x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul în şedinţă / Descentralizarea şi Prima Casă, temele zilei

Guvernul în şedinţă / Descentralizarea şi Prima Casă, temele zilei

14 Iun 2009   •   00:00

Membrii Executivului se întrunesc astăzi în şedinţă, pentru a aproba normele de implementare a Programului ''Prima casa'', dar şi o serie de acte normative privind descentralizarea. Pe ordinea de zi mai figurează şi modificarea unor acte normative privind taxele şi tarifele cu caracter nefiscal, precum şi o ordonanţă de urgenţă referitoare la formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului.



Premierul Emil Boc a anunţat încă de miercuri convocarea acestei şedinţe extraordinare, motivând decizia prin faptul că Guvernul stabilise termenul de 15 iunie pentru pregătirea actelor normative privind descentralizarea şi reducerea unor taxe şi tarife, şi de aceea doreşte ''să se ţină de termene'' şi ''să respecte angajamentele luate''. ''Am convocat o şedinţă de Guvern duminică, la ora 10,00, ocazie cu care vom discuta despre aprobarea normelor metodologice cu privire la 'Prima casă'. Am promis 20 iunie. Va fi mai repede pentru că avem deja cadrul legal pregătit şi se lucrează în continuare ca acest program să intre mai repede în vigoare'' - a spus Boc, citat de Agerpres.

El a precizat că actul normativ va stabili cadrul privind dobânda şi avansul pentru credite, subliniind că dobânzile vor fi mult mai mici decât cele existente în prezent pe piaţă. ''Condiţiile le punem noi şi băncile vor trebui să răspundă acestor condiţii. Până duminică va fi gata actul normativ, urmând ca, de săptămâna viitoare, populaţia să poată apela la program'' - a explicat Boc. Potrivit primului-ministru, pe ordinea de zi a şedinţei de duminică vor mai figura o serie de acte normative referitoare la descentralizare, dar şi la reducerea numărului de taxe şi tarife.

Tot în şedinţă vor fi aprobate printr-un memorandum şi măsurile privind sprijinirea fermierilor, inclusiv printr-un mecanism de compensare a subvenţiilor pe care le au de primit cu datoriile pe care le au la stat. ''Vom aproba printr-un memorandum măsurile negociate miercuri cu reprezentanţii fermierilor, pentru a-i putea sprijini, inclusiv printr-un mecanism al garanţiilor de stat, pentru susţinerea producţiei, dar şi prin alte mecanisme prin care să încurajăm producţia românească şi pentru a-i proteja de concurenţă neloială'', a susţinut premierul.

×
Subiecte în articol: politic