POLITIC
Jurnalul National a propus politicienilor un exercitiu de imaginatie: sa faca abstractie de alegeri si sa spuna care ar fi in, opinia lor, structura unui guvern ideal.
Desi impartite, opiniile politicienilor despre cum ar trebui sa arate un guvern ideal au o nota comuna: 14 ministere.
Jurnalul National a propus reprezentantilor principalelor partide parlamentare un exercitiu de imaginatie si sa spuna cum ar arata in opinia lor un guvern ideal, care ar fi structura lui, numarul maxim de ministere care sa il compuna.
PSD. Ministrul de Externe, Mircea Geoana, considera ca viitorul guvern trebuie sa fie un Executiv cu profunde orientari europene la nivel de structura. "In aceste conditii, unele ministere vor ramane cu denumirile si structurile actuale. Altele vor fi restructurate. Scaderea numarului de ministere nu este un scop in sine, ci eficientizarea activitatii este obiectivul nostru. Vom avea un aparat executiv care sa dialogheze - prin structura si substanta - cu institutiile Uniunii Europene in mod fluent", ne-a declarat Geoana.
PUR. Vicepresedintele Partidului Umanist, Codrut Seres, ne-a declarat ca sunt cateva principii care ar trebui respectate in constituirea unui Guvern. "In primul rand, domeniile respectivelor ministere trebuie sa coincida cu domeniile pe care sunt titulari comisarii europeni. Cu unele exceptii insa. Nu cred ca trebuie sa existe un minister special al Pescuitului. Asta nu inseamna ca vom avea 22 de ministere, deoarece unele domenii vor fi comasate cu altele, cum ar fi cele economice. E posibil sa ajungem la 14-15 ministere", a spus Seres. Un al doilea principiu enumerat de vicepresedintele umanist este reducerea cheltuielilor bugetare si ale guvernului, ceea ce presupune ca o parte din functionarii implicati in aparatul guvernamental vor fi transferati in administratia locala. "Structura si atributiile viitoarelor ministere vor trebui sa tina seama de faptul ca in perioada 2005-2008 institutiile create si legislatia adoptata in conformitate cu cea europeana trebuie sa devina functionale", a mai spus Seres. In opinia vicepresedintelui PUR, ministere precum Justitia, Sanatatea trebuie sa existe ca atare, iar altele ar trebui redenumite: Ministerul Transporturilor-Ministerul Infrastructurii, Ministerul Agriculturii - Ministerul Dezvoltarii Rurale, Ministerul Economiei - Ministerul Politicilor Economice, Ministerul Educatiei si Cercetarii - Ministerul Educatiei, care sa inglobeze si partea de cultura, tineret, sport. Codrut Seres a mai spus ca Secretariatul General al Guvernului poate fi un organism de comunicare strategica intre ministere.
PNL. Liberalii gandesc un guvern din 12-14 ministere. Varujan Vosganian, membru in Biroul Executiv al PNL, a declarat ca o parte a parghiilor de reglementare, care acum se afla la Executiv, ar trebui cedate catre piata si societatea civila. In privinta ministerelor, liberalii si democratii au ca model structura guvernelor europene. Vosganian a spus ca, in principiu, administratia publica ar trebui separata de Ministerul de Interne, departamentul de comert exterior readus in Ministerul Afacerilor Externe, infiintat un portofoliu al societatii informationale, iar ministerele economice adunate intr-unul singur. Vosganian a declarat ca Ministerul Economiei ar trebui sa aiba atributii mult mai restranse. Cele mai multe schimbari s-ar face insa in privinta agentiilor guvernamentale si a altor institutii aflate sub controlul Executivului. De exemplu, liberalii vor scoaterea Institutului National de Statistica si a Consiliului Concurentei de sub controlul Guvernului, pentru a fi subordonate Parlamentului. In plus, Vosganian a declarat ca Ministerul Justitiei nu va mai trebui sa aiba un rol deliberativ in Consiliul Superior al Magistraturii, asa cum se intampla acum.
Citește pe Antena3.ro
UDMR. Deputatul UDMR Winkler Iuliu, secretar al Comisiei pentru buget, finante si banci, considera ca guvernul ideal pentru Romania ar trebui sa aiba un numar de ministere redus, comparativ cu structura actuala a Executivului. El apreciaza ca un guvern ideal nu trebuie sa copieze formula Comisiei Europene, pentru ca Romania se afla in plin proces de preaderare si o serie de structuri, ca de pilda Ministerul Integrarii Europene, trebuie sa functioneze in continuare. "In Europa nu exista o structura unitara. Guvernele nationale sunt diferite si noi vom putea adopta formula care ni se potriveste cel mai bine", ne-a declarat Winkler Iuliu. Depu-tatul UDMR a pledat si pentru o regandire a subordo-narii agentiilor guvernamentale. "Sunt agentii care nu trebuie neaparat sa fie subordonate unor ministere", a spus Winkler. (Monica Iordache, Oana Stancu, Dana Piciu, Gabriela Antoniu, Silviu Sergiu)