Premierul Victor Ponta a lansat un apel ca, în acest an, când vor fi organizate alegerile europarlamentare şi cele pentru Preşedinţie, să fie evitată o "cursă" a promisiunilor către populaţie, precum în anul 2009.
UPDATE 14:10 - Şedinţa plenului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului în care Guvernul îşi angajează răspunderea pe programul de acţiuni pe următorii doi ani şi jumătate a început. La lucrări sunt prezenţi 506 deputaţi şi senatori. Programul de acţiuni este citit de premierul Victor Ponta.
Potrivit regulamentului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului şi Constituţiei României, programul nu se votează, dar în urma asumării răspunderii parlamentarii pot iniţia o moţiune de cenzură în termen de trei zile de la citirea programului în plen.
-------------------------------------------------
Guvernul îşi va asuma astăzi, în plenul Parlamentului, răspunderea pe programul de acţiuni. Revenirea TVA la nivelul de 19%, lărgirea bazei de impozitare, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale şi impozitul diferenţiat pe venitul salarial sunt principalele măsuri financiar-fiscale prevăzute în programul politic pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea.
"Direcţii de acţiune în orizontul 2014-2016:
● Simplificăm fiscalitatea şi sporim competitivitatea fiscală a mediului de afaceri prin:
a) reducerea generală a impozitării; b) lărgirea bazei de impozitare; c) simplificarea sistemului de taxe; d) creşterea colectării veniturilor bugetare; e) reducerea evaziunii fiscale.
● Revenirea la un nivel de TVA de 19%, pe măsură ce cadrul fiscal-bugetar o va permite.
● Păstrăm plafonul de 16% şi introducem, pe parcursul mandatului, în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite, impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.
● Aliniem la media europeană redevenţele încasate de stat ca urmare a concesionării activelor statului.
● Scutirea de impozitare, a profitului reinvestit, în utilaje şi echipamente tehnologice, în măsura în care cadrul fiscal – bugetar o va permite.
● Stimularea mediului de afaceri în limite admisibile pentru stabilitatea macroeconomică, prin simplificarea procedurilor şi debirocratizarea pentru micii întreprinzători.
● Analizam extinderea reducerii TVA la alte categorii de produse alimentare de la 24% la 9%. Stimulăm astfel producătorii interni şi reducem evaziunea fiscală din zona produselor alimentare.
● Reducem CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, în măsura în care cadrul fiscal – bugetar o va permite.
● Reducem cheltuielile cu birocraţia şi fiscalitatea, prin desfiinţarea unor tarife, avize, autorizaţii şi prin simplificarea cadrului legislativ.
● Accelerăm absorbţia fondurilor europene, prin crearea unei structuri centrale responsabile de coordonarea autorităţilor de management, prin simplificarea şi unificarea cadrului legislativ.
● Consolidarea CEC şi EXIMBANK. Specializarea obiectului de activitate (EXIMBANK - pentru promovarea exporturilor şi stimularea dezvoltării industriale, CEC - pentru finanţarea agriculturii, a IMM-urilor, a micilor întreprinzători şi activităţilor independente)
● Adoptăm o nouă lege pentru întreprinderile mici şi mijlocii, care are la baza transpunerea în legislaţia românească a legii europene privind întreprinderile mici din Europa, Small Business Act (SBA).
● Implementăm programarea bugetară multianuală pe proiecte şi programe, care va aduce economii importante la buget şi va creşte gradul de predictibilitate şi eficienţa cheltuielilor publice.
● Adoptarea legislaţiei care să stimuleze utilizarea tranzacţiilor electronice şi reducerea semnificativă a operaţiunilor cu numerar, măsură care va avea ca efect imediat creşterea veniturilor impozabile ale contributorilor şi reducerea evaziunii fiscale".
CITEŞTE ÎNTREG DOCUMENTUL
Citește pe Antena3.ro