x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul a redus temporar cvorumul pentru plenul CSM la 14 membri

Guvernul a redus temporar cvorumul pentru plenul CSM la 14 membri

23 Feb 2011   •   19:39

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri o ordonanţă de urgenţă prin care s-a fixat, în mod excepţional şi temporar, cvorumul de prezenţă în plenul Consiliului Superior al Magistraturii la 14 membri, în loc de 15, aşa cum este prevăzut de Legea 117/2004, măsura fiind motivată de necesitatea funcţionalităţii normale a CSM.

"Măsura este excepţională şi temporară, fiind motivată de necesitatea asigurării funcţionalităţii normale a plenului CSM în contextul invalidării unor candidaturi pentru Consiliu în virtutea deciziei Curţii Constituţionale. Măsura va înceta, respectiv cvorumul va reveni la 15 în momentul validării de către Senat a magistraţilor care urmează a fi aleşi în 2011 în adunările generale ale magistraţilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Guvernul a înţeles astfel să răspundă preocupărilor şi solicitărilor membrilor CSM privind funcţionalitatea deplină a plenului acestuia, a arătat oficialul guvernamental.
"Reamintesc faptul că potrivit Mecanismului de Cooperare şi Verificare în domeniul Justiţiei, în special potrivit ultimului raport publicat săptămâna trecută de Comisia Europeană, CSM îi revin în perioada următoare sarcini importante pentru asigurarea bunului mers al Justiţiei", a explicat Ioana Muntean.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, la începutul săptămânii, că va analiza propunerea de a se interveni legislativ pentru micşorarea cvorumului de prezenţă în plenul Consiliului Superior al Magistraturii. El a precizat că problema privind blocajul în activitatea CSM este ''delicată'', mai ales că trebuie reluate alegerile în cazul a trei membri din partea magistraţilor, dar şi numirea reprezentanţilor societăţii civile, care a rămas la nivelul Senatului.

Senatul a validat săptămâna trecută pe cei opt magistraţi membri ai Consiliului în legătură cu a căror alegere Curtea Constituţională nu a constatat încălcări ale legii, însă nu a reuşit să valideze şi reprezentantul societăţii civile, Corina Dumitrescu, asupra căruia nu au existat obiecţii ale Curţii. Astfel, în prezent au mandate validate 14 membri ai CSM. AGERPRES

×