x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoana: Traian Basescu, presedinte jucator de poker

Geoana: Traian Basescu, presedinte jucator de poker

de Lavinia Dimancea    |    09 Iul 2005   •   00:00
Geoana: Traian Basescu, presedinte jucator de poker

Desi considera ca alegerile anticipate nu sunt oportune in aceasta perioada, PSD este pregatit sa intre in cursa daca nu exista alta solutie si chiar cu gandul de a castiga. "Daca doresc batalie politica, le dam batalie politica de nu se vad", a declarat ieri presedintele partidului, Mircea Geoana, dupa sedinta extraordinara a Biroului Permanent National. El a lansat un atac dur la adresa presedintelui Traian Basescu si a "complicilor sai de la guvernare", pe care i-a acuzat ca au tarat tara intr-o criza politica fara precedent, care "pune cruce" integrarii Romaniei in UE in 2007 si care implica mari costuri sociale si economice. In viziunea lui Geoana, Basescu a ajuns sa fie un "presedinte jucator de poker cu interesul general al tarii". "Sunt convins ca acest joc de poker al lui Traian Basescu se va intoarce ca un bumerang impotriva celor care l-au provocat", a spus Geoana, care a invitat la consultari partidele parlamentare, inclusiv pe cele de la putere, pentru a discuta solutiile de depasire a crizei, "optiunile de formare a unui guvern adevarat" si "eventual o alta majoritate", fara sa precizeze insa ce inseamna aceasta majoritate. "Daca nu este posibil, atunci PSD intra foarte hotarat in alegeri anticipate cu gandul de a castiga", a spus liderul PSD.

COMEDIE. Referitor la votul din Parlament pentru cabinetul ce va fi propus, Geoana nu a exclus ca PSD sa dea un vot pozitiv daca acesta este unul "serios". El a precizat insa ca pesedistii nu vor intra intr-o "comedie si farsa de prost gust", in care Opozitia sa voteze Guvernul, iar puterea sa isi pice propriul cabinet. "Nu vom accepta ca presedintele sa trimita o marioneta in fata Parlamentului, sa formeze un guvern-fantoma, un guvern de mascarici. (...) Nu vom accepta prostitutie in Parlamentul Romaniei si un surogat de premier care sa ceara sa nu fie votat. Mai bine anticipate decat sa ne facem de ras", a spus Geoana. Din vizorul liderului PSD nu a scapat nici premierul Tariceanu, pe care l-a acuzat ca a dat dovada de lasitate abandonand lupta si aruncand "prosopul ca la box" si care, "timorat", asculta ordinele de la Cotroceni. Despre strategia de aliante a PSD in caz de anticipate, Geoana a evitat sa dea detalii. Intrebat ce rol va avea Ion Iliescu in campanie, liderul PSD s-a rezumat la a spune ca este convins ca senatorul "va fi alaturi de partidul pe care l-a fondat". Iliescu a absentat la sedinta de ieri a BPN pe motiv ca nu ar fi fost invitat, insa Geoana nu a comentat, spunand doar ca a avut o discutie cu acesta joi si ca va mai avea si zilele urmatoare.

PRM
Presedintele PSD Covasna, Adrian Vlad Casunean, a declarat ieri ca, in cazul in care se va schimba raportul de forte politice dupa alegerile anticipate, ar fi indicat ca PSD sa guverneze cu PRM, informeaza Mediafax. Casunean a afirmat ca el, personal, ar dori sa colaboreze cu PRM, si nu cu UDMR. "Actuala coalitie a reusit sa stranga multe voturi in Transilvania fiindca noi am spus ca nu vom colabora cu PRM, ci cu UDMR", a declarat Adrian Vlad Casunean. Liderul PSD Covasna crede ca partidul condus de C.V. Tudor are cel putin un milion de sustinatori si ca acesta are o baza electorala stabila. Potrivit lui Adrian Vlad Casunean, Romania a ajuns intr-o criza profunda dupa ce Calin Popescu Tariceanu a anuntat demisia Guvernului, gest prin care este sacrificat un interes national, respectiv acela al integrarii in Uniunea Europeana. In opinia lui Casunean, Guvernul este unul "neputincios", in activitatea caruia s-a impus politica PD. "PD-ul a facut cu PNL asa cum vaduva neagra devoreza victima", a spus liderul PSD Covasna, adaugand ca presedintele Traian Basescu este "dirijorul totalitar al acestui Guvern".

×
Subiecte în articol: politic psd geoană