x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Hotărârea Senatului în cazul Şova nu este constituţională

Hotărârea Senatului în cazul Şova nu este constituţională

06 Mai 2015   •   13:02
Hotărârea Senatului în cazul Şova nu este constituţională
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
Cazul Şova a ajuns astăzi din nou pe masa Curţii Constituţionale. Judecătorii au discutat sesizarea PNL cu privire la hotărârea Senatului de a nu încuviinţa arestarea parlamentarului Dan Şova şi au decis ca votul a fost neconstituţional.
 
Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat miercuri că instituţia pe care o conduce nu ridică imunităţi şi nici nu încuviinţează arestarea unor deputaţi sau ale altor persoane.
 
"Noi nu ridicăm imunităţi. Azi vom spune dacă hotărârea e conformă cu Constituţia", a spus preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean.
 
Judecătorii au discutat sesizarea PNL cu privire la hotărârea Senatului de a nu încuviinţa arestarea parlamentarului Dan Şova. 
 
Liberalii au cerut magistraţilor CCR să constate neconstituţionalitate hotărârii Senatului în baza căreia s-a respins cererea de arestare a lui Dan Şova. 
 
Ei îl acuză pe preşedintele Senatului că a folosit de un articol neconstituţional pentru a-l scăpa pe parlamentar de arestare. 
 
Deşi arestarea lui Şova a fost votată favorabil de majoritatea senatorilor prezenţi, rezultatul a fost considerat împotriva arestării, pentru că nu s-a întrunit o majoritate calificată, adică jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. 
 
Potrivit Constituţiei, cererile de arestare sunt încuviinţare cu jumătate plus unu din numărul senatorilor prezenţi, însă regulamentul Senatului prevedea la acea dată o majoritate a senatorilor în funcţie. 
 
Ulterior, regulamentul a fost schimbat, însă tot lipsea o hotărâre scrisă de respingere a reţinerii şi arestării lui Şova. 
 
Curtea Constituţională a decis, pe 8 aprilie, că Senatul este obligat să redacteze hotărârea, să o comunice autorităţilor competente şi să o publice în Monitorul Oficial.   
 
Şova este urmărit penal, din august 2014, pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma "Şova şi Asociaţii" a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei, relatează antena3.ro.

×