x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul Emil Boc, tratat cu spatele

Guvernul Emil Boc, tratat cu spatele

de Aniela Nine    |    Dana Piciu    |    16 Sep 2009   •   00:00
Guvernul Emil Boc, tratat cu spatele
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Şedinţele de ieri ale plenului reunit al Parlamentului la care au participat toţi miniştrii în frunte cu premierul Boc au fost boicotate de parlamentari PNL, PSD şi PC. Exact din momentul în care premierul Boc a început să vorbească de la tribuna Parlamentului toţi liberalii au părăsit sala, lor alăturându-li-se şi parlamentari PC şi PSD.



Mai mult, parlamentarii conservatori au adoptat şi o altă formă de protest, şi anume au purtat o banderolă albă pe braţul stâng. Parlamentarii PC au luat această decizie în semnn de protest "faţă de sfidarea fără precedent a forului legislativ şi a statului de drept". "Prin această procedură originală de asumare, Guvernul încearcă să umilească Parlamentul, ştiind că nici o forţă politică responsabilă nu-l poate demite cu doar două luni înainte de alegeri. Această situaţie, în care parlamentarii pot face amendamente care vor fi acceptate sau respinse discreţionar de Guvern, este o absurditate, un mecanism profund anticonstituţional. Regula firească funcţionează exact invers, Parlamentul fiind forul care decide asupra iniţiativelor Guvernului", a spus liderul PC Dan Voiculescu la anunţarea deciziei. Aceleaşi banderole albe au fost purtate şi de către unii dintre parlamentarii PSD. De altfel, liderul fondator al PC, senatorul Dan Voiculescu, şi deputatul PC Sergiu Andon au părăsit sala de şedinţe alături o parte din parlamentarii PSD.

Şedinţele de ieri pentru asumarea răspunderii Guvernului pe legea educaţiei naţionale, pe legea privind salarizarea unitară şi pe cea a reorganizării unor agenţii ale statului au început cu 40 de minute întârzire, deoarece parlamentarii PSD erau în şedinţă de grup lăsând plenul fără cvorum de şedinţă. Social-democraţii au lăsat la latitudinea  parlamentarilor să decidă dacă participă sau nu la şedinţă. Tocmai de aceea, un grup de peste 20 de deputaţi şi senatori PSD au ales să părăsească şedinţa chiar în momentul în care premierul Boc a început să vorbească despre asumarea răspunderii pe primul proiect de lege, cel al educaţiei naţionale. Printre aceştia s-au aflat Lia Olguţa Vasilescu, Georgian Pop, Eugen Nicolicea, Oana Mizil, Cristian Dumitrescu, Aura Vasile. "Nu suntem de acord cu asumarea răspunderii pe legile educaţiei şi salarizării unitare. Aceste proiecte trebuiau dezbătute în Parlament, pentru că mai erau multe amendamente de făcut din partea parlamentarilor. Guvernul a acceptat foarte puţine amendamente de la noi", a spus senatorul PSD, Lia Olguţa Vasilescu la ieşirea din sală. Ea a mai adăugat că cei peste 20 de parlamentari PSD care au părăsit sala au anunţat înainte în grupul parlamentar că vor face acest lucru. Deputatul PSD, Matei Brătianu, fost sindicalist, a părăsit şi el sala spunând că merge în faţa Parlamentului alături de sindicalişti care au pichetat Palatul Parlamentului.

Şi liberalii au plecat la începutul şedinţelor, preşedintele PNL Crin Antonescu anunţând că senatorii şi deputaţii săi sunt prezenţi în Parlament unde lucrează la o moţiune de cenzură şi la sesizarea Curţii Constituţionale pe cele trei proiecte de lege. Antonescu a reproşat Guvernului faptul că îşi asumă răspunderea pe trei proiecte de lege din trei domenii diferite şi nu pe unul singur aşa cum prevede Constituţia.

Pentru că prima şedinţă a început foarte târziu, premierul Boc a fost obligat să-şi scurteze cea de-a doua şi cea de-a treia prezentare pe legile salarizării şi reorganizării agenţiilor de stat pentru că, dacă ar fi vorbit pentru fiecare câte o oră, aşa cum a fost prevăzut în programul iniţial, preşedintele Băsescu ar fi fost nevoit să-şi ţină discursul în jurul orei 20:00, şi nu la 19:00 aşa cum a fost programat. Ca atare, primul proiect de lege, cel al educaţiei, a fost şi cel care a beneficiat de cea mai elaborată prezentare. Dincolo de detaliile privind durata ciclurilor şcolare sau tipul de examene, Emil Boc a insistat în prezentarea făcută asupra a ceea ce se vrea a fi principiul de bază al noii legi a educaţiei: şcoala trebuie să-i dea elevului competenţele necesare să se descurce toată viaţa, să-i formeze competenţe. Iar această idee de bază trebuie atinsă inclusiv prin simplificarea manualelor şcolare din punct de vedere al informaţiei. Şi tot în acest scop, elevii, dar şi profesorii ar urma să beneficieze de toate avantajele tehnologiei: biblioteci virtuale de unde să preia informaţia sau lecţii exemplificatoare postate pe internet.

RUŞINE, DEMISIA!
Mesajului transmis de parlamentarii PSD şi PNL către Executiv i s-a mai adăugat unul, de data aceasta venit din partea sindicaliştilor de la FEN. În timp ce premierul Boc citea principiile legii salarizării unitare, la una din lojele Parlamentului şapte tineri îmbrăcaţi în tricouri albe inscripţionate fiecare cu câte o literă s-au poziţionat unul lângă celălalt formând pe piept şi pe spate cuvintele "Ruşine, Demisia!". Protestul tăcut şi alb a durat numai câteva minute, după care tinerii au părăsit loja.

Protestatarii au reuşit să pătrundă în loje în ciuda faptului că PDL a avut grijă să-şi aducă dinainte peste 200 de simpatizanţi care să ocupe toate locurile disponibile.

Guvernul nu a acceptat decât 5% din amendamente
Guvernul a acceptat puţin peste 120 de amendamente la cele trei proiecte de legi pentru care urma să-şi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului, reprezentând mai puţin de 5% din totalul celor aproximativ 2.680 de propuneri formulate de parlamentari pentru aceste acte normative. Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzura este depusă în termen de trei zile de la prezentarea proiectelor de lege pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului 2, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatoriu pentru Guvern.

×
Subiecte în articol: politic