x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fuziune PC-PLR într-un cor de proteste

Fuziune PC-PLR într-un cor de proteste

de Robert Kiss    |    17 Iun 2015   •   22:54
Fuziune PC-PLR într-un cor de proteste

Conservatorii şi liberalii lui Tăriceanu fuzionează vineri, în cadrul unui congres comun care va stabili numele noului partid şi conducerea interimară până în 2017, când în cadrul formaţiunii vor avea loc alegeri. Partidul se va numi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor şi va fi condus de doi co-preşedinţi, Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu.

Citește și PLR şi PC fuzionează, iar noua formaţiune se va numi ALDE

Într-un comunicat de presă, PLR transmite că s-au pus la punct ultimele detalii privind fuziunea dintre cele două partide. „Precizăm că va fi o fuziune între cele două partide politice, și nu o alianţă. Con-ducerea noului partid va fi asigurată de către doi co-preșe-dinţi”, se arată în comunicat. Şi conservatorii au transmis un me-saj prin intermediul senatorului Eugen Durbacă, preşedintele filialei Galaţi, care susţine că fuziunea dintre cele două partide va construi a treia forţă politică a României pentru alegerile din 2016.

„Prin fuziunea cu PLR, ca al treilea partid de pe scena politică, vom putea să ne trans¬mitem mult mai bine mesajele și vom fi cu adevărat un actor politic cu forță, o voce puter¬nică în politica românească.” Durbacă le transmite cole¬gilor că în urma acestei fuziuni vor avea de câștigat toți conservatorii. Fuziunea a dat însă naştere unor dispute aprinse în interiorul Parti-dului Conservator. Europarla¬mentarul Ma-ria Grapini a dat de înţeles că pleacă din partid într-o scrisoare ex-trem de dură adresată pre-ședintelui Daniel Constantin. Europarlamentarul, care deţine funcţia de vicepreșed¬inte al PC şi este liderul filialei din Timiş, l-a acuzat pe ministrul Agriculturii că i-a furat partidul lui Dan Voiculescu pentru a-l desfiinţa prin fuziunea cu formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu.

„Am avut încredere în dumneavoastră și timp de patru ani v-am promovat ca pe un tânăr om politic de perspectivă. Am crezut în omul Daniel Constantin și credeam că un om din generaţia celor de 30 de ani va avea moralitatea și verticalitatea de care este atâta nevoie în politica românească! […] M-aţi dezamagit, domnule Daniel Constantin, şi nu numai pe mine! Aţi dezamăgit mulţi oameni, membri sau simpatizanţi ai PC”, a scris Maria Grapini. Nemulţumiri sunt și în teritoriu, acolo unde lideri de filiale susţin că liberalii lui Tăriceanu îşi doresc prin această fuziune să pună mâna pe sediile Partidului Conservator. De asemenea, aceștia se plâng că nu au fost consultaţi în legătură cu decizia de a fuziona cu PLR și că nu au avut un cuvânt de spus în această mișcare.

Calculele nemulțumiților
Senatorul Cristiana Anghel pune la îndoială viitorul noii formaţiuni rezultate din PC şi PLR. „Decizia s-a luat la nivelul structurilor de con-ducere. Nouă nu ni s-a comunicat nimic. Nu văd rostul acestei alianţe. În politică, 1% cu 1% nu fac 2%. O să facem în alegeri sub 1%”, a declarat Anghel.

Alternativa PPU-SL
Dezamăgiţi de decizia de a fuziona cu PLR, un grup de conservatori, în frunte cu senatorul Alfred Mihai Lau-renţiu, au pus bazele unei noi formaţiuni politice. Partidul Puterii Umaniste Social Liberal îşi propune să ducă mai departe doctrina umanistă. Senatorul Alfred Laurenţiu Mihai a declarat că au fost mai multe organizaţii din PC care şi-au exprimat intenţia de a se alătura noului proiect. „Scopul PPUSL nu este acela de a racola din PC, ci de a deschide o uşă tuturor celor care îmbrăţişează doctrina umanistă şi cred în continuare în ea”, a mai spus senatorul.

Succesul fuziunii dintre PC şi PLR este periclitat de opoziţia celor care i-au rămas fideli lui Dan Voiculescu. Pe blogul său, acesta a sa-lutat deja înscri-erea la tribunal a PPU-SL, formaţiunea reflectând ideile sale politice. Şi Maria Grapini i-a reproşat lui Constantin distanţarea faţă de Dan Voiculescu, cel căruia îi datorează ascensiunea politică şi funcţiile deţinute acum.
 

×
Subiecte în articol: fuziune plr PC tariceanu