x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică George Maior, stăpânul bugetelor?

George Maior, stăpânul bugetelor?

de Gabriela Antoniu    |    05 Oct 2014   •   20:29
George Maior, stăpânul bugetelor?
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images
Ponta lasă bugetul 2015-2016 pe seama viitorului premier şi nu respinge scenariul conform căruia şeful SRI ar putea fi desemnat prim-ministru
Premierul Victor Ponta a declarat sâmbătă, la Sibiu, că bugetul pentru 2015 este foarte probabil să fie trimis în Parlament de viitorul premier şi viitorul Guvern, la sfârşitul lui noiembrie, începutul lui decembrie. "Noul buget pentru 2015, care va fi de fapt un buget multianual, trebuie să gândim 2015-2016, trebuie prezentat şi însuşit de către viitorul prim-ministru şi viitorul Guvern. Altfel, ar fi incorect din partea mea să-i fac eu bugetul şi să-l pun la anul să guverneze ţara după cum am făcut eu bugetul. Deci, foarte probabil, din acest motiv avem şi vizita Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale, la sfârşitul lunii noiembrie. Foarte probabil, sfârşit de noiembrie, început de decembrie, trimitem în Parlament noul buget, cu această perspectivă multianuală 2015-2016", a declarat premierul, citat de Agerpres.

Ceea ce ar însemna că dacă va câştiga alegerile prezidenţiale ce se vor încheia la 16 noiembrie, Victor Ponta îşi va depune mandatul de premier, urmând ca Traian Băsescu să desemneze un nou prim-ministru deoarece mandatul său la Cotroceni se încheie la 21 decembrie. În acest moment, singurul ce pare să fie susţinut şi de PSD, şi de Traian Băsescu este şeful SRI George Maior, care a anunţat vineri că, după alegeri, îşi va prezenta demisia noului preşedinte ales. "Cred că un lucru normal într-un stat democratic este ca viitorul preşedinte să decidă în ceea ce priveşte serviciile de informaţii. Din punctul meu de vedere, voi merge către acest nou preşedinte, îmi voi prezenta demisia şi rămâne la latitudinea lui să aprecieze dacă activitatea mea în fruntea acestui serviciu a fost potrivită sau să ia o altă decizie. Nu am nicio problemă din acest punct de vedere", a declarat vineri , la Timişoara, George Maior, precizând că nu i s-a propus niciodată funcţia de prim ministru şi nu a discutat acest lucru cu cineva. Ori din partea Lui Băsescu, Maior pare să nu întâmpine nici un obstacol. "Vă pot spune că este un diplomat excepţional George Maior şi este un om cu o putere de muncă formidabilă. (...) Este unul dintre cei mai buni cunoscători ai statului român, a intimităţilor statului român. (...) Eu nu pot să vorbesc rău despre George Maior pentru că îl cunosc. Pentru mine George Maior este unul din oamenii care poate aspira la orice funcţie în statul român. Singurul lucru la care trebuie să fie atent: cât de rapid face trecerea de la şefia unui serviciu de asemenea dimensiuni şi important înapoi în viaţa politică. (...) Este un pesedist luminat şi este un om care scrie, învaţă, studiază foarte mult", spunea Băsescu, în martie, despre George Maior.

Maior, vehiculat ca posibil premier

Pe de altă parte, de aproape două săptămâni, circulă tot mai insistent un scenariu lansat din PSD conform căruia dacă Victor Ponta va câştiga alegerile prezidenţiale, el ar urma să fie înlocuit de George Maior  la şefia Guvernului. Într-un astfel de scenariu, funcţia de director al SRI ar urma să fie preluată de vicepremierul şi ministru de Interne, Gabriel Oprea (UNPR). Dacă Băsescu spunea  despre Maior că este “un pesedist luminat” care poate aspira la orice funcţie, Ponta a declarat vineri că şeful SRI nu va rămâne şomer dacă îşi va depune demisia după alegeri.  "Eu cred că domnul Maior, despre care sigur că vorbesc cu oarecare doză de subiectivitate pentru că ne ştim foarte bine şi avem o relaţie foarte bună personală, dar dincolo de aceasta parte strict subiectivă, cred că domnul Maior şi ca senator înainte şi din momentul în care a devenit director al SRI a reprezentat un echilibru şi un prestigiu pentru SRI foarte important pentru România, în ansamblu. Ştiu că este foarte apreciat, mult mai apreciat decât preşedintele ţării de exemplu, la Washington, la Bruxelles, la Berlin, în relaţiile cu partenerii noştri strategici şi nu pot decât să spun că a fost, ca şi domnul Meleşcanu, ca şi domnul Ungureanu, atunci când a fost director al SIE, şi a îndeplinit foarte bine o sarcină dificilă. În rest, ce va fi după alegeri, eu cred că la pregătirea pe care o are şi la experienţa pe care deja a dobândit-o, nu o să fie şomer - aşa cred eu. Despre posibilitatea ca Maior să devină premier o să discutăm la momentul potrivit", a afirmat premierul. În plus, într-un interviu acordat recent presei centrale, Ponta a reiterat ideea că dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, premierul nu va fi propus tot de PSD. ”O conducere politică trebuie să reprezinte cât mai mult din sectoarele societăţii. (nr. Premierul) nu va fi lider PSD. Sistemul constituţional românesc, sper să îl schimbăm în 2015, dar e construit în aşa fel încât dacă premierul şi preşedintele ţării lucrează împreună, poţi mişca ţara. Sper să nu mai avem căsnicii din obligaţie. Azi, dacă vrei să mişti ţara în direcţia bună, premierul şi preşedintele trebuie să lucreze", a spus Ponta. La sfârşitul lunii august, premierul declara că "există această înţelegere” că dacă va  câştiga funcţia de preşedinte, “premierul nu e obligatorii să fie tot de la PSD". "Cunosc foarte bine PSD, nu cred că trebuie să aibă tot. E important ca viitorul premier să fie sprijinit de toată coaliţia, nu doar PSD, să fie pro-european, pro-atlantist convins, dar în acelaşi timp capabil să gestioneze Guvernul cu care să pot să lucrez", afirma Ponta. El a mai spus că decizia desemnării viitorului premier nu o va lua singur şi că va respinge doar un singur nume: Traian Băsescu.

×