x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul pune în dezbatere publică "oful" UDMR

Guvernul pune în dezbatere publică "oful" UDMR

de Gabriela Antoniu    |    13 Mar 2012   •   21:00
Guvernul pune în dezbatere publică "oful" UDMR

Guvernul a adoptat ieri doar in prima lectura hotararea privind infiintarea liniei maghiare de invatamant la UMF Targu Mures, iar actul normativ va fi prezentat in dezbatere pu­blica timp de zece zile. Premierul Un­gu­reanu a anuntat ca va aplica o so­lu­tie tehnica de infiintare a liniei ma­ghiare de invatamant la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mu­res, astfel incat studentii sa nu aiba nimic de reprosat fata de modul de rezolvare a acestei probleme. Potrivit proiectului HG pus ieri in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Educatiei, UMF Targu Mures va avea linii cu predare in limba maghiara la specializarile Medicina, Farmacie si Asistenta medicala gene­ra­la, pentru 325 de studenti, si in en­gle­za la Medicina, pentru 50 de studenti.

Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a anuntat ca opozitia va ataca in contensios administrativ HG privind UMF Tg. Mures dupa publicarea in Monitorul Oficial si va cere ca aceasta sa nu aiba efecte pana la pronuntarea pe fond, apreciind ca solutia este cea mai sigura si simpla. "Mi se pare contradictoriu ca un Guvern al Romaniei, care are o mie si una de probleme pe cap legate de gestionarea situatiei economico-sociale, sa-si faca o prioritate dintr-un moft al UDMR", a mai spus Dusa.

Cum conducerea UDMR deci­sese ca parlamentarii Uniunii sa boicoteze sedintele Parlamentului pana cand Guvernul va emite decizia in cazul UMF Targu Mures, ieri s-a dat la loc comanda. Vicepremierul Marko Bela a declarat ca parlamentarii UDMR vor participa la lucrarile Parlamentului in cele zece zile in care proiectul de hotarare privind UMF Targu Mures se va afla in dezbatere publica. Intrebat daca UDMR are obiectii fata de cele zece zile de dezbatere publica, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a raspuns: "Noi cerem respectarea Legii Educatiei in spiritul si in litera ei. Noi, la randul nostru, respectam legea, care cere tran­sparenta decizionala – minim zece zile. Deci vom respecta legea".

Studentii, incitati sa iasa in strada
Pe de alta parte, Marko Bela a spus ca studentii de la UMF Targu Mures "au fost incitati" sa iasa in stra­da. "Eu pot afirma acest lucru, sunt targumuresean, am o experienta in ceea ce priveste traditiile destul de ne­gative din Targu Mures, cand de fie­care data, incepand cu 1990, cand s-a incercat implementarea unui drept al minoritatilor, mai ales in ca­zul invatamantului in limba materna, ime­diat au aparut protestele, au apa­rut aceleasi lozinci ca si acuma", a spus Marko Bela. El a acuzat condu­ce­­rea UMF Targu Mures, despre care a spus ca este ilegala, ca a dat zi libera stu­­dentilor care au dorit sa participe la aceste proteste. "Si aceste proteste, de altfel, nu au fost spontane, au fost or­ganizate de catre cei care nu vor ni­cicum o solutie echi­ta­bila la acea uni­versitate", a sustinut Marko Bela. Liderul Ligii Studentilor din Tar­gu Mures, Dan Zolog, a respins insa acuzatiile, spunand ca a fost do­rinta ti­nerilor de a-si exprima punctul de ve­dere. El spera ca pro­iectul hota­ra­rii de guvern privind UMF Targu Mu­res va fi "in regula", asa cum l-a asi­gu­rat, luni seara, premierul.

×