activităţi menite să menţină relaţiile intre maghiarii de pretutindeni. De altfel, episcopul reformat a spus ieri că marţi a participat la ceremoniile organizate cu ocazia adventului, inaintea Crăciunului, la Budapesta, prilej cu care a avut intrevederi cu Katalin Szili, preşedintele Parlamentului ungar, cu Viktor Orban, preşedintele formaţiunii FIDESZ, şi cu Solyom Laszlo, preşedintele Ungariei. Tökes a mai spus că se află intr-o situaţie delicată, pentru că, pe de-o parte, trebuie să reprezinte ţara sa, Romănia, iar pe de altă parte se consideră reprezentantul comunităţii maghiare din Romănia.

Finanţare ilegală?! Scandalul declanşat in jurul proaspătului europarlamentar nu pare a se incheia in curănd, deoarece primăria din comuna bihoreană Sălacea a emis pe data de 12 noiembrie a.c. o factură pe numele Asociaţiei Civice Maghiare, factură ce reprezintă contravaloarea inchirierii unei săli de şedinţă. Conform legii, aceste cheltuieli sunt suportate de către competitor - persoană fizică, şi nu de vreo asociaţie nonprofit, deoarece acestea nu au in obiectul de activitate sprijinirea campaniilor electorale.

Â

Sprijinit să intre in grupul PPE

Europarlamentarul Laszlo Tökes a fost primit ieri la Cotroceni, prilej cu care i-a spus preşedintelui Băsescu că in regiunea Harghita şi Covasna, vizitată de şeful statului in vara acestui an, exista o nemulţumire la adresa liderilor maghiari şi că "era un contravot impotriva oficialilor nomenclaturiştilor maghiari". Laszlo Tökes a mai spus că in intălnirea cu Băsescu a vorbit despre "situaţia delicată" in care "unii europarlamentari PD" parte din PPE ingreunează includerea sa in grupul PPE-DE. "M-a asigurat domnul preşedinte că nu este vorba despre un refuz general. Ba chiar, din contră, el personal a intervenit ca să fiu sprijinit in grupul PPE. L-a şi contactat pe domnul preşedinte al Partidului Popular European, Wilfried Martens, şi i-am transmis şi rugămintea domnului subvicepreşedinte Orban Viktor, care l-a rugat pe domnul preşedinte Băsescu să netezească calea mea in privinţa participării mele in grupul europarlamentar PPE", a spus Tökes.

×
Subiecte în articol: politic