x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul calcă-n picioare legea pensiilor

Guvernul calcă-n picioare legea pensiilor

de Lavinia Dimancea    |    19 Oct 2011   •   21:00
Guvernul calcă-n picioare legea pensiilor

Pensionarii trebuie sa primeasca anul viitor pensii mai mari, pentru ca asa prevede legea. Pentru Guvernul Boc nu exista insa principiul unde-i lege nu-i tocmeala. Boc&Company stram­ba din nas cand vine vorba de ma­rirea pensiilor si spune ca nu ar fi bani.

In Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, scrie negru pe alb ca, din 2012, valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent. In situatia in care unul dintre cei doi indicatori are valoare negativa, mai prevede legea, se utilizeaza doar cel cu va­loare pozitiva, si numai in cazul in care ambii sunt negativi, se pastreaza ultima valoare a punctului de pensie. Aceasta a fost stabilita, la data intrarii in vigoare a legii, la 732,8 lei. Casa Nationala de Pensii a facut si o simulare pe formula de indexare mentionata de lege. Astfel, daca in 2011 s-ar inregistra o rata a inflatiei de 5,3% si o crestere a castigului sala­rial brut de 0,4%, valoarea punctului de pensie de 732,8 lei va fi indexata cu 5,3%, la care se adauga 0,2 %. Aceasta ar insemna o majorare de 5,5%, rezultand o valoare a punctului de pensie de 773,1 lei.

Guvernantii nu dau insa doi bani pe lege si iau in calcul inghetarea pensiilor. A spus-o insusi ministrul Muncii, Sulfina Barbu, care nu a exclus scenariul ex-ministrului Sebastian Lazaroiu potrivit caruia, in 2012, pensiile nu ar trebui indexate nici macar cu rata inflatiei. Doar ca, a precizat Sulfina, trebuie asteptate 'datele economice'. Ieri, audiata la Comisia de munca din Camera De­putatilor, Sulfina Barbu a anuntat ca a transmis Ministerului Finantelor doua scenarii de buget: unul care prevede indexarea pensiilor in medie cu 6,5%, ceea ce ar insemna un impact bugetar de aproximativ 3 mi­liarde de lei, si un altul care nu pro­pune o astfel de masura. 'Dupa ce se vor stabili parametrii macroeconomici pentru anul urmator si in functie de sustenabilitatea economica, vom stabili cu cei de la Ministerul Finantelor scenariul care este posibil', a spus ministrul Muncii. Sulfina Barbu nu a parut insa foarte convingatoare in privinta sanselor de a fi aplicat scenariul indexarii pensiilor, repetand insistent ca asteapta 'datele' de la Ministerul de Finante, 'in conditiile in care nu am luat in calcul nici o crestere a unei alte contributii sau a unei alte taxe'. Ba mai mult, mi­nistrul a identificat si o solutie in cazul in care se vrea neaparat ca pensiile sa fie majorate: Opozitia sa propuna instituirea de noi taxe si impozite sau cresterea celor existente. 'Colegii din PSD si PNL au spus ca este un subiect tabu, ca vor conditiona votarea bugetului pentru anul 2012 de indexarea pensiilor pentru anul 2012. Daca acest subiect pentru opozitie este tabu si daca cifrele economice ne vor arata ca nu exista resurse in buget ca acest lucru sa se intampe, astept din partea opozitiei la discutiile pe buget propuneri de cresteri de taxe, contributii, astfel incat acest lucru sa fie realizat', a spus senin ministrul Muncii.

Inainte de Sulfina Barbu, mai multi oficiali ai Puterii au emis ipoteza neindexarii pensiilor in 2012. Sebastian Lazaroiu spunea in vara ca masura nu va fi adoptata daca pe trimestrul al treilea 'datele legate de incasarile la buget vor arata rau si daca lucrurile o iau razna in jurul nostru'. Zilele trecute, ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, declara si el ca nivelul cheltuielilor pe 2012 vor fi stabilite in functie de prognoza de la sfarsitul acestei luni si ca 'trebuie sa fim prudenti'. Premierul Emil Boc insusi a declarat ca majorarea pensiilor anul viitor depinde numai de datele economice, iar el nu poate face vreo promisiune in acest sens. Mai transant a fost presedintele Traian Basescu, care, in septembrie, spunea ca nu se pot face indexari la pensii cand exista un deficit de 3,6 miliarde de euro. Nu in ultimul rand, in Strategia fiscal-bugetara pentru 2012-2014, aprobata in august si prezentata de Mediafax, Guvernul si-a propus sa blocheze pana in 2014 majorarea pensiilor, motivand ca lipsa unui 'cadru sustenabil' de aplicare a legii va creste deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat si poate avea consecinte grave in plata drepturilor sociale.

×
Subiecte în articol: politica