x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gorghiu: PNL salută iniţiativa privind o nouă lege referitoare la statutul Casei Regale

Gorghiu: PNL salută iniţiativa privind o nouă lege referitoare la statutul Casei Regale

26 Iun 2016   •   23:35
Gorghiu: PNL salută iniţiativa privind o nouă lege referitoare la statutul Casei Regale

PNL salută iniţiativa anunţată de Guvern în legătură cu o nouă lege care să reglementeze statutul Casei Regale a României, a scris duminică seara, pe Facebook, Alina Gorghiu, precizând că parlamentarii liberali vor susţine acest act normativ.

"Anul acesta se împlinesc 150 de ani de când Casa Regală a României şi PNL împart un efort continuu de modernizare şi democratizare a României. Am sărbătorit, recent, un secol şi jumătate de la momentul fondator al Casei Regale, sosirea în ţară a Regelui Carol. În această vară, vom marca şi intrarea în vigoare a Constituţiei liberale din 1866 - certificatul de naştere al democraţiei româneşti. De aceea, PNL salută iniţiativa anunţată de Guvern, în legătură cu o nouă lege, care să reglementeze statutul Casei Regale a României. Parlamentarii liberali vor susţine acest act normativ", a scris copreşedintele liberal Alina Gorghiu.

Pe 16 iunie, premierul Dacian Cioloş preciza că Executivul lucrează de câteva săptămâni pentru a crea un cadru juridic privind rolul şi atribuţiile Casei Regale în societatea românească.

"Noi lucrăm deja cu Casa Regală de mai multe săptămâni în urma unor idei şi propuneri care au venit din partea dânşilor, lucrăm la o astfel de propunere şi mă bucur să aud că şi domnul Dragnea ar putea susţine o astfel de abordare. Sigur, urmează să discutăm detaliile, dar a existat această solicitare şi din partea Casei Regale de a stabili un cadru juridic legal care să delimiteze foarte clar şi precis rolul şi contribuţia pe care Casa Regală pot să le aibă în societatea românească. Vom veni cu câteva idei, câteva propuneri şi sigur propunerea va fi supusă dezbaterii parlamentare", a spus Cioloş, într-o conferinţă de presă la Guvern.

În zilele următoare, proiectul de lege privind reglementarea statutului Casei Regale ar putea fi depus la Parlament. "Am vorbit cu domnul Tăriceanu şi luni sau marţi, împreună, vom depune proiectul de lege. În primul rând este o cerinţă firească să existe Casa Regală din România într-un mod reglementat prin lege, pentru că este anormal ca în România, unde toţi ne dorim - mă rog, majoritatea -, şi vorbim despre Casa Regală, această instituţie să n-aibă un statut reglementat prin lege. Nu e corect şi nu e normal. Asta reglementează în primul rând acest proiect de lege: statutul Casei Regale din România", a anunţat miercuri preşedintele PSD, Liviu Dragnea. AGERPRES/

×