x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Au profitat extremiștii maghiari de vizita lui Klemm?

Au profitat extremiștii maghiari de vizita lui Klemm?

de Marius Gîrlașiu    |    15 Sep 2016   •   08:30
Au profitat extremiștii maghiari de vizita lui Klemm?

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, s-a fotografiat marţi cu steagul secuiesc, alături de primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, şi de preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor. Incidentul vine la doar două săptămâni după ce ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, a stârnit un adevărat scandal diplomatic după ce a declarat peste Prut că Moldova nu este România.

Fotografia în care ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, ţine în mână steagul secuiesc, a apărut marţi seara pe pagina de facebook a primarului din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad. În descrierea fotografiei, edilul UDMR susţine că maghiarii se simt prigoniţi de autorităţile române. “Ambasadorului SUA i-am făcut cadou un steag al comunității secuiești, steag care a devenit și simbolul lipsei de respect al autorităților față de comunitatea secuiască. Menționez că acest steag a fost folosit prima dată în 1599, când secuii au luptat alături de Mihai Viteazul”, a scris Antal Arpad, în limba română. Edilul a postat un mesaj şi în limba maghiară. “Astăzi (n.r. - marţi) am adresat ambasadorului SUA următoarele întrebări: cum este posibilă libertatea de religie când sunt confiscate bunurile cultelor, democraţia este interpretată în SUA ca şi în Bucureşti, dacă trei lupi şi o mioară se întâlnesc, atunci votează în mod democratic ce servesc la cină? Reprezintă egalitate faptul că suntem zilnic hărţuiţi pentru că dorim să ne folosim steagul, în timp ce alte judeţe au această libertate?”, s-a revoltat primarul UDMR-ist. Imaginea postată de Antal Arpad a stârnit revolta românilor pe pagina de socializare a edilului. “Herr Iohannis, trebuie să-l convoci de urgenţă pe acest ambasador şi să îi arăţi cum arată steagul României, să îi dai o carte de istorie să citească. Dar nu mai bine îi retragi acreditarea şi îl trimiţi la pachet înapoi la Washington?”, a scris un român indignat. “Hans Klemm este ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie. El călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti. În calitate de aliat şi partener strategic al României, Statele Unite sprijină şi aplaudă democraţia din România şi eforturile României de a-şi consolida instituţiile democratice prin participarea deplină şi egală a tuturor segmentelor societăţii", a fost răspunsul formal al Ambasadei SUA. Gafa comisă de Hans Klemm vine la doar două săptămâni după ce ambasadorul SUA de la Chişinău, James Pettit, a stârnit un adevărat scandal diplomatic printr-un discurs rostit cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova. “Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile provocări. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova”, a declarat diplomatul american.


Tricolorul românesc, interzis

Atitudinea anti-românească a primarului din Sfântu Gheorghe a devenit cunoscută românilor în urmă cu un an de zile. Pe 8 septembrie 2015, edilul cercetat de DNA a interzis arborarea tricolorului românesc pe turla instituţiei, cu ocazia manifestărilor organizate de veteranii de război, în cinstea ostaşilor români care şi-au dat viaţa pentru eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe de sub ocupaţia hortystă în urmă cu 72 de ani. Conducerea Primăriei a invocat că lucrările de reabilitare a clădirii încă nu s-au finalizat, astfel că arborarea drapelului nu a mai fost posibilă.

 

Antal Arpad, primar Sfântu Gheorghe: Am adus la cunoştinţa ambasadorului că s-a finalizat un proiect de regionalizare prin care se scot din mâinile comunităţii maghiare autorităţile locale şi se doreşte asimilarea maghiarilor din Ţinutul Secuiesc într-o regiune în care maghiarii nu vor mai fi majoritari.

 

Răspunsul MAE: Asemenea vizite presupun inclusiv necesitatea înţelegerii şi luării în considerare a posibilităţii existenţei unor sensibilităţi. Am transmis aceste considerente partenerilor noştri americani în cadrul unei discuţii cu Ambasada SUA la Bucureşti

×