x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică GUVERNUL CAUTĂ O IEŞIRE - Pomeni contestate la CCR

GUVERNUL CAUTĂ O IEŞIRE - Pomeni contestate la CCR

de Monica Iordache Apostol    |    03 Oct 2008   •   00:00
GUVERNUL CAUTĂ O IEŞIRE - Pomeni contestate la CCR

Guvernul a sesizat ieri Curtea Constituţională (CCR) în cazul iniţiativei legislative privind majorarea pensiilor pentru grupele I şi II de muncă şi vrea să folosească aceeaşi portiţă şi în cazul majorării cu 50% a salariilor profesorilor.



Guvernul a sesizat ieri Curtea Constituţională (CCR) în cazul iniţiativei legislative privind majorarea pensiilor pentru grupele I şi II de muncă şi vrea să folosească aceeaşi portiţă şi în cazul majorării cu 50% a salariilor profesorilor.

Secretarul general al Guvernului, Gabriel Berca, a explicat că în lege nu au fost prevăzute sursele de finanţare şi există elemente discriminatorii ce plasează actul normativ "în afara legii". Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat pentru Mediafax că în momentul în care a fost votată legea în Parlament exista deja o ordonanţă de urgenţă pe această temă care îşi produce efectele de la 1 octombrie. "Problema e simplă. Existau în Parlament mai multe propuneri, inclusiv cea a PNL, iar Guvernul a emis Ordonanţa de Urgenţă care îşi produce efecte de la 1 octombrie. în Parlament s-a introdus, în mod forţat, o lege care prevede acelaşi lucru în alt mod", a spus Câmpeanu. Ministrul susţine că "nu s-a respectat procedura", nu a fost consultat Guvernul, că legea nu are susţinere financiară şi creează discriminare, pentru că a extins aceleaşi drepturi şi la persoanele care se încadrează în grupe speciale din Legea 19/2000,  în cazul cărora se aplică alte principii. Guvernul caută aceeaşi portiţă de scăpare şi în cazul legii de creştere a salariilor profesorilor cu 50%. Ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat ieri că Guvernul ia în calcul tot o reclamaţie la Curtea Constituţională pe motiv de conflict între Guvern şi Legislativ.

CONSULTĂRI
Tot ieri, premierul a declarat că vrea să cheme partidele politice şi sindicatele din învăţământ pentru consultări pe tema măririi salariilor profesorilor, mărire care ar trebui aplicată mai întâi dascălilor cu veniturile cele mai mici. "Sunt de acord să fie majorări salariale peste tot, însă aceste majorări salariale trebuie să ţină cont nu numai de vechimea în sistem, aşa cum era în perioada comunistă, ci şi de calitatea cadrului didactic", a spus Tăriceanu, acuzând iar decizia Parlamentului. Premierul l-a scuzat şi pe ministrul Adomniţei, care a votat în Parlament mărirea de 50%, spunând că "a votat în calitate de parlamentar, dar ar fi trebuit să arate o anume linie şi conduită colegilor din PNL". Drept pedeapsă, Tăriceanu l-a pus pe Adomniţei să "dezlege nodul încâlcit". Cum preşedintele Băsescu a anunţat că va promulga legea, Guvernul vrea să atenţioneze Preşedinţia, înaintea promulgării că nu sunt bani pentru majorarea cu 50% a salariilor profesorilor.

"În nici o ţară din lume nu cred că s-a pomenit o asemenea decizie, decât probabil în perioade de inflaţie foarte mare. Când inflaţia este de 50%, poţi să faci o majorare de 50%, că nu dai nimic"
Călin Popescu Tăriceanu

×
Subiecte în articol: politic guvernul