x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Generalul Oprea şi-a plagiat doctoratul în drept

Generalul Oprea şi-a plagiat doctoratul în drept

de Marius Gîrlașiu    |    27 Iul 2016   •   08:51
 Generalul Oprea şi-a plagiat doctoratul în drept
Sursa foto: Adrian Manolache

Fostul vicepremier Gabriel Oprea şi-a plagiat lucrarea de doctorat susţinută în anul 2000 la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, a stabilit ieri Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor. Verdictul în cazul lui Oprea vine după ce ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a anunţat că îşi dă demisia dacă ministrul de Interne, Petre Tobă, va rămâne în funcţie în situaţia în care se constată că şi el a plagiat.

După fostul premier Victor Ponta, fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este al doilea politician cu greutate care primeşte verdict de plagiat în cazul unei teze susţinute la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. Doctoratul fostului lider UNPR, care tratează ”Procedura plângerii prealabile”, a fost susţinut în urmă cu 16 ani sub coordonarea profesorului universitar Ion Neagu. “Aflu din presă că o comisie din CNATDCU ar fi stabilit că lucrarea de doctorat pe care am susţinut-o în 2000 ar fi plagiat. Nu am mai multe informaţii decât cele date pe surse de anumiţi jurnalişti. Prin urmare, nu am ce comentarii să fac în cazul acestui zvon. Deocamdată, singura informaţie validă şi oficială este hotărârea din 2015 a Consiliului Naţional de Etică, în care scrie negru pe alb că suspiciunile de plagiat nu se confirmă”, a fost prima reacţie a senatorului la aflarea veştii.

Prof. univ. dr. la SRI

Comisia de experţi care a analizat teza lui Oprea a dat verdict de plagiat, iar comisia juridică a avizat prin vot decizia primului for, urmând ca membrii Consiliului general din CNATDCU să decidă pe 1 august dacă vor propune ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor obţinut de Gabriel Oprea. “A trecut exact un an şi 26 de zile de când am publicat ancheta despre plagiatul lui Oprea, iar anul trecut pe vremea asta nici nu visam că acest verdict ar putea fi vreodată emis”, a comentat pe facebook jurnalista Emilia Şercan, cea care a dezvăluit plagiatul lui Oprea. Titlul de doctor în drept l-a transformat pe General în prof. univ. dr., postură din care a coordonat zeci de lucrări de doctorat la Academia Naţională de Informaţii a SRI. Printre acestea se numără cel al nepoatei sale, avocata Loredana Radu, cel al fostului edil Neculai Onţanu, lucrarea fostei sale secretare, Adela Popescu şi cea a procurorului general adjunct Bogdan Licu.

 

Nouă doctoranzi ai Academiei SRI au cerut recent retragerea titlului de doctor, cei mai mulţi dintre ei avându-l profesor coordonator pe Gabriel Oprea.

×
Subiecte în articol: gabriel oprea plagiat