50.000 de oameni au strigat în Piaţa Victoriei „Jos Guvernul!", nemulţumiţi de măsurile de austeritate pentru care Cabinetul Boc vrea să-şi asume răspunderea. Sindicaliştii vin cu soluţiile lor, însă guvernanţii nu par a fi interesaţi de ele. Opoziţia nu stă nici ea deoparte şi pregăteşte o moţiune de cenzură.
Ce vrea GuvernulMemoramdumul suplimentar de înţelegere convenit de România cu FMI şi UE prevede:
- Reducerea cu 25% a salariilor, dar şi a sporurilor pentru toţi salariaţii din sectorul public, începând cu 1 iunie 2010;
- "Raţionalizarea" numărului de salariaţi din sectorul public, în lunile următoare;
- Guvernul va îngheţa pensionările anticipate începând cu data de 1 iunie 2010 şi până la intrarea în vigoare a legii de reformă a sistemului de pensii;
- Pensiile de invaliditate vor fi acordate numai dacă au fost aprobate în prealabil de echipe de evaluare medicală din Ministerul Muncii;
- Reducerea cu 15% a tuturor prestaţiilor sociale, inclusiv a pensiilor şi a alocaţiilor de şomaj.
În plus, Guvernul s-a angajat, prin Memorandumul suplimentar de înţelegere, să mjoreze unele taxe, dacă măsurile anunţate deja privind reducerea cheltuielilor nu vor fi aplicate până în iunie şi nu au efectul scontat.
Alte măsuri gândite de Guvern:
- Nu vor mai fi acordate plăţi compensatorii din bugetul de şomaj pentru angajaţii disponibilizaţi prin concedieri colective din companiile naţionale;
- Sistarea facilităţilor de care beneficiază pensionarii la transportul public şi feroviar;
- Diminuarea cu 25% a burselor pentru elevi şi studenţi, a indemnizaţiei de merit şi rentei viagere;
- Revizuirea modului de calcul al pensiilor speciale şi plafonarea acestora la un nivel calculat strict în functie de prevederile legii privind sistemul public de pensii;
- Reducerea cu 15% a pensiilor militare de stat şi a celor pentru poliţişti.
Ieri, Guvernul a anunţat că-şi angajează răspunderea pe măsurile de austeritate. Executivul plănuieşte să se reunească la sfârşitul acestei săptămâni într-o nouă şedinţă în care să adopte proiectul de lege pentru reducerea cheltuielilor bugetare, astfel încât să îşi asume răspunderea în Parlament săptămâna viitoare, data preferată fiind marţi, 25 mai, după Rusalii.
Ce vor sindicatele
Sindicatele vor ca reducerea de 25% să fie făcută nu pe salariile bugetarilor, ci pe fondul de salarii la nivelul fiecărui ordonator de credite, prin diminuarea unor sporuri şi stimulente, inclusiv cu zile de concediu fără plată şi disponibilizări.
Potrivit preşedintelui "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, reducerea liniară cu 25% a salariilor în sistemul bugetar este neconstituţională, întrucât încalcă legea contractelor colective de muncă. Astfel, tăierea salariilor poate fi realizată prin acordul parţilor, nu prin lege.
O altă sugestie a sindicaliştilor este îngheţarea pensiilor şi, ca alternativă la diminuarea acestora, să se introducă o nouă grilă de impozitare progresivă, în trei trepte de venituri. Astfel, până în 1.500 de lei, până în 3.000 lei şi peste 4.500-5.000 de lei impozitarea să crească progresiv de la 10-15% la 40-45%, nu la 60%.
Pe de alta parte, Alianţa Confederaţiilor Patronale solicită restructurarea societăţilor cu capital majoritar de stat.
Soluţiile sindicatelor şi patronatelor mai vizează măsuri de reducere a evaziunii fiscale şi de tăiere a fondului de achiziţii.
Ce vrea Opoziţia
După anunţul privind angajarea răspunderii de către Guvern, social-democraţii şi liberalii au declarat că vor depune o moţiune de cenzură. "Decizia PSD este luată deja, am anunţat-o săptămâna trecută: vom introduce moţiune de cenzură", a declarat preşedintele PSD, Victor Ponta, care a adăugat că aşteaptă sprijin inclusiv de la parlamentarii Puterii.
Legat de protestele din Piaţa Victoriei, preşedintele PSD a felicitat manifestanţii că nu s-au lăsat influenţaţi de cei doi apropiaţi ai preşedintelui Traian Băsescu, Voinescu şi Lazaroiu.
Mai mult, Ponta a anunţat că PSD va sprijini orice noi proteste. "Vom folosi toate armele democraţiei prin care să te baţi cu un guvern care luptă împotriva propriului popor. Protestele sunt cuvenite şi le vom sprijini", a declarat Ponta.
La rândul său, Crin Antonescu susţine că şi liberalii sunt categoric în favoarea depunerii unei moţiuni de cenzură.
"Am anunţat deja că noi suntem în mod categoric pentru o moţiune de cenzură. O vom face, presupun că vrea şi PSD, că singuri nu putem face, şi vom vota moţiunea de cenzură", a declarat liderul Partidului Naţional Liberal. El a menţionat că liberalii nu sunt de acord "cu soluţia Guvernului de reducere drastică a salariilor bugetarilor şi a pensiilor".
Potrivit Constituţiei, Guvernul este demis dacă moţiunea, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului, a fost votată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor. Pentru ca moţiunea să treacă este nevoie de 236 de voturi.