x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Galceava finantistilor

Galceava finantistilor

18 Feb 2005   •   00:00

POLITIC
DISPUTA - Popescu si Tanasescu se contreaza pe buget Amenintat de ministrii Ionut Popescu si Adriean Videanu cu Legea raspunderii ministeriale si realizarea unui audit din cauza golurilor de la buget, fostul sef al Finantelor, Mihai Tanasescu, iese la atac.
GABRIELA ANTONIU

MOTIV. Actualul si fostul ministrul al Finantelor, Ionut Popescu (PNL), respectiv Mihai Tanasescu (PSD), se razboiesc in declaratii din cauza bugetului pe 2005
Fostul ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu, a declarat ieri ca Guvernul anterior nu poate fi acuzat de stabilirea unor cheltuieli peste posibilitatile bugetare din 2005, intrucat minusul de venituri a aparut dupa ce actualul Cabinet a schimbat constructia bugetara, prin introducerea cotei unice. "Am construit bugetul pe o anumita filozofie. Daca noul Guvern a venit cu o alta viziune, atunci se schimba cu totul atat veniturile, cat si cheltuielile, si nu este corect sa iei din vechiul buget numai partea de cheltuieli si sa acuzi ca veniturile sunt insuficiente in conditiile in care au fost modificate sursele de venituri", a declarat Tanasescu pentru Mediafax.

ACUZATII. Cu o zi in urma, actualul ministru al Finantelor Publice, Ionut Popescu, il acuza pe predecesorul sau ca Ministerul Finantelor ar fi raportat, sub conducerea sa, date inexacte. Tot atunci, Popescu avertiza ca studiaza posibilitatea atragerii raspunderii lui Tanasescu, conform Legii raspunderii ministeriale. La randul sau, ministrul de stat Adriean Videanu a afirmat ca exista posibilitatea ca Executivul sa solicite auditarea conturilor nationale, de catre un auditor independent.

Tanasescu a apreciat ca pozitiva ideea auditarii conturilor nationale, adaugand ca regreta faptul ca nu a solicitat o masura similara cand a preluat functia de ministru al Finantelor, in anul 2000. El a apreciat ca declaratiile celor doi ministri reprezinta o dovada de dispret pentru sistemul parlamentar, intrucat bugetul pentru 2005 a fost aprobat de comisiile parlamentare si de plenul Legislativului.

TRATAMENT EGAL
In aceeasi zi in care Tanasescu era amenintat cu Legea raspunderii ministeriale (115/ 1999) Cristian Dumitrescu, purtatorul de cuvant al grupului parlamentar al PSD, cerea tratament egal pentru fostii ministri si cei in exercitiu. "In legatura cu amendarea Legii 115/1999 de catre actuala Putere, in ideea eliminarii procedurilor aplicabile fostilor ministri in vederea chemarii in judecata, grupul parlamentar PSD va depune un amendament potrivit caruia aceste proceduri sa fie eliminate si in cazul ministrilor in exercitiu", a spus el, aratand ca este vorba despre "un principiu de drept care se aplica in UE, al egalitatii de tratament". Potrivit deputatului PSD, "si in multe tari din Uniunea Europeana, intre ministrii in exercitiu si fostii ministri nu exista nici un fel de deosebire din punct de vedere a responsabilitatii penale".
×
Subiecte în articol: politic tănăsescu