Guvernul a adoptat ieri doar in prima lectura hotararea privind infiintarea liniei maghiare de invatamant la UMF Targu Mures, iar actul normativ va fi prezentat in dezbatere publica timp de zece zile. Premierul Ungureanu a anuntat ca va aplica o solutie tehnica de infiintare a liniei maghiare de invatamant la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, astfel incat studentii sa nu aiba nimic de reprosat fata de modul de rezolvare a acestei probleme. Potrivit proiectului HG pus ieri in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Educatiei, UMF Targu Mures va avea linii cu predare in limba maghiara la specializarile Medicina, Farmacie si Asistenta medicala generala, pentru 325 de studenti, si in engleza la Medicina, pentru 50 de studenti.
Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a anuntat ca opozitia va ataca in contensios administrativ HG privind UMF Tg. Mures dupa publicarea in Monitorul Oficial si va cere ca aceasta sa nu aiba efecte pana la pronuntarea pe fond, apreciind ca solutia este cea mai sigura si simpla. "Mi se pare contradictoriu ca un Guvern al Romaniei, care are o mie si una de probleme pe cap legate de gestionarea situatiei economico-sociale, sa-si faca o prioritate dintr-un moft al UDMR", a mai spus Dusa.
Cum conducerea UDMR decisese ca parlamentarii Uniunii sa boicoteze sedintele Parlamentului pana cand Guvernul va emite decizia in cazul UMF Targu Mures, ieri s-a dat la loc comanda. Vicepremierul Marko Bela a declarat ca parlamentarii UDMR vor participa la lucrarile Parlamentului in cele zece zile in care proiectul de hotarare privind UMF Targu Mures se va afla in dezbatere publica. Intrebat daca UDMR are obiectii fata de cele zece zile de dezbatere publica, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a raspuns: "Noi cerem respectarea Legii Educatiei in spiritul si in litera ei. Noi, la randul nostru, respectam legea, care cere transparenta decizionala – minim zece zile. Deci vom respecta legea".
Studentii, incitati sa iasa in strada
Pe de alta parte, Marko Bela a spus ca studentii de la UMF Targu Mures "au fost incitati" sa iasa in strada. "Eu pot afirma acest lucru, sunt targumuresean, am o experienta in ceea ce priveste traditiile destul de negative din Targu Mures, cand de fiecare data, incepand cu 1990, cand s-a incercat implementarea unui drept al minoritatilor, mai ales in cazul invatamantului in limba materna, imediat au aparut protestele, au aparut aceleasi lozinci ca si acuma", a spus Marko Bela. El a acuzat conducerea UMF Targu Mures, despre care a spus ca este ilegala, ca a dat zi libera studentilor care au dorit sa participe la aceste proteste. "Si aceste proteste, de altfel, nu au fost spontane, au fost organizate de catre cei care nu vor nicicum o solutie echitabila la acea universitate", a sustinut Marko Bela. Liderul Ligii Studentilor din Targu Mures, Dan Zolog, a respins insa acuzatiile, spunand ca a fost dorinta tinerilor de a-si exprima punctul de vedere. El spera ca proiectul hotararii de guvern privind UMF Targu Mures va fi "in regula", asa cum l-a asigurat, luni seara, premierul.