x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Frunda afirmă că în Constituţie ar trebui să existe posibilitatea dizolvării Parlamentului

Frunda afirmă că în Constituţie ar trebui să existe posibilitatea dizolvării Parlamentului

02 Noi 2012   •   17:07
Frunda afirmă că în Constituţie ar trebui să existe posibilitatea dizolvării Parlamentului
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda afirmă că în Constituţie ar trebui să existe posibilitatea dizolvării Parlamentului în caz de criză politică, iar totodată în actul fundamental ar trebui să fie prevăzut că România este o republică parlamentară, în care preşedintele are rol de reprezentare.

Senatorul UDMR de Mureş Gyorgy Frunda, care în mandatul 1990-1992 a fost secretar al Comisiei pentru Elaborarea Constituţiei, a declarat, vineri, că, dacă va fi reales, va fi preocupat de eventuala revizuire a Constituţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a apreciat că în actul fundamental ar trebui să se prevadă că România este o republică parlamentară, în care preşedintele are rol de reprezentare, iar relaţia cu Comisia Europeană este atributul premierului, "oricine ar fi el".
"Nu vă pot spune articole, vă pot spune principii. După părerea mea, România ar trebui să fie o republică parlamentară, în care preşedintele să fie un simbol naţional de o largă acceptare politică, de reprezentare a ţării şi în relaţia cu societatea şi pe plan extern să-i atribui nişte funcţii clare, dar de exemplu relaţia cu Comisia Europeană să fie de competenţa primului-ministru, oricine ar fi el şi orice Guvern ar fi", a spus Frunda.

El a adăugat că ar opta pentru restrângerea posibilităţii adoptării ordonanţelor de urgenţă "la cazuri de catastrofe, la situaţii într-adevăr de urgenţă, de calamităţi", cu o singură excepţie - legi complexe, cu mii de articole, dar numai dacă toate forţele politice sunt de acord cu adoptarea lor prin asumarea răspunderii Guvernului pe acestea.
"Nu aş accepta altfel de ordonanţe, pentru că experienţa a 22 de ani este că Guvernul, oricare Guvern al României, încearcă să guverneze şi să legifereze fără Parlament. Aş face o sigură excepţie - dacă toate partidele parlamentare şi opoziţia ar fi de acord cu adoptarea unor legi prin asumarea răspunderii, datorită complexităţii şi impactului juridic, social - şi aici în mod concret mă gândesc, spre exemplu, la Codurile adoptate în ultimii ani - Civil, Penal, Procedurile (Codurile de Procedură - n.r.), unde într-adevăr nu poţi să adopţi mii de articole", a afirmat el.

Tot în ceea ce priveşte modificarea Constituţiei, Frunda a apreciat că ar trebui să se prevadă posibilitatea dizolvării Parlamentului în caz de criză politică.
"Asumarea răspunderii ar trebui să o rediscutăm, problemele suspendării preşedintelui, demiterii preşedintelui, problemele dizolvării Parlamentului. Cred că e prea rigid în România - nu există posibilitatea dizolvării Parlamentului, în situaţia în care există o stare de criză politică, în care nu poţi rezolva problemele, normal e să poţi dizolva Parlamentul, ca şi în occident. Nu aş avea niciun articol al Constituţiei care să nu poată fi revizuit", a spus Frunda.

Totodată, el a afirmat că "problema Curţii Constituţionale trebuie rezolvată într-un fel sau altul".
"Nu poate rămâne aşa cum este - să fie o a treia Cameră a Parlamentului. Fie o readuc la situaţia de dinainte de 2003, când toate hotărârile ei pot fi modificate de Parlament cu majoritate parlamentară substanţială, fie, a doua variantă, să o fac parte a sistemului judiciar şi să o duc undeva în zona Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", a declarat senatorul.

El a apreciat că, în ceea ce priveşte problema proprietăţilor, ar trebui ca cetăţenii din state din afara UE să nu poată cumpăra pământuri în România.
"Aş reglementa diferit problema dreptului de proprietate asupra pământului pentru cetăţenii UE, pe bază de reciprocitate. Aş interzice pentru cei din afara UE, pentru că văd, în Bărăgan spre exemplu, vin diferiţi bogătaşi din diferite puncte ale lumii ne-europene, care pot cumpăra mii, zeci de mii de hectare şi astfel prin România caută o trambulină spre UE", a arătat Frunda.

×