x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Georgescu (BNR): Legea dării în plată să se adreseze doar debitorilor băncilor aflaţi în situaţie financiară grea

Georgescu (BNR): Legea dării în plată să se adreseze doar debitorilor băncilor aflaţi în situaţie financiară grea

29 Feb 2016   •   17:35
Georgescu (BNR): Legea dării în plată să se adreseze doar debitorilor băncilor aflaţi în situaţie financiară grea
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a declarat, luni, că legea dării în plată trebuie să se adreseze numai celor care sunt într-o situaţie financiară grea, nu celor care nu au nevoie sau nu vor să plătească, adăugând că nu trebuie să fie pusă în pericol stabilitatea sistemului financiar.

"Am prezentat argumentele care sunt în favoarea unei legi cu conotaţii de protecţie socială, care să se adreseze debitorilor băncilor care au nevoie de această protecţie socială pentru că sunt într-o situaţie financiară care nu le mai permite onorarea serviciului datoriei sau argumentat motivaţiile pentru care statul atunci când e nevoie să intervină în economie şi, iată acum intervine, dar de o manieră limitată, direcţionată către grupurile vulnerabile şi nu în general, către debitorii care, dintr-un motiv sau altul, sunt în jenă financiară, dar şi ca urmare a unor credite pe care le-au luat, nu pentru o locuinţă de strictă necesitate, ci şi pentru afaceri sau alte operaţiuni economice", a afirmat Georgescu, la finalul întâlnirii cu senatorii PSD pe tema legii dării în plată.

El a precizat că a propus o serie de criterii pe care să le îndeplinească cei care vor beneficia de această lege.

"Există criterii pe care le-am propus şi care pot fi diferenţiate sau modulate în raport cu opţiunile parlamentare, dar care reuşesc şi rezolvă problema încadrării în spectrul de aplicare a legii numai a celor care sunt în nevoie socială, au o capacitate financiară redusă de plată în această perioadă, în general ca urmare a crizei financiare", a explicat Georgescu.

Potrivit acestuia, Senatul este cel care va stabili dacă va rămâne programul "Prima casă" în legea dării în plată.

"Senatul va stabili în câteva minute (dacă va rămâne programul "Prima casă" - n.r.). Trebuie să ne adresăm celor cu situaţie financiară grea, în dificultate, pe de o parte, iar, pe de altă parte, nu trebuie să punem în pericol stabilitatea sistemului financiar, dar nici să ne adresăm cu o protecţie socială generalizată celor care nu au nevoie şi celor care nu vor să plătească, din anumite motive personale, creditele contractate", a adăugat Georgescu.

Senatul discută în plenul de luni proiectul legii dării în plată. Florin Georgescu a precizat că nu a fost invitat să participe la şedinţa în plen pe această temă.

Senatorii PSD vor vota în plen legea dării în plată şi susţin şi includerea în actul normativ a programului 'Prima casă', a anunţat, luni, liderul grupului social-democrat Mihai Fifor, după întâlnirea grupului PSD cu iniţiatorii legii şi cu prim-viceguvernatorul BNR. AGERPRES

×