x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Grupul deputaților neafiliați crește precum Făt-Frumos. Se populează cu excluși din alte partide

Grupul deputaților neafiliați crește precum Făt-Frumos. Se populează cu excluși din alte partide

de Ion Alexandru    |    12 Apr 2022   •   07:20
Grupul deputaților neafiliați crește precum Făt-Frumos. Se populează cu excluși din alte partide

Grupul parlamentar al neafiliaților din Camera Deputaților a ajuns la 20 de membri, după ce trei parlamentari au intrat, recent, în rândurile lui.

Este vorba despre doi aleși de la AUR, care au demisionat după alegerea lui George Simion în fruntea partidului, și un deputat de la PSD, exclus din formațiunea condusă de Marcel Ciolacu pentru că s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la București, fac ca independenții să aibă, în Camera Deputaților, tot atâția membri cât are și UDMR.

Dănuț Aelenei, aflat la primul său mandat de parlamentar, a fost ales ca deputat în circumscripția electorală nr. 14 Constanța, pe listele AUR. El a părăsit grupul parlamentar al partidului în 29 martie, după ce, luna trecută, l-a contracandidat pe George Simion la congresul extraordinar pentru alegerea președintelui formațiunii. 

Aelenei a reclamat că a primit amenințări că va fi călcat cu mașina și cere sprijinul instituțiilor specializate ale statului. Plecarea din AUR la neafiliați i-a adus parlamentarului un loc în Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor.

Acuzații de cochetărie cu partidul lui Dragnea

Colegul de partid al lui Dănuț Aelenei, Nicolae Roman, este al doilea parlamentar AUR dezafiliat în ultimele săptămâni. El a plecat din partid în 28 martie 2022, tot ca urmare a congresului în cadrul căruia George Simion a fost ales președinte. Roman este acuzat de foștii săi colegi de partid că cochetează cu Partidul Alianța pentru Patrie (APP), formațiune înființată de Liviu Dragnea.

Nicolae Roman este secretarul Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor din Camera Deputaților din februarie 2021 și, până luna aceasta, a făcut parte din Comisia pentru Apărare din Camera deputaților, precum și din Comisia specială parlamentară pentru controlul activității SIE.

Coarnă, dat afară din PSD pentru vizita la Ambasada Rusiei

Al treilea și cel mai proaspăt membru al grupului parlamentar al neafiliaților din Camera Deputaților este Dumitru Coarnă, ales pe listele PSD în circumscripția electorală nr. 12 Călărași. 

Fost președinte al Sindicatului Polițiștilor, Coarnă a fost exclus din formațiunea condusă de Marcel Ciolacu, după ce a participat, împreună cu senatoarea Diana Șoșoacă și cu deputatul Francisc Tobă, la o întâlnire pe cont propriu cu ambasadorul Federației Ruse la București.

Dumitru Coarnă nu mai face parte din grupul PSD din data de 4 aprilie 2022.

Intrarea celor trei deputați în grupul neafiliaților face ca acest grup să ajungă, astfel, la 20 de parlamentari. Tot 20 de deputați numără și grupul parlamentar al UDMR din Camera Deputaților. Iar grupul parlamentar al AUR are, în acest moment, cu doar 9 deputați în plus.

PSD mai are, la Camera Deputaților, în acest moment, 109 parlamentari.

Barometrul partidelor, la început de aprilie

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a prezentat, la finalul săptămânii trecute, după ce Nicolae Ciucă a fost ales președinte al formațiunii, rezultatele unui sondaj de opinie, conform căruia, în prezent, PSD ar beneficia de o intenție de vot de 31,1 la sută. Asta, în condițiile în care, potrivit unui sondaj Avangarde, din luna martie, PSD avea 35% intenție de vot. PNL, care, luna trecută, avea un scor de 15 procente, ar fi ajuns, în aprilie, la 22,2 la sută. 

AUR avea, luna trecută, o intenție de vot de 15 procente, iar în aprilie, conform lui Rareș Bogdan, a ajuns la 16,2 la sută. UDMR se menține constant la pragul de 5 procente. USR nu apare în cifrele făcute publice de prim-vicepreședintele PNL. În schimb, luna trecută, sondajele dădeau formațiunea progresistă la un scor de 12%.

×