x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul Dăncilă, cel mai longeviv după 2016

Guvernul Dăncilă, cel mai longeviv după 2016

de Gabriela Antoniu    |    31 Ian 2019   •   09:42
Guvernul Dăncilă, cel mai longeviv după 2016

La 30 ianuarie 2018, Guvernul Dăncilă, cu prima femeie prim-ministru din istorie, intra efectiv în pâine, după ce, în urmă cu o zi, a fost validat de Parlament și a depus jurământul la Cotroceni. Ieri, la împlinirea unui an de la preluarea mandatului, Cabinetul Dăncilă, al treilea propus după alegerile parlamentare din 2016 de coaliția PSD-ALDE, a devenit cel mai longeviv, după cele conduse de Sorin Grindeanu (4 ianuarie 2017 – 29 iunie 2017) și Mihai Tudose (29 iunie 2017 – 16 ianuarie 2018).

La 29 ianuarie 2018, Guvernul Dăncilă a fost validat de Parlament cu 282 de voturi "pentru", 136 "împotrivă" şi o abţinere. În aceeași zi, membrii Cabinetului au depus jurământul la Cotroceni și au avut o primă întâlnire la Palatul Victoria. Cum fostul premier Mihai Tudose demisionase la 16 ianuarie, fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor a asigurat interimatul până la validarea noului Guvern. “Am făcut predarea-primirea cu domnul ministru Mihai Fifor și vreau să-l felicit pentru asigurarea interimatului (…)Vă rog ca în fiecare lună să prezentați un raport privind stadiul implementării Programului de guvernare pentru fiecare minister în parte. Vă voi sprijini cât îmi va sta în putință, dar, în același timp, aștept și din partea dumneavoastră la fel de multă rigoare”, a fost prima declarație a premierului Dăncilă la Guvern, anunțând și data primei ședințe de Guvern: 31 ianuarie.

De atunci a trecut un an, iar mandatul Guvernului Dăncilă a fost marcat de gafe, polemici, controverse și, nu în ultimul rând, de cele mai multe conflicte cu președintele Iohannis. Unul dintre acestea s-a consumat când șeful statului a sesizat, fără succes, CCR pentru că premierul a plecat în concediu și i-a delegat atribuțiile vicepremierului Paul Stănescu.

Echipa guvernamentală cu care a pornit la drum, s-a păstrat, în mare, aceeași până la remanierea din noiembrie anul trecut, moment care a adus și la apariția unor tabere PSD, pro și anti-Dragnea. De altfel, această remaniere a fost și cea care a marcat acutizarea conflictului dintre Iohannis și PSD, respectiv Iohannis- Guvern, prin refuzul revocării sau numirii unor miniștri. Nici acum miniștrii propuși la Dezvoltare- Lia Olguța Vasilescu și Transporturi – Mircea Drăghici nu au fost acceptați de șeful statului, iar PSD ia în calcul o sesizare la CCR. “M-a uimit foarte mult şi cred că acest lucru nu trebuie să se mai întâmple, declaraţiile domnului preşedinte care pornind de la aceste nominalizări, care sunt atributul primului-ministru, a venit cu acele acuzaţii şi cu acele jigniri, să spun, care nu trebuie făcute nu numai de preşedintele României, dar cred că de nimeni, şi împotriva nu numai a unei femei prim-ministru, ci împotriva oricărei femei”, îi reproșa Dăncilă lui Iohannis, după primele refuzuri de numire a miniștrilor propuși.

Un alt moment în care Viorica Dăncilă i-a bătut obrazul lui Iohannis a fost când șeful statului l-a chemat la Cotroceni pe ministrul de Externe Teodor Meleșcanu pentru a da explicații despre anunțul mutării ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Iersusalim. „Domnul preşedinte trebuie să vorbească cu prim-ministrul. Într-un guvern, ca să chemi un ministru, trebuie să vorbeşti cu prim-ministrul. Asta este regula care trebuie respectată de toată lumea aşa cum şi eu respect regulile preşedintelui”, a declarant Dăncilă.

“Nu sunt importante greşelile de exprimare pe care le-am avut şi le recunosc, pe care le regret. Cred că este important când greşeşti faţă de oameni şi acest lucru nu mi l-aş putea ierta şi cred că acest lucru nu mi l-ar ierta oamenii” 

Viorica Dăncilă, prim-ministrul României

Mai mult afară, decât în țară

În cele 12 luni de mandat, premierul Dăncilă a făcut nu mai puțin de 20 vizite oficiale în străinătate. Cele mai multe dintre ele au fost la Bruxelles. De altfel, primele vizite de la preluarea mandatului au fost la Chișinău și Bruxelles, iar cea mai recentă (23-24 ianuarie 2019) a fost tot în capitala Belgiei. Printre țările vizitate se numără Israel, Spania, Estonia, Lituania, Portugalia, Croația, Turcia, Vatican, Kuweit, Emiratele Arabe, Qatar. Spre deosebire de vizitele în străinătate, premierul Dăncilă s-a dus mai puțin prin țară. Ea a făcut vizite de lucru județele Argeș, Neamț și Bacău.

“Nu am venit să dau socoteală”

La începutul lunii octombrie, premierul Viorica Dăncilă a participat, în Parlamentul European, la o dezbatere privind respectarea statului de drept din România, într-o sesiune plenară care a avut loc la Strasbourg. „Nu am venit să dau socotoleală. Am venit pentru că vă preţuiesc şi vă respect. Cer acelaşi respect pentru România din partea dumneavastră. Întreb pentru cine vrem să construim? Pentru politicieni, pentru MCV, pentru europeni. Nu, trebuie să facem o justiţie corectă pentru cetăţeni. Justiţia trebuie să fie garanţia că legile şi drepturile cetăţeneşti sunt respectate, iar cine le încalcă va fi sancţionat”, a afirmat Viorica Dăncilă în PE, declarație care a stârnit, deopotrivă, laude și critici.

 

 

 

×