x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică GUVERNUL MUT/Harababura din Palatul Victoria

GUVERNUL MUT/Harababura din Palatul Victoria

de Aniela Nine    |    24 Ian 2009   •   00:00
GUVERNUL MUT/Harababura din Palatul Victoria

La exact o lună de la învestirea din Parlament, Guvernul condus de profesorul universitar Emil Boc a picat examenul la capitolul comunicare. Probabil şi pentru că nu are încă un purtător de cuvânt, Executivul a avut ieri nevoie de patru ore pentru a comunica (şi atunci, într-un rând) o informaţie privind restructurarea aparatului administrativ central.



Invitat la 9 ianuarie la televiziunea publică, primul-ministru Emil Boc a fost întrebat de realizatorul Luca Niculescu şi de ce nu a numit încă un purtător de cuvânt la Guvern. Prima reacţie a premierului Emil Boc a fost un răspuns uşor agresiv: "Par eu un om care nu ştie să-şi poarte cuvintele?". Imediat a îmbunat tonul şi a promis că va face şi această alegere, fiind un post necesar în structura unui Executiv. "Deocamdată facem faţă şi în această formulă. (...) Deocamdată are primul-ministru şi miniştri foarte buni (Guvernul - n.r) şi vă asigur că ştie să poarte mesajul mai departe", a sunat explicaţia lui Boc.

IATĂ CĂ NU "SE POATE ŞI AŞA"
Cât de bine (nu) reuşeşte Executivul să-şi poarte mesajul s-a demonstrat foarte repede, acum două zile. Joi a fost şedinţa săptămânală de Guvern în care s-a decis, la propunerea premierului, ca fiecare ministru să analizeze organigrama instituţiei pe care o conduce pentru a propune apoi un plan de restructurare a funcţionărimii. Cum presa nu are acces la şedinţa de Guvern, informaţiile au apărut întâi "pe surse". Numai că "sursele", despre care se spune că au fost chiar de la vârful (recent numit) al Cancelariei premierului (propusă şi ea pentru restructurare), au transmis greşit informaţia: în loc de "restructurarea a 20% din administraţia centrală", s-a vorbit despre "restructurarea a 20% din angajaţii sistemului bugetar". O informaţie care a stârnit reacţia vehementă a sindicatelor. Numai în Palatul Victoria nu s-a clintit nimic. Tăcere totală. Muţenie absolută. Deşi se aştepta uzualul briefing de presă de după şedinţă pentru ca premierul să lămurească informaţiile contradictorii, în cele din urmă Emil Boc nu s-a mai deranjat să coboare în sala de presă. În plină agitaţie televizată a sindicaliştilor ameninţaţi de ipotetica decizie, premierul Boc, demonstrând o lipsă totală de respect pentru presă, ca interfaţa prin intermediul căreia guvernanţii realizează comunicarea cu electoratul, a ales să anuleze briefing-ul de presă fără nici o explicaţie.

În absenţa oricăror informaţii de la Guvern, lucrurile au fost lămurite parţial tocmai de la sediul MAI, unde ministrul Dragnea a explicat în direct la tv că este vorba de angajaţii ministerelor şi ai agenţiilor din subordine, deci administraţia centrală. Un alt minister, Sănătatea, alt ministru, Ion Bazac, confirmă că este vorba de aparatul ministerial. Lumina totală a fost adusă de Ionuţ Popescu, consilierul pe probleme economice al premierului Boc. Declaraţiile nu au fost însă făcute nici de data aceasta la sala de briefing a Guvernului, unde ziariştii încă aşteptau lămuriri, ci tot în direct, la Realitatea TV. Pentru ziariştii de la Guvern, singura informaţie oferită era că se pregăteşte un comunicat de presă care va lămuri problema. Până când Cabinetul primului-ministru a dat ok-ul pe respectivul comunicat de presă au trecut însă aproape 4 ore. Când comunicatul a sosit în sfârşit, a vorbit despre propunerea restructurării administraţiei centrale într-un rând: urmează să fie adoptată la 29 ianuarie. Până atunci, a susţinut ieri primul-ministru Boc într-o întâlnire la sediul Ministerului de Finanţe, toate discuţiile pe acest subiect sunt "numai supoziţii". Până atunci, spunem noi, pentru a înlătura toate speculaţiile, premierul Boc poate va desemna (măcar) un purtător de cuvânt care să ajute la remedierea deficienţelor de comunicare de la Palatul Victoria.


Priorităţile lui Boc sunt altele

Şi dacă relaţia cu presa nu a fost o prioritate a premierului Boc, nu acelaşi lucru se poate spune despre relaţia cu apropiaţii săi. Miercuri, Boc a desemnat-o consilier personal pe Cynthia-Carmen Curt, fosta sa asistentă la Universitatea din Cluj. Şi tot miercuri a mai fost numit alt consilier personal în cadrul Cancelariei, adus tot de la Cluj, Darius-Cristian Pintilie (vicepreşedinte al organizaţiei de tineret PDL Cluj), iar Pal Peter (membru UDMR Cluj) a fost numit secretar personal. Anterior acestor decizii, la începutul lunii, alţi clujeni au ocupat funcţii importante în Guvern: decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din Cluj, Cătălin Baba, a fost numit şeful Cancelariei, iar Ştefania Ferent, fost director în Primăria Cluj-Napoca a devenit şefa de Cabinet a lui Boc.

×
Subiecte în articol: politic