x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică România poate demola monopolul energetic pe care îl deţine Rusia în Republica Moldova (analist)

România poate demola monopolul energetic pe care îl deţine Rusia în Republica Moldova (analist)

26 Aug 2013   •   12:16
România poate demola monopolul energetic pe care îl deţine Rusia în Republica Moldova (analist)
Sursa foto: jurnalul.md

Vizita premierului român Victor Ponta la Chişinău şi începerea lucrărilor pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni reprezintă un pas important pentru dezvoltarea relaţiilor celor două state în domeniul energetic şi creează premise reale pentru ca România să devină un actor energetic important peste Prut şi să distrugă astfel monopolul rusesc, consideră expertul Asociaţiei pentru Politică Externă de la Chişinău, Victoria Bucătaru, informează agerpres.ro.

"Vizita lui Victor Ponta la Chişinău şi deschiderea gazoductului Iaşi-Ungheni ne dau speranţa că în următorii zece ani România va deveni cel mai important actor energetic în Republica Moldova, care va demola monopolul pe care îl are Federaţia Rusă în domeniul energetic în această ţară", a declarat Victoria Bucătaru, referindu-se la vizita de două zile a premierului român în Republica Moldova, care începe azi.

În acelaşi timp, ea a menţionat că în ultima perioadă de timp şi relaţiile economice dintre cele două state sunt într-o continuă ascensiune.

"În ultimele două decenii ponderea economiei României în Republica Moldova a crescut constant, iar în anul 2010 România a depăşit Rusia în topul celor mai mari investitori în Republica Moldova. Soldul investiţiilor directe ale României în Republica Moldova a depăşit 200 de milioane de dolari în anul 2011", a precizat Bucătaru.

România este un partener important al Republicii Moldova pe calea integrării europene, iar relaţiile dintre cele două state s-au intensificat, a mai accentuat Victoria Bucătaru.

"România este, incontestabil, unul dintre cei mai importanţi parteneri ai Republicii Moldova pe calea integrării europene. Observăm că în ultimul timp relaţiile dintre cele două state s-au aprofundat, ceea ce este şi normal şi este un pas corect făcut de autorităţile din Republica Moldova, pentru că România este un partener viabil care trebuie valorificat la maxim", a declarat ea.

Premierul Victor Ponta se va afla luni şi marţi în Republica Moldova, vizita fiind prilejuită de inaugurarea lucrărilor la gazoductul Iaşi - Ungheni. Potrivit Biroului de presă al Guvernului de la Bucureşti, Victor Ponta va avea, în cadrul acestei vizite, discuţii bilaterale cu omologul său, Iurie Leancă, alături de care va participa şi la inaugurarea lucrărilor la gazoductul Iaşi - Ungheni.

Autorităţile de la Chişinău speră că gazoductul Iaşi-Ungheni, ale cărui lucrări de construcţie urmează să fie lansate marţi, în prezenţa premierului Ponta, va fi finalizat până la sfârşitul anului curent, dar capacitatea maximă a acestuia va putea fi utilizată abia în 4-5 ani, după ce Republica Moldova va construi o magistrală care va conecta şi Chişinăul la această sursă alternativă de gaze.

Capacitatea maximă a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezintă mai mult decât consumul anual de gaze al Republicii Moldova. Conducta de gaz va avea o lungime totală de 43,2 kilometri, dintre care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul României.

Recent, ministrul economiei de la Chişinău Valeriu Lazăr a precizat că România ar putea să ofere Republicii Moldova gaz la un preţ mai mic decât cel pe care îl importă în prezent din Rusia.

"Potrivit unor informaţii pe care ni le-a oferit partea română, în decurs de 2-5 ani România va putea să ne ofere gaz la un preţ foarte avantajos pentru noi. România intenţionează să extragă gaz din Marea Neagră şi are rezerve serioase de gaze de şist", a declarat el.

×
Subiecte în articol: gazoduct Iaşi-Ungheni Victor Ponta