x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvern - Lege pentru romanii de pretutindeni

Guvern - Lege pentru romanii de pretutindeni

23 Oct 2004   •   00:00

Guvernul a adoptat ieri proiectul de lege privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni, ce reglementeaza drepturile persoanelor de etnie romana, precum si ale celor care apartin filonului cultural romanesc, din afara granitelor Romaniei, avand ca scop mentinerea, promovarea si afirmarea identitatii lor culturale, etnice, lingvistice si religioase, precum si atributiile autoritatilor competente din Romania.

CARMEN VINTILA

DREPTURI. Proiectul de lege le acorda romanilor de pretutindeni urmatoarele drepturi: acces gratuit in Romania in institutiile publice de cultura, monumentele istorice, situri de patrimoniu; de a studia in Romania la toate nivelurile si formele de invatamant; de a solicita si obtine, prin concurs, burse de studiu in Romania; de a participa la stagii de perfectionare in Romania si de a beneficia de facilitatile aferente pentru cadrele didactice; de a solicita si obtine sprijinul financiar sau material al autoritatilor romane pentru a beneficia de manuale, carti de specialitate, beletristica, publicatii si alte materiale editate sau pe suport electronic in limba romana; de a solicita si obtine sprijinul financiar sau material al statului roman pentru constructia/renovarea de lacase de cult sau institutii educationale cu predarea in limba romana, precum si pentru sustinerea manifestarilor culturale, artistice si religioase ale romanilor de pretutindeni, a invatamantului in limba romana, si pentru functionarea organizatiilor culturale ale romanilor de pretutindeni; de a participa la Congresul Romanilor de Pretutindeni; de a obtine vize gratuite pentru participarea la activitati avand ca scop mentinerea si afirmarea identitatii culturale, etnice, lingvistice si religioase, organizate in Romania; de a solicita si obtine sprijin pentru editarea de publicatii si realizarea de productii audio-vizuale in limba romana, precum si pentru crearea de mass-media proprii; de a primi distinctii ale statului roman pentru promovarea valorilor spirituale si stiintifice romanesti; alte drepturi prevazute in acorduri internationale si programe de colaborare.

CONDITII. Pentru a beneficia de aceste drepturi cetatenii trebuie sa declare, pe baza vointei liber exprimate, in conditiile prevazute de Conventia-cadru privind minoritatile nationale, ca isi asuma identitatea culturala romana, indiferent de denumirea folosita in statul de cetatenie/resedinta pentru desemnarea minoritatii respective; sa posede cunostinte de limba romana corespunzatoare; sa detina calitatea de membru al unei organizatii reprezentative a romanilor de pretutindeni, daca exista.

AVIZ DE LA OSCE

Proiectul de lege a fost avizat si de Comisia de la Venetia si Inaltul Comisar pentru Minoritati Nationale al OSCE si va fi transmis Parlamentului spre dezbatere si adoptare. Legea va intra in vigoare la 1 ianuarie 2005. La aceasta data se abroga Legea nr. 150/1998 privind sprijinul acordat comunitatilor romanesti de pretutindeni. Proiectul propune, de asemenea, instituirea unei Zile a Romanilor de Pretutindeni - 30 noiembrie - Ziua Sf. Apostol Andrei, precum si infiintarea unui Muzeu al Romanilor de Pretutindeni, la Bucuresti.

×
Subiecte în articol: politic romănilor pretutindeni