Deşi susţine că nu este împotriva măririi salariilor profesorilor, premierul Tăriceanu contestă legea adoptată de Parlament la Curtea Constituţională (CCR) şi speră ca preşedintele Băsescu să nu îi dea verde la promulgare.
Deşi susţine că nu este împotriva măririi salariilor profesorilor, premierul Tăriceanu contestă legea adoptată de Parlament la Curtea Constituţională (CCR) şi speră ca preşedintele Băsescu să nu îi dea verde la promulgare.
Premierul Tăriceanu (foto) a convocat sâmbătă o reuniune restrânsă a Cabinetului, adică doar cu miniştrii Finanţelor şi Economiei, Varujan Vosganian, Muncii şi Protecţiei Sociale, Mariana Câmpeanu, Internelor, Cristian David, şi Educaţiei, Cristian Adomniţei, pentru a analiza efectele adoptării legii de mărire a salariilor profesorilor cu 50%. Astăzi, aceeaşi discuţie o va avea cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. "Ca om care a predat timp de 12 ani la catedră, ştiu ce înseamnă să trăieşti din salariul de profesor." Aşa şi-a început premierul Tăriceanu discursul în care urma să anunţe efectele catastrofice ale măririi salariilor profesorilor cu 50%, faptul că va contesta la Curtea Constituţională legea adoptată în acest sens de Parlament şi că l-a informat deja pe şeful statului, care urmează să decidă dacă va promulga sau nu legea şi că aceasta contravine Constituţiei. Tăriceanu i-a trimis şefului statului o scrisoare prin care îl avertizează că legea conţine elemente de neconstituţionalitate, dar nu îi cere în mod explicit să nu promulge actul normativ.
Argumentul de neconstituţionalitate este acela că din lege lipseşte indicarea surselor de finanţare pentru majorarea salarială de 50%, Constituţia prevăzând ca obligatoriu acest lucru, atunci când este vorba despre legi cu implicaţii bugetare. Cu acelaşi argument a fost trimisă de către Guvern şi sesizarea la Curtea Constituţională.
După întâlnirea cu premierul de la Guvern, ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a plecat la Iaşi, unde s-a căsătorit civil cu avocata Sabina Vişinari.
Ameninţări cu greva
Ieri, Adomniţei a participat la o dezbatere organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Educaţiei, unde preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, a declarat că există resurse suficiente în bugetul Educaţiei pentru majorarea salariilor cadrelor didactice cu peste 50% şi că sindicaliştii nu cer bani din altă parte, apreciind că această creştere nu produce inflaţie. Adomniţei l-a contrat însă, afirmând că bugetul Educaţiei de 6% reprezintă numai creşterile salariale, dacă legea va fi promulgată, şi nu va mai rămâne nici un ban pentru investiţii. Liderul Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a avertizat Guvernul că profesorii nu vor sta cu mâinile încrucişate şi a ameninţat cu greva generală dacă legea nu va fi aplicată. Varujan Vosganian a afirmat însă că, dacă Guvernul va pierde la CCR, există bani pentru mărirea salariilor profesorilor, dar vor fi luaţi de la alte capitole bugetare. (M.I.A., D.P.)Citește pe Antena3.ro