Astăzi expiră perioada prevăzută de lege pentru interimatul Guvernului Boc, însă miniştrii PD-L vor rămâne pe funcţii până când un alt executiv va depune jurământul în faţa viitorului preşedinte. Traian Băsescu crede că Guvernul Boc a fost repus în funcţie.
Emil Boc afirmă că interimatul Cabinetului său poate continua până la depunerea jurământului în faţa preşedintelui de următorul executiv, susţinând că această situaţie este permisă de prevederile constituţionale şi a denumit-o "situaţia-cupolă". Boc a precizat că sunt două situaţii de interimat al Executivului. "Prima este situaţia demisiei miniştrilor PSD şi textul Constituţiei spune că în acest caz pot fi 45 de zile în care pot fi desemnaţi miniştri interimari din rândul celorlalţi membri ai Guvernului", a spus Boc joi seară.
El susţine că, după demiterea sa, situaţia s-a schimbat. "Ne aflăm în situaţia generală, situaţia-cupolă, în care este demis un Guvern. Avem articolul 110, alineatul 4, dacă nu mă înşel, care prevede foarte clar că interimatul Guvernului demis merge până la depunerea jurământului de noul Guvern în faţa preşedintelui ţării. Dacă nu era demis Guvernul, într-adevăr aveam o problemă cu interimatul", a declarat premierul.
La 1 octombrie, în ziua în care PSD a decis să iasă de la guvernare, Boc anunţa că a hotărât să limiteze "starea de incertitudine", motiv pentru care a numit miniştri interimari, urmând ca în intervalul de 45 de zile să vină în Parlament cu un nou Executiv. "În urma demisiei miniştrilor PSD, am decis, potrivit Constituţiei, să asigurăm din rândul membrilor Guvernului interimatul pe o perioadă de maximum 45 de zile, cu actuali membri ai Cabinetului", a anunţat atunci Boc.
ŞEFUL STATULUI, CONTRAZIS DE BERCEANU ŞI VIDEANU
Traian Băsescu a declarat marţi seară că miniştrii Cabinetului Boc nu pot fi numiţi în continuare interimari după ce le expiră aceste mandate, portofoliile lor urmând a fi preluate, până la validarea unui nou Cabinet, de secretarii de stat din ministere. "Nu se pot numi în continuare miniştri din Cabinetul Boc ca miniştri interimari, ministerele vor fi gestionate de secretarii de stat", a explicat Băsescu, la postul public de televiziune, referindu-se la miniştrii ale căror mandate sunt pe cale să expire. Două zile mai târziu, el a fost contrazis de miniştri PD-L Adriean Videanu şi Radu Berceanu.
Videanu a declarat că nu se pune problema încredinţării conducerii ministerului unui secretar de stat, aşa cum sugerase preşedintele Traian Băsescu, şi că va asigura şefia şi după expirarea celor 45 de zile de interimat. Şi ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, interimar şi la Agricultură, a declarat că nu există nici un impediment legal ca miniştrii care asigură în acest moment interimate să nu poată exercita în continuare aceste funcţii.
BĂSESCU REVINE: BOC, PREMIER CU DREPTURI DEPLINE
Tot joi, dar seara, la B1 TV, Băsescu şi-a schimbat declaraţia, spunând că ţara are un Guvern, fie el şi interimar, care funcţionează, deoarece prin decizia de a cere Executivului să prezinte în Parlament proiectul Legii Bugetului, Cabinetul Boc a fost repus în funcţie. "Ţara are un Guvern. Interimar, dar are Guvern. Dar ştiţi care e ridicolul situaţiei? Prin lege, un Guvern căzut, cum este Guvernul Boc, nu are dreptul să promoveze proiecte de legi şi cu atât mai mult legea bugetului de stat. Este un Guvern care a căzut în Parlament.
Înţeleg că domnul Geoană a trecut prin Senat o lege prin care îi spune Guvernului Emil Boc să facă bugetul. L-a pus la loc, domnu' Moraru! Deci l-a dat jos şi s-a răzgândit. Acum l-a pus la loc. Cine l-a răzgândit pe domnul Geoană nu ştiu, dar cert este că a da atribuţiuni unui Guvern căzut echivalează cu a-l pune la loc", a declarat şeful statului la B1TV. "Când au gândit bine? Când au dat jos Guvernul? Când au respins al doilea Guvern? Când nu vor să primească la vot al treilea Guvern? Atunci sau astăzi, când vine şi ţipă, împuternicind Guvernul prin lege să facă bugetul de stat?", a mai întrebat preşedintele.
DECIZIE DUPĂ"INTERPRETĂRI"
Ieri, premierul Boc a revenit şi a declarat că "din punctul meu de vedere, în acest moment se face aplicabilitatea articolului 110, alin IV, din Constituţie, care spune că Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern. Dacă nu ar fi intervenit demiterea Guvernului, eram obligat să merg în faţa Parlamentului şi să propun noi miniştri în locul acelora care plecaseră din Guvern şi pentru înlocuirea interimatelor.
În condiţiile în care întregul Guvern a fost demis, nu mai pot să merg în Parlament şi să cer înlocuirea membrilor care instituie interimatul, pentru că întregul Guvern a fost demis, iar din acest punct de vedere situaţia ultimă apărută este cea care rămâne în vigoare".
Premierul interimar a admis că nu există o astfel de indicaţie în vreo lege sau în Constituţie la această situaţie excepţională şi particulară, dar a apreciat că această concluzie rezultă din interpretarea şi coroborarea textelor constituţionale. Aceeaşi idee a fost susţinută şi de ministrul interimar al Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Ce spune Constituţia
Articolul 110 din Constituţie prevede că "(1) Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale. (2) Guvernul este demis la data retragerii de Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile. (3) În situaţiile prevăzute în alineatul (2) sunt aplicabile prevederile articolului 103. (4) Guvernul al cărui mandat a încetat, potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern".