x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta şi-a asumat descentralizarea: Vreau să întărim administraţiile locale, ne dorim scurtarea lanţului decizional

Ponta şi-a asumat descentralizarea: Vreau să întărim administraţiile locale, ne dorim scurtarea lanţului decizional

19 Noi 2013   •   10:34
Ponta şi-a asumat descentralizarea: Vreau să întărim administraţiile locale, ne dorim scurtarea lanţului decizional
Sursa foto: Alexandra Pandrea/Intact Images
UPDATE 15:38 - Guvernul și-a angajat răspunderea în fața plenului reunit al Parlamentului asupra proiectului de lege privind descentralizarea. Premierul Victor Ponta a prezentat în plenul Camerei Deputaților și Senatului obiectivele descentralizării. Premierul Victor Ponta a declarat, în plenul Parlamentului, că descentralizarea "va fi benefică tuturor românilor".

Cele mai importante declaraţii ale lui Victor Ponta:

- Statul român rămâne un stat unitar, însă cât mai ultă autoritate pentru aleşii locali înseamnă un stat modern. Cred cu tărie că această este soluţia pe care actualul şi viitoarele guverne trebuie să meargă

- Este un pas extrem de important şi pragmatic în modernizarea statului român. Cât mai multă autoritate pentru aleşii locali înseamnă un stat modern pentru toate ţările europene

- Toate partidele de după 1989 s-au pronunţat în favoarea descentralizării

- A existat o mare reticenţă faţă de ideea de descentralizare, apărută din aparatul birocratic din ministere. Au fost bătălii importante cu armatele de funcţionari din ministere care, evident, nu vor să dea nimic din puterile pe care le au

-  Propaganda băsistă, care insistă ca aleşii locali să nu primească mai multe atribuţii, are o gândire comunistă şi mioapă

- Aleşii locali sunt cei care obţin voturile cetăţenilor şi se întâlnesc mai des cu cetăţenii. Cred că descentralizarea va fi benefică tuturor românilor. Vreau să întărim administraţiile locale. Asta înseamnă mai multe atribuţii şi mai multă responsabilitate

- Acest proiect aduce reguli mai clare

- Ne dorim scurtarea lanţului decizional

- Vom folosi această descentralizare şi pentru ca noua programare europeană să ia în calcul şi autărităţile locale în vedera accesării de fonduri europene.

La finalul ședinței, de la care parlamentarii PDL au absentat, președintele de ședință, Valeriu Zgonea, a anunțat că începând de marți curge termenul de trei zile pentru depunerea unei moțiuni de cenzură în acest caz.

UPDATE 15:00 - Guvernul a adoptat în şedinţa extraordinară de marţi proiectul de lege privind descentralizarea cu 568 amendamente din cele 2.070 depuse de parlamentari, a declarat Mirel Palada, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

"Marea majoritate a amendamentelor adoptate ţineau de anexă. S-au adus corecturi minore şi limpeziri ale unor texte", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
---------------------------------------------

Executivul își angajează, astăzi, răspunderea asupra proiectului legii descentralizării, în fața parlamentarilor. Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a anunțat că ședința angajării răspunderii va avea loc la ora 15:00, fiind depuse 2004 amendamente.

Proiectului de lege privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică a fost aprobat de Guvern în şedinţa de joi şi transmis apoi Parlamentului.

Vicepremierul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, a precizat că domeniile care vor fi descentralizate, ca şi competenţe, atribuţii şi instituţii, sunt sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile şi bazele sportive, taberele şcolare, precum şi competenţele teritoriale legate de pescuit.

Liviu Dragnea a arătat că în procesul de descentralizare nu vor fi incluse porturile, pentru care în perioada următoare va exista o "abordare separată", şi nici plajele.

×