x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Grafomanii şi salahorii de la Parlament

Grafomanii şi salahorii de la Parlament

de Adrian Ilie    |    22 Iul 2015   •   15:36
Grafomanii şi salahorii de la Parlament

Criticaţi în dese rânduri pentru lene şi chiul, parlamentarii şi-au construit, uneori pe bună dreptate, o reputaţie proastă printre români. Ce se ştie mai puţin e că numărul de legi iniţiate e un indicator irelevant pentru un parlamentar, întrucât cei mai activi în a scrie legi nu sunt şi cei mai pricepuţi.

Un înţelept din Antichitate spunea că un stat bine cârmuit ar trebui să aibă cât mai puţine legi, însă unii dintre aleşii noştri nu cunosc dictonul, scriind legi cu toptanul. Statistic stau foarte bine, însă asta nu prea are legă¬tură cu eficienţa lor. „Nu există nicio legătură între eficienţă şi numărul de legi. Un parlamentar trebuie să fie eficient, în primul rând, în comisia în care activează”, a declarat Mircea Toader, fost lider de grup al deputaţilor PDL. Probabil cel mai frenetic parlamentar al legislaturii este deputatul Tudor Ciuhodaru: 1.386 de luări de cuvânt, 1.186 de declaraţii poli¬tice, 183 de întrebări şi interpelări. Ciuhodaru a iniţiat nu mai puţin de 145 de proiecte de legi, din care numai 4 au devenit lege, procentaj de reuşită de circa 3%, în pofida faptului că aparţine unui partid de guver¬ nământ, UNPR. Rata mică de succes nu e surprinzătoare, ţinând cont că Ciuhodaru a propus, printre altele, elabo-rarea unui cazier medical şi profesional pentru demnitari, instituirea Zilei Naţionale pentru Egalitate Salarială şi a făcut o propunere legislativă „privind butonul de panică”. Exuberanţa legislativă îşi are egal doar în Gheorghe Funar, care, cât a fost senator, con-ducea în topul iniţiativelor, chit că voia să legifereze obligarea primăriilor să cumpere bărci pneumatice sau o primă de „reinstalare” a ungurilor arde¬leni care vor să se mute din Ro-mânia în Ungaria. Există şi alte căi de „îmbunătăţire” a palma¬resului legislativ. „Mai sunt unii care fac un proiect de modificare a unui articol sau două dintr-o altă lege”, precizează Toader.

Furaţi de Guvern
Liderul senatorilor PNL, Ion Popa, arată totuşi că unele proiecte, foarte bune, sunt respinse din cauza apartenenţei politice a iniţiatorilor. „Eu am propus un proiect privind indemnizaţiile veteranilor şi văduvelor de război. A fost respins, iar apoi a venit Guvernul cu acelaşi proiect şi a fost adoptat”, a spus Popa, deplân¬gând faptul că Parlamentul este pus prea adesea să aprobe ordo¬nanţe de urgenţă. În tărăboiul iscat de parlamentarii hiperac¬tivi, deseori sunt uitaţi cei din comisii, mulţi dintre ei muncind pe brânci să corecteze prostiile altora şi care contribuie, uneori esenţial, la îmbunătăţirea unor proiecte de lege. „Sunt colegi foarte atenţi la proiectele din comisiile permanente. Lucrurile astea ţin şi de experienţa acumu¬lată în mai multe mandate, cunoscând mai bine chestiunile procedurale sau cutumele”, a precizat Ion Popa. În cazul unor proiecte de lege importante, greul este dus tot de comisii, dezbaterile putând dura câteo¬dată şi peste programul stabilit.

Multă vreme, presa a vehiculat, din comoditate, legenda referitoare la restaurantele ieftine şi opulente din Palatul Parlamentului, aleşii plătind ponoasele de imagine. Însă restaurantele nu mai sunt de mult chiar atât de ieftine, iar majoritatea covârşitoare a clienţilor e alcătuită din funcţionarii de la Parlament care, altminteri, nu ar avea unde să ia masa de prânz. Cât priveşte mâncarea bună şi ieftină, doar eclerele de la bufet se ridică la nivelul reputaţiei, modificând siluetele multor doamne.



Deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru este cel mai prolific inițiator de proiecte de lege, ajungând la 145 elaborate din 2012 încoace
 

×